Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου Τα αποτελέσματα της συνάντησης του ΠΑΜΕ με τον Υπουργό Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με τον Υπουργό Εργασίας , Γιώργο Κουτρουμάνη, από την πλευρά του Υπουργού αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι ο αντιλαϊκός όλεθρος δεν έχει τελειωμό. Συγκεκριμένα :
  • Προαναγγέλθηκε νέα δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων επιπρόσθετα σε αυτές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη που είναι από 30 – 60%. Πρόκειται για την απαρχή της μετατροπής των επικουρικών συντάξεων σε επιδόματα προνοιακού επιπέδου με το άλλοθι της ταμειακής ανεπάρκειας που προκλήθηκε από την πολιτική της λεηλασίας της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Για το θέμα των ολέθριων επιπτώσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία από την προβλεπόμενη συνέχιση της οικονομικής ύφεσης παραδέχθηκε ότι τα ταμεία ήδη έχουν απολέσει το 2011 περίπου 30% των εσόδων σε σχέση με το 2010. Χωρίς να δεσμευτεί για την κάλυψη των απωλειών που θα προκύψουν, αρκέστηκε να αναφέρει ότι η λύση επαφίεται στην αύξηση της είσπραξης των εισφορών.
  • Σε σχέση με τις απώλειες των αποθεματικών των Ταμείων από το “κούρεμα” των ομολόγων και από τις αποδόσεις αναφέρθηκε σε απώλειες ύψους 16 δις ευρώ μέχρι το 2030. Η απάντηση περιορίστηκε στο να εναποθέσει την ελπίδα του στην αύξηση της εισπρακτικότητας των εισφορών.
  • Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε την δημοσίευση της νέας αναθεωρημένης λίστας των ΒΑΕ από την οποία εξαιρείται μεγάλο ποσοστό των ήδη ενταγμένων με τεράστιες επιπτώσεις στο μισθό τους, στο ύψος της σύνταξης, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας .

Ο Υπουργός Εργασίας για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είπε ότι ο πρόσφατος νόμος για το ΣΕΠΕ συνδέει τη “συνέπεια” των εργοδοτών στην απόδοση εισφορών με έκπτωση 10%, κάνοντας άλλο ένα δωράκι για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε ερώτηση για το θέμα του “ανοίγματος της συζήτησης συνολικά για τα εργασιακά ζητήματα” ουσιαστικά επιβεβαίωσε πλήρως της δυσοίωνες προβλέψεις μας. Προετοιμάζουν το έδαφος για την ολοκληρωτική κατάργηση του κατώτερου μισθού. Κάτι που φυσικά ήδη εφαρμόζεται στους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών καθώς και με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Τέτοιου χαρακτήρα είναι οι θυσίες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων την οποία ευαγγελίζονται.
Αφέθηκε εντελώς ανοιχτό το θέμα του κινδύνου της παύσης πληρωμών των συντάξεων και των παροχών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, επιβεβαιώνοντας πλήρως της ανησυχίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις αφορούν μόνο το επόμενο 2μηνο.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων ο Υπουργός δεσμεύτηκε την επέκταση της ρύθμισης των 50 ενσήμων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας αντί των 90 που απαιτούνται σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά, προκειμένου να έχει κάποιος βιβλιάριο ασθενείας για το 2012. Κάτι βέβαια που βρίσκεται πίσω από την πραγματική ανάγκη της διασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Δεσμεύτηκε επίσης για τη διασφάλιση των ενσήμων των ασφαλισμένων για όσους εργοδότες δεν καταβάλλουν εισφορές που ήδη έχουν παρακρατήσει από τους εργαζόμενους κάτι για το οποίο είχε ανοιχθεί ο δρόμος από το νόμο 3846/2010.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απαίτησε την πλήρη κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από την οικονομική ύφεση, την εισφοροδιαφυγή, από το “κούρεμα” των ομολόγων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαίτησε την ανανέωση βιβλιαρίων ασθενείας για όλους και όλες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς αποφασιστικά και με σχέδιο την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την 1η Δεκέμβρη και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία