Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους. Αυτό σημαίνει σύγκρουση και ρήξη για την ανατροπή της πολιτικής που εκφράζεται και στο μνημόνιο διαρκείας την ΚΑΠ και την Ε.Ε., που επιβάλλει σε μικρομεσαίους αγρότες και στο λαό να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Λύση και διέξοδος υπάρχει.
Ο δρόμος αυτός προετοιμάζεται με τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, με τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, που δίνουν προοπτική. Γι' αυτό, διεκδικούμε και συμμετέχουμε στους αγώνες για ανατροπή του μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με:
-Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
-Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.
-Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
-Να μην πληρωθούν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% στο αγροτικό ρεύμα. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους μικρομεσαίους αγρότες.
-Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ. Άμεση καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ που καθυστερούν να δοθούν στους δικαιούχους αγρότες.
-ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Άμεση, 100% αποζημίωση όλων των αγροτοκτηνοτρόφων που υπέστησαν καταστροφές από χαλάζι, πλημμύρες, παγετό και πυρκαγιές.
-Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
-Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).
-Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
-Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία., διορισμό γεωτεχνικών με μόνιμη σταθερή εργασία και δικαιώματα.
-Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
-Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία συγχώνευσης δημοτικών , γυμνασίων και λυκείων στους νομούς μας. Εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ιδιαίτερα στα χωριά της υπαίθρου. Κανένα κλείσιμο, καμιά υποβάθμιση, καμιά συγχώνευση κέντρων υγείας και νοσοκομείων στους νομούς μας.
-Κατάργηση του μέτρου επιβολής ταμειακών μηχανών στους παραγωγούς λαϊκών αγορών.
-Άμεση αποζημίωση όλων των σεισμόπληκτων της Αχαΐας και της Ηλείας από τους σεισμό του 2008 και καταβολή του συνόλου των κονδυλίων που δικαιούνται. Πάγωμα των δανείων και των λογαριασμών τους σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα. και δημοτικά τέλη. Να παραταθεί το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου για όσο καιρό χρειάζεται.
-Άμεσα μέτρα και έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
-Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες - αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Να σταματήσουν τώρα οι ανακρίσεις και οι διώξεις αγωνιστών αγροτών που συμμετείχαν στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αχαΐα και στην Ηλεία.
Οι αγώνες θα έχουν προοπτική, όταν ο στόχος θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με ανατροπή της ΚΑΠ και της πολιτικής της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας.
ΠΑΤΡΑ, 9/3/2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ