Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ούτε ένα Ευρώ για βιβλία ξένων γλωσσών

Ούτε ένα ευρώ για τα  βιβλία των ξένων γλωσσών!


Για μια ακόμα χρονιά, τα σχολικά βιβλία για τα μαθήματα ξένων γλωσσών σε κάποιες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, δε διανέμονται δωρεάν στους μαθητές. Αλλού αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι γονείς τους. Αλλού τα αγοράζουν οι σχολικές επιτροπές, παρά τη δραματική μείωση φέτος της χρηματοδότησής τους ακόμα και κατά 60%. Η πολυδιαφημισμένη ανάγκη να ξέρει ο μαθητής ξένες γλώσσες χρησιμοποιείται σαν το όχημα για να γίνει προχωρήσει η αρχή της “ανταποδοτικότητας” (πληρώνεις–παίρνεις, δεν πληρώνεις–δεν παίρνεις).   
Η συνείδηση των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών δεν πρέπει να αμβλυνθεί απέναντι σ’ αυτό φαινόμενο.
Το φαινόμενο αυτό, ιδιαίτερα φέτος, με την αφαίμαξη που έχει γίνει στο λαϊκό εισόδημα, με τη ραγδαία αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, είναι απόλυτη και επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν γρήγορα. Αν δε θέλουμε εμείς να αρχίσουμε να διαχωρίζουμε τους μαθητές μας ανάλογα με το εισόδημά τους, κατά τη “γραμμή” και τη μεθοδολογία του «νέου σχολείου». 
Από την αρχή της χρονιάς, το πρόβλημα αυτό έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις μαθητών, αλλά και γονιών, που απαιτούν να παίρνουν τα παιδιά όλα τα βιβλία τους δωρεάν (Ηλιούπολη, Γκράβα, κλπ ).  Αντιδράσεις που συνάντησαν σε κάποιες περιπτώσεις την αντίδραση των «πρόθυμων παπαγάλων» του υπουργείου, «στελεχών της εκπαίδευσης» και «συνδικαλιστών» κάποιων γνωστών και μη εξαιρετέων παρατάξεων (ΠΑΣΚ-ΣΥΝ)!
Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στηρίζουμε έμπρακτα κάθε κινητοποίηση των μαθητών και των γονιών γι’ αυτό το αίτημα.

Απαιτούμε
  • Να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία, όλων των τάξεων, όλων των βαθμίδων, για τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, είτε είναι «υποχρεωτικά» είτε «επιλογής».
  • Να σταματήσει η όποια ανάμιξη των σχολικών επιτροπών στην προμήθεια των βιβλίων αυτών.

Καλούμε
  • Τις σχολικές επιτροπές να αρνηθούν αυτό το ρόλο του πολιορκητικού κριού της δωρεάν παιδείας. Να απαιτήσουν άμεση και επαρκή χρηματοδότηση για κάθε σχολική μονάδα.
  • Να αρνηθούν οι σύλλογοι διδασκόντων να πληρώνουν οι μαθητές τα βιβλία, ανοίγοντας το δρόμο στην ανταποδοτικότητα μέσα στο σχολείο.
  • Να πάρουν σχετικές αποφάσεις η ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Γονέων, οι μαθητικές κοινότητες. 
Εδώ και τώρα!
Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 7:30 μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ!
Να σταλεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης των σχεδίων που λεηλατούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ-ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!


20/9/2010