Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπτυξη για ποιον;


Ανάπτυξη για ποιον;

Το νέο κυβερνητικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενο στις παρατηρήσεις - πιέσεις, π.χ. του ΣΕΒ, υποστηρίζει ότι θα γίνει πιο αποτελεσματικό στο σκέλος της ανάπτυξης.
   Είναι ψέμα από τη σκοπιά του εργατικού και λαϊκού συμφέροντος ότι η «πράσινη ανάπτυξη», που υπόσχεται, θα αντισταθμίσει τη μεγάλη συρρίκνωση κλάδων της μεταποίησης, αγροτικών προϊόντων, που μαζικά εισάγονται και διευρύνουν το εμπορικό έλλειμμα. Πρώτα απ' όλα πολύ λίγες είναι οι «νέες θέσεις εργασίας» που μπορούν να φέρουν «πράσινες επενδύσεις», όπως στα φωτοβολταϊκά. Το κυριότερο είναι ότι όλες οι επενδύσεις υποτάσσονται στην παραγωγή για το κέρδος κι όχι για τη λαϊκή ευημερία.
  Τι θα συμβεί με το αναπτυξιακό πρόγραμμα;
Με τους δικούς μας υπέρμετρους φόρους (από τη βενζίνη μέχρι τα διόδια) θα χρηματοδοτήσει κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή θα απαλλάξει κάποιους μεγαλοκαπιταλιστές από φορολογία και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ καταργούνται και αυτά τα επιδόματα ανεργίας.
Παρόμοια λειτουργεί η επιδότηση στην αγροτική παραγωγή, ο πακτωλός των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων που προέρχεται από δική μας φορολόγηση, πηγαίνει στους καπιταλιστές - αγρότες, ενώ αποκλείονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και διπλοχαρατσώνονται στον ΕΛΓΑ.
Τα κίνητρα για τα φωτοβολταϊκά είναι δόλωμα, για να αλλάξει η χρήση της αγροτικής γης, στρώνει το έδαφος για να αλλάξει χέρια η ιδιοκτησία γης, να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Η επιδότηση των φωτοβολταϊκών είναι κίνητρο απόσυρσης από την αγροτική παραγωγή, όπως ανάλογο κίνητρο ήταν και είναι ο αγροτουρισμός.
Κανένα από αυτά δεν αποτελεί σχέδιο, ούτε ισόμετρης οικονομικής ανάπτυξης, ούτε εξασφάλισης εργασίας και εισοδήματος στον αγροτικό ή άλλο τομέα της οικονομίας.
Το ζήτημα λοιπόν είναι ταξικό - πολιτικό και απαιτεί ανάλογη στάση, απαιτεί ανάλογους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, απαιτεί πλατύ και ορμητικό λαϊκό ποτάμι, οργανωμένη συμμαχία εργατοϋπαλλήλων - αυτοαπασχολούμενων για την ανατροπή, απαιτεί επιμέρους σταθμούς και νίκες σε αυτήν την πορεία.
Και τέτοιος σταθμός και νίκη μπορεί να είναι η πάλη και ψήφος στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Τοπικές - Περιφερειακές Εκλογές.

*Γεώργιος Καραπάνος Μέλος της Ν.Ε. Ηλείας του Κ.Κ.Ε. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας με την Λαϊκή Συσπείρωση