Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Οδοιπορικά έξοδα – αποσπάσεις εκπαιδευτικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Οδοιπορικά έξοδααποσπάσεις εκπαιδευτικών

Πολλοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να καλύψουν μέρος του ωραρίου τους με απόφαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Με τον Καλλικράτη και την ενοποίηση των δήμων ουσιαστικά καταργήθηκε η κάλυψη των οδοιπορικών τους εξόδων αφού πλέον θεωρούνται μετακινήσεις εντός δήμου (βλ. Λέσβος, Μαγνησία κ.α.), με αποτέλεσμα να καλύπτουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το δυσβάσταχτο κόστος. Επιπροσθέτως, για τις αρνήσεις πληρωμών των οδοιπορικών οι Υπηρεσίες επικαλούνται το γεγονός ότι αυτά μπορούν να καταβληθούν αν η μετακίνηση αφορά ολόκληρη τη μέρα! (επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα: α. Κείμενο παρέμβαση εκπαιδευτικών της Σκοπέλου προς την ΕΛΜΕ Μαγνησίας β. έγγραφο της ΥΔΕ με αρ. 1269/23-8-2011 γ. Απόφαση της περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας με αρ. 2927/21-2-2011και δ. γνωμάτευση του Γενικού Λογιστηρίου με αρ. 2/55788/0022/20-2-2009).
Το φαινόμενο της αναγκαστικής μετακίνησης των εκπαιδευτικών πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα, εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του υπουργείου για συγχωνεύσειςκαταργήσεις σχολείων, 28αρια τμήματα κλπ., αλλά και μετά την άρνηση του να γίνουν φέτος δεκτές αποσπάσεις.
Τραγικές συνέπειες της κατάστασης που περιγράφεται τα 2 τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν με θύματα εκπαιδευτικούς οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούνται. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου, προσπαθώντας να συνδυάσουν υπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις. Έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί οικογένειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών και να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για αποσπάσεις.

Οι βουλευτές

Παφίλης Θανάσης
Ζιώγας Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Νάνος Αποστόλης
Πρωτούλης Γιάννης
Σκοπελίτης Σταύρος
Σκυλλάκος Αντώνης
Χαραλάμπους Μπάμπης