Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία 4/11

ΟΜΙΛΙΑ 04 11
Όλες τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα «βομβαρδίζονται» καθημερινά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα αστικά ΜΜΕ για την «εθνική σωτηρία», για την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Χτες αυτό κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα. Προσπαθούν με την ιδεολογική τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και τους πολύμορφους εκβιασμούς περί καταστροφής της χώρας, «μη καταβολής της δόσης», τα ψευτοδιλήμματα «μέσα ή έξω από την ευρωζώνη» να κάνουν τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι, να δεχτεί νέα βάρβαρα μέτρα, περικοπές, χαράτσια, παραπέρα χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του, να αποδεχτεί τη σφαγή του ως κάτι αναπόφευκτο.
Αυτή είναι η ενιαία στρατηγική της αστικής τάξης που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα. Ανεξάρτητα από τα παζάρια, τις διαβουλεύσεις, τα κυβερνητικά σχήματα που «ψήνονται» ή τα «μείγματα» που προτείνει η ΝΔ, πίσω από τα βαρύγδουπα περί «διάσωσης της χώρας», περί «ομαλότητας», αυτό που κρύβεται είναι η διάσωση της ελληνικής πλουτοκρατίας από τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται. Άλλος τρόπος για να διασωθεί η ελληνική πλουτοκρατία δεν υπάρχει, παρά με τη συνεργασία με τους εταίρους κεφαλαιοκράτες στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχουν. Άλλωστε, η κρίση είναι βαθιά και γενικευμένη και αυτό οξύνει τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για το ποια μερίδα κεφαλαίου θα έχει τις λιγότερες απώλειες από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου και συγχρόνως οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη διεθνή αγορά. Η διάσωση της πλουτοκρατίας θα επιτευχθεί με το παραπέρα ξεζούμισμα από κοινού των εργατών και των άλλων καταπιεζόμενων στρωμάτων στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε χώρα της ΕΕ. Η ανταγωνιστικότητα χρειάζεται φθηνότερους εργάτες, αν είναι δυνατό σε επίπεδα Ινδίας και Κίνας. Έτσι θα ξαναμπούν οι κεφαλαιοκράτες σε πορεία υψηλής κερδοφορίας.
Αυτό το «κουστούμι», που έχουν κόψει οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν τα λαϊκά στρώματα. Όπως οι αστοί - μια ισχνή μειοψηφία - απαντάνε ενιαία, έτσι ενιαία μπορούν να απαντήσουν οι πολλοί, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και βιοτέχνες, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, χωρίς να πέφτουν και στις παγίδες που στήνουν διάφορα αναχώματα, οι δυνάμεις του οπορτουνισμού με καλέσματα περί πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού».
Η κατάσταση για αυτή την τεράστια λαϊκή πλειοψηφία έχει φτάσει στο απροχώρητο. θα σωθεί η πλουτοκρατία ή ο λαός. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να κάνουν το βήμα. Να απεγκλωβιστούν οριστικά από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους μονοδρόμους. Πιο μαζικά, συλλογικά και αποφασισμένα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές να οξύνουν την ταξική πάλη με κάθε μορφή. Έχουν πού να στηριχτούν και να παλέψουν. Με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις. Τόσο για να ανακόψουν αντιλαϊκά μέτρα και να υπάρξουν βελτιώσεις στη ζωή τους, αλλά κυρίως για να ανοίξει η προοπτική για να επιβάλουν τη δική τους εξουσία, που θα βάλει την παραγωγή, τις αστείρευτες παραγωγικές δυνατότητες, την οικονομία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια, αναπτύσσοντας αναλογικά όλους τους τομείς με καθοριστικό τον εργατικό λαϊκό έλεγχο.
Τώρα που το κρίσιμο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στην καθημερινή ζωή μας, το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε πανάκριβα, τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι, ο λαός να βγουν στους δρόμους.
Το σύνθημα "κάτω η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", να συσπειρώσει, να κινητοποιήσει κάθε εργαζόμενο.
Τώρα ήρθε η ώρα να απορρίψουμε τις θυσίες που μας επιβάλλουν για την καπιταλιστική κρίση, τα κέρδη και τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των δανειστών. Τώρα ήρθε η ώρα, το ποτάμι της λαϊκής οργής να φουντώσει και στο διάβα του να παρασύρει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και όσους την υλοποιούν και τη στηρίζουν.
Ο μόνος που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση είναι μόνο ο λαός. Είναι η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών και νέων, που θα φέρει τα μέσα παραγωγής στους εργάτες, την εξουσία στα χέρια τους.
Το "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων και αυτών που είχαν τα Ταμεία, οδηγεί στην οριστική χρεοκοπία τους, στη λεηλασία και του τελευταίου ευρώ που έχει απομείνει από τις εισφορές των εργαζομένων. Σηματοδοτεί μια νέα επέλαση στις συντάξεις, στις παροχές υγείας, στις υπηρεσίες πρόνοιας που δίνονταν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Το ζήτημα της υπεράσπισης της περιουσίας των Ταμείων τίθεται σήμερα επιτακτικά. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν να περάσει το νέο έγκλημα. Απαιτείται κλιμάκωση της πάλης σε όλα τα επίπεδα.
ΤΩΡΑ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ
ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ
Να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης, των εκμεταλλευτών του και των εκπροσώπων τους, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Να αξιοποιήσει την θετική εμπειρία της 48ωρης απεργίας στις 19 και 20 Οκτώβρη, να μην  το βάλει κάτω. Να απορρίψει τους εκβιασμούς, τα διλλήματα που βάζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η Ε.Ε.
Να απορρίψει συνολικά τις πολιτικές, τα συμφέροντα και τα κόμματα που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση.
Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, η φτωχή αγροτιά να δυναμώσουν τους ταξικούς αγώνες και τη συμμαχία τους. Να ακουστεί πιο δυνατά, πιο μαχητικά η απαίτησή μας. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποδέσμευση από την ΕΕ, να διαγραφεί το χρέος μονομερώς.
Η εργατική τάξη με τη συμμαχία της να σηκώσει ψηλά τη σημαία του αγώνα για τα δικά της συμφέροντα. Να πάρει στα χέρια της και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία. Να δυναμώσει τώρα ο αγώνα για να μπει φραγμός σε νέα βάρβαρα μέτρα, σε καινούριες συμφωνίες που επιδιώκουν να σώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ακόμα πιο σχεδιασμένα στην οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παντού με μαζικές συλλογικές διαδικασίες.
Να κάνει ο εργαζόμενος λαός ακόμα πιο σημαντικά βήματα. Να ’ρθει πιο κοντά με το ΠΑΜΕ. Ακόμα πιο ορμητικά να αρνηθεί την  πληρωμή των χαρατσιών. Να  μην τους πληρώσουμε ούτε μισό ευρώ.
Να μη δώσει τη συγκατάθεσή του σε τίποτα, Να κλείσει τα αυτιά του σε καλέσματα για συναίνεση και κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές του.
Θέλουν να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, με παραπλανητικά διλήμματα, στήνοντας ένα μηχανισμό απειλών για να λυγίσει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, για να αρπάξουν το ναι του λαού στη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής. Αξιοποιούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που είπαν ναι στο δημοψήφισμα με κάποιες προϋποθέσεις.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να τους χαλάσουν τα σχέδια. Με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ορθώσουμε τείχος αδιαπέραστο και να πρωτοστατήσουμε να δυναμώσει η παρέμβασή μας στις εξελίξεις .
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στην εργατική τάξη .
Σε κανέναν που δεν θα πληρώσει το χαράτσι στη ΔΕΗ να μην κοπεί το ρεύμα.
Να μην αφήσουμε να διαλύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να ισοπεδώσουν τις συντάξεις.
Κανένας άνεργος χωρίς υγεία, περίθαλψη, χωρίς τα αναγκαία.
Κανένας μόνος του στην επίθεση των εργοδοτών, στις απολύσεις, στην εφεδρεία.
Εμπιστοσύνη στη δύναμή μας.
Η απάντησή μας να ακουστεί παντού :
Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας.