Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Οι υποψήφιοι και το κριτήριο για τον λαό

Οι υποψήφιοι και το κριτήριο για το λαό


Η κουβέντα που γίνεται στα αστικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επιλογή υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους δήμους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ο τρόπος προβολής τους, είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μαζί με τα ίδια τα αστικά κόμματα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της εκλογικής αναμέτρησης που είναι πολιτική. Είναι ταυτόχρονα επικίνδυνοι γιατί στόχος τους είναι να εγκλωβίσουν το λαό σε λογικές του τύπου: ποιος είναι πιο «άφθαρτος», πιο «ανεξάρτητος», πιο «ικανός για την αυτοδιοίκηση» ανάμεσα στους υποψήφιους των δύο αυτών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δελτία των ειδήσεων όλα τα κανάλια παρουσίαζαν αποκλειστικά και μόνο τους υποψήφιους περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Λες και δεν έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ εδώ και μήνες τους δικούς του υποψήφιους για όλες τις περιφέρειες της χώρας...
   Με αφορμή λοιπόν τους υποψηφίους τους για τις περιφέρειες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε ότι εκείνοι που επέλεξαν «έχουν κάνει έργο και έχουν αφήσει το στίγμα τους στην κοινωνία». Και πράγματι έτσι είναι. Υπηρέτησαν και υπηρετούν μια συγκεκριμένη πολιτική, ένα συγκεκριμένο σύστημα, το καπιταλιστικό, που έχει προκαλέσει περικοπές μισθών, κατάργηση συντάξεων, αύξηση φορολογίας σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, γενικά χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος, χτύπημα της λαϊκής οικογένειας, των εργατών των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ίδια η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι όσοι εκλεγούν επιβάλλεται να είναι πιστοί στις κατευθύνσεις του «Καλλικράτη», δηλαδή πιστοί στην υλοποίηση του μνημονίου, όπως αυτό θα βρει εφαρμογή μέσα από την Τοπική Διοίκηση.
   Το κριτήριο μέσα από το οποίο οι εργάτες πρέπει να βλέπουν τον όποιο υποψήφιο, είναι ένα και μοναδικό. Εάν από το πόστο του περιφερειάρχη ή του δημάρχου θα αποκαλύψει τα προβλήματα, θα παλέψει για την επίλυσή τους, θα δώσει μάχες μαζί με τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα, τους φορείς, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική. Ας δούμε δύο παραδείγματα:
  • Η δημοτική αρχή της Νίκαιας, οργανώνει αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, μαζικούς φορείς και διεκδικεί την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από το αστικό κράτος, για να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους του δήμου. Πριν μερικούς μήνες, ο συγκεκριμένος δήμος προχώρησε στη μονιμοποίηση 176 εργαζομένων και συνεχίζει να παλεύει και να διεκδικεί για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
  • Στις 7 Ιούλη κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πήγε στις Ράχες Ικαρίας να κάνει έλεγχο σε μαγαζιά που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα. Κάτοικοι, επαγγελματίες, φορείς και δημοτική αρχή που στηρίζει το ΚΚΕ, αντέδρασαν και τελικά γλίτωσαν οι μικρομαγαζάτορες.
Ο λαός πρέπει με τους αγώνες και την ψήφο του, να αναδείξει τέτοιους εκπροσώπους, τους δικούς του δηλαδή εκπροσώπους, που θα προβάλλουν λύσεις για τα δικά του προβλήματα, θα παλεύουν μαζί με το οργανωμένο κίνημα, θα στηρίζονται σ' αυτό, σε γραμμή ανυπακοής - απειθαρχίας, σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης - αστικών κομμάτων - τρόικας. Υποψήφιοι που εάν εκλεγούν θα παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Θα παλεύουν για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Τέτοιοι υποψήφιοι βρίσκονται στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τους οποίους στηρίζει το ΚΚΕ στην περιοχή μας με Περιφερειάρχη το Νίκο Καραθιανασόπουλο, με Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας το Γιώργο Καραπάνο, Δήμαρχο Πύργου το Χρήστο Γιάνναρο Χρήστο, Δήμαρχο Ήλιδας τον Άγγελο Κολόσακα, Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας το Σωτήρη Αναστασόπουλο, Δήμαρχο Ζαχάρως το Χρήστο Γιαννόπουλο, Δήμαρχο Λεχαινών το Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Δήμαρχο Ανδρίτσαινας το Δημήτρη Κάγκουρα, Δήμαρχο Πηνειού τον Άγγελο Μπούζη.