Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για την νέα σχολική χρονιά

Το ΠΑΜΕ  χαιρετίζει αγωνιστικά τους συναδέλφους όλων των βαθμίδων και τους εύχεται υγεία και δύναμη αλλά και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνον σαν εκπαιδευτικοί, αλλά σαν πολίτες αυτής της χώρας.
Στα πλαίσια της έναρξης της σχολικής χρονιάς, 13/09/2010, το  ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Νομού ΗΛΕΙΑΣ, έκανε παράσταση στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  του Νομού επισημαίνοντας τις δυσκολίες έναρξης των μαθημάτων με αρκετά κενά, ελλείψεις βιβλίων, ελαστικές σχέσεις εργασίας (ωρομισθία και αναπλήρωση), «ολοήμερα ωράρια» εκπαιδευτικών και μαθητών, και πολλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, είτε από σχολείο σε σχολείο, είτε από την Β/βάθμια στην Α/βάθμια. 
Τα προβλήματα βέβαια δεν εντοπίζονται μόνον στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς των μαθητών που έρχονται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα οικονομική κρίση, μείωση μισθού ή απολύσεις, αύξηση ειδών πρώτης ανάγκης και ανατιμήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ και τιμής Πετρελαίου.  Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να μπει στην ατζέντα γονέων και εκπαιδευτικών είναι η μη υπογραφή της σύμβασης από τις σχολικές επιτροπές  για 7.500 καθαριστές και καθαρίστριες στα σχολεία και η παραπομπή τους σε συμβάσεις με τους Δήμους αντί για μονιμοποίηση. Έτσι το μέλλον των εργαζομένων είναι αβέβαιο, ενώ η καθαριότητα και η υγιεινή στα σχολεία δοκιμάζεται με τους γονείς να βρίσκονται σε αδιέξοδο και στην ουσία να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου τα παιδιά τους να πάνε σε καθαρά σχολεία.
Η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών είναι γνωστή.  Μόνο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Μάρτης-Μάης 2010 (περικοπή 30% του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο, μείωση 20% όλων των επιδομάτων, κατάργηση τιμαριθμοποίησης) και με το Μνημόνιο (περικοπή 13ης-14ης σύνταξης και αντ’ αυτού ένα ποσό 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για Πάσχα και επίδομα αδείας) ένας εκπαιδευτικός-δημόσιος υπάλληλος έχασε στο χρόνο, πάνω από τρεις μισθούς!!! Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες από την αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ, κ.α.
Οι εκπαιδευτικοί όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα.  Για περισσότερες από 220 απαραίτητες εξετάσεις υποβάλλονται καθημερινά σε άγρια χαράτσια και ταλαιπωρία μαζί με όλους τους  ασφαλισμένους  του Δημοσίου. Από  τις αρχές του Αυγούστου του 2010 συστηματοποιήθηκαν οι νέοι περιορισμοί των δαπανών Υγείας - στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης της Υγείας που απαιτεί και η ΕΕ - του 2009 και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του μνημονίου απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3867 (ΦΕΚ Α' 128/2010).

Το ΠΑΜΕ  καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην ανεχθούν  αυτήν την πολιτική και να αντιδράσουν  συμμετέχοντας  σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και
στο συλλαλητήριο της 23ης Σεπτέμβρη 2010 ενάντια στις ανατιμήσεις που λεηλατούν το πενιχρό μας εισόδημα.


         13/09/2010                                          ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ