Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εμποδίζουν τη νοσηλεία χειρουργημένου παιδιού ανέργων! Τα νοσοκομεία παράγουν προϊόντα για τα οποία πρέπει να πληρώνονται, απάντησε κυνικά ο διευθυντής του «Παπαγεωργίου» σε παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμποδίζουν τη νοσηλεία χειρουργημένου παιδιού ανέργων!
Τα νοσοκομεία παράγουν προϊόντα για τα οποία πρέπει να πληρώνονται, απάντησε κυνικά ο διευθυντής του «Παπαγεωργίου» σε παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα που οδηγεί τις οικογένειες των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων σε αποκλεισμό από το δικαίωμα στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, κατήγγειλε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις που πραγματοποίησε τόσο στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ όσο και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Αφορμή αποτέλεσε μια ακόμη περίπτωση - πολλαπλασιάζονται διαρκώς - άνεργου οικοδόμου που έμεινε χωρίς βιβλιάριο ασθενείας και κλήθηκε να πληρώσει για τη χειρουργική επέμβαση και τη νοσηλεία του ανήλικου παιδιού του στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Ο οικοδόμος κατάφερε να εξασφαλίσει όλα κι όλα 30 ένσημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας όπου έχει ως προστατευόμενα μέλη τα 4 παιδιά του. Μακροχρόνια άνεργη είναι και η σύζυγός του.
Το παιδί τους χρειάστηκε έκτακτο χειρουργείο, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες. Το παιδί πήρε εξιτήριο, αφού προηγούμενα ορίστηκε να πάει και πάλι στο νοσοκομείο για μετεγχειρητικό έλεγχο την Πέμπτη 24 Μάρτη. Τότε οι γονείς θα έπρεπε να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που τους παρείχε το νοσοκομείο (νοσηλεία, χειρουργείο, φάρμακα, κ.λπ.) περίπου 1.000-1.200 ευρώ.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων έκανε παρέμβαση στον διευθυντή του κεντρικού καταστήματος του ΙΚΑ και απαίτησε να θεωρηθεί το βιβλιάριο ασθενείας του άνεργου οικοδόμου. Ο διευθυντής δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο πέρα από όσα προβλέπει ο νόμος και υπέδειξε στον οικοδόμο να απευθυνθεί στις υπηρεσίες της Πρόνοιας.
Ακόμη πιο κυνικός ήταν ο διευθυντής του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» όπου έκανε επίσης παρέμβαση το Συνδικάτο Οικοδόμων. Ο διευθυντής λοιπόν, Γ. Χριστόπουλος, ωμά παραδέχθηκε ότι τα νοσοκομεία προσφέρουν προϊόντα Υγείας για τα οποία θα πρέπει να πληρώνονται. Και απαίτησε εξόφληση της οφειλής..!
Εκτός λειτουργίας μέχρι να έχει έσοδα
Εκφραση της λογικής ότι τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, είναι και η μη λειτουργία του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci στο «Λαϊκό» της Αθήνας. Εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο το 2008 και μετά από μια σύντομη λειτουργία σταμάτησε. Το θέμα της μη λειτουργίας του Συστήματος έθεσε προχτές στη συγκέντρωση των διοικητών των νοσοκομείων ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, για να εισπράξει απ' τη διοικητή του νοσοκομείου Φανή Ζερβού την ωμή απάντηση: «Δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει κοστολογηθεί η εξέταση απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Αν το ΚΕΣΥ κοστολογήσει την πράξη μπορώ να το λειτουργήσω από αύριο το πρωί».
Δηλαδή, η υψηλή τεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία της διασφάλισης εσόδων των δημόσιων νοσοκομείων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Και για την ιστορία: Το 2008 ανά τον κόσμο ήταν εγκαταστημένα 867 ρομποτικά συστήματα Da Vinci, εκ των οποίων περισσότερα από 150 λειτουργούσαν στην Ευρώπη και τρία σε ιδιωτικά κέντρα στην Ελλάδα. Το μόνο που λειτούργησε στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν στο «Λαϊκό». Και αυτό τώρα ετοιμάζεται να λειτουργήσει με πλήρως ιδιωτικά κριτήρια.
Οσον αφορά την αντιμετώπιση απ' το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της καρκινοπαθούς που έπρεπε να κάνει μια υψηλής ευκρίνειας εξέταση, για να παραλάβει η καρκινοπαθής τα αποτελέσματα της τομογραφίας (PET/CT), που έγινε μετά από χίλια βάσανα, καταβλήθηκαν 1.500 ευρώ που κοστίζει η εξέταση, από φίλο της οικογένειας.