ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».
Για μια ακόμη χρονιά, επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο η απουσία πραγματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού και της πόλης του Πύργου ειδικότερα. Είμαστε ακόμα στο φθινόπωρο και με την πρώτη βροχή ο κατάλογος των εργαζόμενων, των επαγγελματιών και των αγροτών που πλήγηκαν έχει ανοίξει και είναι ήδη πολύ μεγάλος.
Στην περιοχή του Πύργου είχαμε πλημμύρες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους που καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνη για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και των εκλεχτών τους στην τοπική διοίκηση σε Δήμο και σε Νομαρχία. Οι ίδιοι οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η Περιφέρεια, η Νομαρχία και ο Δήμος προτιμούν να δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έργα αποκατάστασης – μπαλώματα, που όπως έχει αποδειχθεί και πέρσι και φέτος στην πρώτη βροχή αποδεικνύονται ανεπαρκή- παρά να κάνουν έργα ολοκληρωμένα που θα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Άλλωστε στην περιοχή του Λάπατο το πρόβλημα είναι χρόνιο και το έχει πληρώσει αρκετές φορές ο λαός του Πύργου με μπαλώματα που προσπαθούν να αποκρύψουν την ανάγκη για ένα σύγχρονο σχεδιασμένο αποστραγγιστικό έργο σε όλο τον Πύργο αλλά και στις άλλες πόλεις του Νομού μας, οι οποίες μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 βρίσκονται σε συνεχές κίνδυνο για πλημμύρες.
Σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό είναι η εγκατάλειψη στην ορεινή Ηλεία. Τα προβλήματα κατολισθήσεων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, κάθε χειμώνα από τις πυρκαγιές και μετά, ήδη ξεκίνησαν. Δρόμοι ακατάλληλοι που μπορούν να εξελιχτούν σε ανοιχτά φέρετρα που από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και στην περιοχή μας όπως έχει γίνει κατά την περασμένη χρονιά σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές. Κανένας πια δεν πιστεύει το παραμύθι περί ακραίων καιρικών φαινομένων. Γνωρίζουμε ότι δεν μας πνίγουν τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που χρόνια ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ για μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών. Γι' αυτό άλλωστε δεν προκρίνονται και δε χρηματοδοτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα είχαν και εγγειοβελτιωτικό χαρακτήρα. Παρότι ένα κομμάτι (το μοναδικό απ΄ ότι φαίνεται) από τα χρήματα του ταμείου Μολυβιάτη που έπρεπε να δώσουν στους πυρόπληκτους τα χρησιμοποίησαν για έργα αντιπλημμυρικά, εκεί όμως που ήθελαν οι μεγαλοεργολάβοι για να οικειοποιηθούν τα αδρανή υλικά, δεν έγιναν έργα τα οποία θα έλυναν τα προβλήματα των κατολισθήσεων σε μεγάλα τμήματα του νομού μας.
Καλούμε του εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική που τους πνίγει και τους ξεκληρίζει και να διεκδικήσουν την καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των ζημιών, αλλά και το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής και αποστραγγιστικής προστασίας μέσα από τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού.