Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδεία: Δικαίωμα και όχι εμπόρευμα


ΠΑΙΔΕΙΑ:ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Στην τελευταία της συνέντευξη η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε πως η καπιταλιστική οικονομική κρίση χτυπάει συν τοις άλλοις και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Έδειξε πως και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και    εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές της πλουτοκρατίας, τις κατευθύνσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση των διορισμών κατά 50% (κανένας στο νομό μας), τη στιγμή που οι «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις αυξήθηκαν.
Έτσι τα κενά στα σχολεία πολλαπλασιάζονται και οι χαμένες διδακτικές ώρες θα είναι κάτι χιλιάδες στο νομό μας και κάτι εκατομμύρια πανελλαδικά!!!
Είναι φανερό ότι το μπάχαλο που θα επικρατήσει στα σχολεία είναι ευθύνη και καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων να σαρώσει κάθε μορφωτικό δικαίωμα (κατάργηση σχολικών μονάδων, καταργήσεις και συμπτύξεις τμημάτων, 30αρια τμήματα, μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό, κα).
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας «τι έρχεται» και σε μια προσπάθεια να προλάβει το κύμα ανυπακοής, δεν παρέλειψε να «κουνήσει το δάκτυλο» προς τους μαθητές, τονίζοντας ότι δε θα δεχθεί καμία «ανομία» και κανένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει με αυστηρό τρόπο στους Διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης όπως και στους εκπαιδευτικούς ότι στα καθήκοντά τους είναι η προώθηση του σχολείου της αγοράς και η καταστολή των μαθητικών αγώνων! Εξάλλου αυτό ορίζει και ο νόμος για την «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού».
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι φωτιά για τα λαϊκά μορφωτικά δικαιώματα. Επιβάλλουν στη λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τα σπασμένα» της κρίσης.
Δεν τους ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών του λαού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Καμιά ανοχή-καμιά αναμονή!
Στον πόλεμό τους απαντάμε με τον αγώνα μας!
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε εκπαιδευτικό σε μαζική, συλλογική, οργανωμένη ανυπακοή!
 Δράση τώρα!
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εκπαιδευτικό μέσα από συλλογικές αποφάσεις

  • Να απειθαρχήσουν και να αρνηθούν να διδάξουν στα 30αρια τμήματα.
  • Να υπερασπίσουν τον πραγματικό παιδαγωγικό τους ρόλο. Να αρνηθούν να συνθλίψουν και να στοιβάξουν τα μορφωτικά δικαιώματα, τις ψυχές και τα όνειρα των παιδιών μας στα αντιπαιδαγωγικά 30αρια τμήματα. Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί που να καλύπτουν όλα τα κενά.

Τώρα είναι η ώρα της κοινής δράσης, της συμμαχίας εργαζόμενων γονιών-εκπαιδευτικών-μαθητών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την παιδεία και την κοινωνία των λαϊκών αναγκών.