Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ Α.Π.Ε.  ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
    Τα εργατικά – λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχθούν την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  που ήδη πληρώνουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Πρέπει να αρνηθούν να πληρώσουν ένα ακόμα χαράτσι στο  ήδη ακριβό σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εγγυημένη τιμή δηλαδή κέρδος στους ιδιώτες «πράσινους» επενδυτές.
    Η κατάσταση που δημιούργησε η κυβέρνηση με την αδειοδότηση και την προκλητική χρηματοδότηση για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων από ιδιώτες αποτελεί απόδειξη ότι στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. ΄
    Η προκλητική κρατική στήριξη του ιδιώτη επενδυτή, που γίνεται σε βάρος του λαϊκού καταναλωτή (με την πανάκριβη αγορά «πράσινης» κιλοβατώρας από το κράτος), έχει οδηγήσει σε υπερβολικό βαθμό αιτήσεων αδειοδότησης επενδύσεων που ξεπερνούν σε ισχύ τα 3,5 χιλιάδες μεγαβάτ, τη στιγμή που επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι τα 2,5 χιλιάδες μεγαβάτ μέχρι το 2020. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα μιά και ο βαθμός διείσδυσης μιας πηγής ενέργειας,  όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές, στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τόσο για τεχνικούς λόγους όσο και για λόγους κόστους ηλεκτροπαραγωγής, δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.
    Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων στην ύπαιθρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των αντιαγροτικών κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και μείωση της αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα είναι σχέδιο εξαπάτησης των αγροτών ότι έτσι θα αντισταθμίσουν τις αρνητικής συνέπειες από τη μείωση – κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Είναι κοινωνικά απαράδεκτο να καταστρέφεται αγροτική παραγωγή και γόνιμη αγροτική γή.
    Τελικά οι πραγματικοί ωφελημένοι θα είναι οι Τράπεζες που σήμερα χορηγούν «πράσινα δάνεια» (απαιτώντας εκχώρηση στην Τράπεζα της σύμβασης που θα συνάψει το λαϊκό νοικοκυριό με τη ΔΕΗ είτε προσημειώσεις ακινήτων) και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων (πχ επένδυση στην Κοζάνη).
    Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απαιτήσουν την κατάργηση οποιουδήποτε τέλους για ΑΠΕ και καμία επιδότηση των ιδιωτών επενδυτών. Μόνο η πάλη για συγκρότηση ενός Ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας και η πάλη για Λαϊκή εξουσία είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό.