Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ομιλία για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, Φίλες και Φίλοι

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί σταθμό κλιμάκωσης στον πόλεμο κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τιμούμε τους αγώνες του χθες και συνεχίζουμε στην ίδια ρότα ως το τέλος. Οι αγώνες του αύριο – οι δικοί μας αγώνες – να είναι ακόμη πιο τρανοί, ακόμη πιο δυναμικοί, ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Να ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Ένα μέλλον απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

    *Αυτοί που τόσα χρόνια πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας – οι πλουτοκράτες·
    *Αυτοί που τόσα χρόνια ταΐζουν με τις πολιτικές τους, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλέμπορους, τους εφοπλιστές - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, η ΕΕ·
    *Αυτοί που με τις πρακτικές τους στηρίζουν αυτές τις πολιτικές σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων – οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες·
    *Αυτοί που υποστηρίζουν την ισοτιμία στα χαρτιά, ενώ στη ζωή επιβάλλουν σκληρή ανισότητα για τις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων·

Όλοι αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν, ότι η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι μονόδρομος: Να είμαστε άνεργες. Να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία. Να κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις μας. Να κλείνουμε τα μαγαζιά μας πνιγμένες στα χρέη. Να πουλάμε τα χωράφια μας, γιατί δεν μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε. Να επιλέγουν τα νέα ζευγάρια να μην κάνουν οικογένεια, κάτω από το φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο. Να απολύονται οι νέες γυναίκες επειδή μένουν έγκυες. Να δουλεύουμε όποτε και για όσο η εργοδοσία μας χρειάζεται και με όποιο μισθό τη συμφέρει. Και έχουμε και το κλείσιμο στην πραγματικότητα των παιδικών σταθμών αφού στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους ζητάνε να λύσουν μια σειρά από προβλήματα που προϋπήρχαν: ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές (νέοι κυρίως βρεφονηπιακοί σταθμοί), ακατάλληλα κτήρια κλπ., χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση για όλα αυτά και για τις λειτουργικές δαπάνες. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν από τη μια η εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών με τη μεταφορά του κόστους στις τσέπες των νέων ζευγαριών και από την άλλη το σπρώξιμο των γονιών στις ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Όταν στη συνέχεια την κυβερνητική σκυτάλη πήρε η ΝΔ, φρόντισε να συνεχίσει την πολιτική αφαίρεσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και την ολοένα και εντεινόμενη εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών, ενισχύοντας τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ψήφιση και την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Το Σεπτέμβρη του 2009 χιλιάδες παιδιά βρήκαν κλειστή την πόρτα των δημοτικών παιδικών σταθμών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 40% των ζευγαριών καταφεύγουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ή σε άλλες λύσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξή τους, ενώ το 80,5% των παιδιών έως 2 ετών το κρατούν οι γονείς του ζευγαριού.

Συνάμα τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες για τους παιδικούς σταθμούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το λαϊκό εισόδημα. Στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς τα τροφεία φτάνουν τα 500 ευρώ, ενώ στους δημοτικούς τα τροφεία κυμαίνονται από 20 έως 250 ευρώ. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, όταν οι γονείς καλούνται να πληρώσουν έξοδα που έχουν να κάνουν με το παιδαγωγικό υλικό, βιβλία, στολές, εκδρομές, εκδηλώσεις κλπ.

Θέλουν να μας πείσουν, ότι είμαστε συνυπεύθυνες για τα χρέη και τα ελλείμματα που τόσα χρόνια δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές τους.

Θέλουν να μας πείσουν, ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να κάνουμε θυσίες για να βγούμε από την καπιταλιστική, οικονομική κρίση που προκλήθηκε επειδή ακριβώς τα μονοπώλια έσκασαν από τα κέρδη τους.

Αυτός είναι ο δικός τους μονόδρομος.



ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 7ωρο – 5θήμερο – 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.400€, καμία κατάργηση της Κυριακής αργίας.
  • Καμία κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων έργου.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας για τις μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες κατά τη διάρκεια της κύηση και της γαλουχίας.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, χωρίς καμία προϋπόθεση. Επιδότηση ενοικίου, για όσους άνεργους νοικιάζουν σπίτι. «Πάγωμα» των δανείων. Οι μέρες ανεργίας να ασφαλίζονται.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία. Για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγειονομικοί), να ισχύει η απαγόρευση από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και σε όλη την προσχολική ηλικία των παιδιών.
  • Αύξηση των γονικών αδειών σε περιπτώσεις ασθενείας του παιδιού ή για την παρακολούθηση της εκπαίδευσής του.

Κρατικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας

  • Σύστημα Υγείας, δημόσιο και καθολικό για όλους όσους ζουν στην Ελλάδα, με δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες. Ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής, ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών.
  • Φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών.
  • Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος που καλύπτεται αποκλειστικά 100% δωρεάν από το κράτος.
  • Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να υπάρχουν σε κάθε Κέντρο Υγείας, Κέντρα Γυναίκας και Παιδιού, στελεχωμένα με γυναικολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο, μαία, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό. Προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού και προγεννητικού ελέγχου του ζευγαριού. Κρατικά κέντρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους γονείς, κατ’ οίκον στήριξη των νέων γονιών.
  • Ολόπλευρη στήριξη της μητέρας με ανάπηρο παιδί, των νέων αναπήρων όταν κάνουν οικογένεια.
  • Καμία πληρωμή σε κρατικό μαιευτήριο. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.


Για την οικογένεια

  • Κρατικοί, δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων τα απογεύματα, Σαββατοκύριακα ή αργίες, με εξειδικευμένο προσωπικό και όχι στους παιδότοπους - επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα.
  •  Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ελεύθερος χρόνος για δημιουργία, για πρόσβαση στον πολιτισμό. Για κοινωνική δράση, για συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη.
  •  1.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί το χρόνο.

Τα αιτήματα αποτελούν ρεαλιστική ανάγκη και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης λαϊκής οικογένειας.

Το πλαίσιο πάλης πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα από συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, λαϊκές συνοικίες, Σωματεία, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες. Η συλλογική συζήτηση να καταλήγει στην οργάνωση της πάλης με επίκεντρο τα αιτήματα αυτά, στην οργάνωση ολοένα και περισσότερων νέων εργαζομένων. Οι μορφές πάλης θα πρέπει να εμπνέουν, να εμπλουτίζονται διαρκώς, να φέρουν το στοιχείο της πολυμορφίας και να αποτιμάται κάθε φορά η αποτελεσματικότητά τους.

Η δουλειά αυτή στοχεύει στη συσπείρωση ολοένα και περισσότερων νέων δυνάμεων γύρω από τα Σωματεία και τα Συνδικάτα που υπηρετούν τη γραμμή λαϊκής αντεπίθεσης για την απόκρουση της επίθεσης και το άνοιγμα του δρόμου για την απαλλαγή της κοινωνίας από την εξουσία των μονοπωλίων.