Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη τύπου των εκλεγμένων με την Λαϊκή Συσπείρωση στην Ήλιδα

Μια καλοστημένη φιέστα έστησε η πλειοψηφία του Δήμου Ήλιδας για να συζητηθεί τάχα το θέμα της υποβάθμισης-κατάργησης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και της κατάργησης του ΤΕΙ.
Αυτή τη φιέστα τη βάφτισε λαϊκή συνέλευση. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπήρξε γιατί απλά απουσίαζαν οι εργαζόμενοι, ο λαός. Παρευρέθηκαν όμως, προσκεκλημένοι της δημοτικής αρχής, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Κουτσούκος και Τζαβάρας) οι οποίοι είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι μαζί με την δημοτική αρχή για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Η παρουσία τους αποτελεί πρόκληση γιατί είναι αυτοί και τα κόμματα τους που έχουν, με την πολιτική τους, δημιουργήσει την τραγική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα. Μέσα σε αυτήν την καλοστημένη φιέστα οι εργαζόμενοι του δήμου μας δεν είχαν καμία δουλειά και αποχωρήσαμε.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να συζητήσουν τίποτα με αυτούς που “εκτελούν” κατακτήσεις και δικαιώματα, που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή. Το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο, στο πεδίο της ταξικής πάλης, που είναι ο τόπος δουλειάς, ο κλάδος. Εκεί που οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά σε ανειρήνευτη πάλη με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτή είναι η μεταξύ τους ταξική σχέση, σχέση εκμετάλλευσης, αφού ο πλούτος και το κέρδος των καπιταλιστών παράγεται από τη δουλειά των εργαζομένων.
Αυτό που χρειάζεται ο λαός σήμερα δεν είναι οι στημένοι διάλογοι, αλλά ένα κίνημα οργανωμένο που θα αντιπαρατίθεται στη στρατηγική των μονοπωλίων και των υπηρετών τους. Δίχως μια τέτοια στρατηγική, ο λαός δε θα βρει διέξοδο. Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, της παιδείας και γενικότερα, δεν είναι για μας κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε τονίσει και πριν τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη ότι δεν υπάρχουν τοπικά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα γενικότερα και τα οποία έχουν τοπικές εκφράσεις.
Έτσι σήμερα οι κάτοικοι του δήμου μας βρίσκονται αντιμέτωπο με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία και την παιδεία και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής αποδυναμώνεται-υποβαθμίζεται το νοσοκομείο και καταργείται το ΤΕΙ.
Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της οικονομικής κρίσης και γίνονται με μοναδικό στόχο το μεγάλωμα την κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έτσι οι όποιες δήθεν αντιδράσεις της πλειοψηφίας του δήμου είναι υποκριτικές, είναι παραπλανητικές γιατί δεν προβάλλουν καμιά επιχειρηματολογία, καμία διαφωνία, για την ουσία αυτής της πολιτικής.
Μέσα από το γενικό μας αίτημα:
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία
Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός.
Διεκδικούμε:
  • Κανένας φοιτητής - σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός πανεπιστημίου – ΤΕΙ. Επιδότηση ενοικίου 600 ευρώ, δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - αναλώσιμα - μεταφορές. Κανείς να μην εμποδιστεί να τελειώσει απρόσκοπτα τις σπουδές.
  • Καμία απόλυση ή περικοπή ωρών διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού (οι πρώτοι που πλήττονται προφανώς είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι 407 και έκτακτοι των ΤΕΙ). Άμεση προκήρυξη θέσεων σταθερής, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Έκτακτο κονδύλι ΤΩΡΑ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Τμημάτων. ΑΜΕΣΑ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (3,3 δισ. ευρώ) που προορίζονται για τη Δια Βίου Μάθηση - εκμετάλλευση και τις επιχειρήσεις να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.
  • Αναβάθμιση του νοσοκομείου, κάλυψη όλων των θέσεων όλων των κενών θέσεων με επιστημονικό προσωπικό μέσα σε ένα ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας.
  • Να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο υγείας για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες.
  • Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τον ίδιο και την οικογένειά του.
  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
Καλούμε τους εργαζόμενους άμεσα, μέσα από συνελεύσεις, να πάρουν απόφαση για προκήρυξη-συμμετοχή στην απεργία όπως προτείνει το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και απαιτούν οι συγκεκριμένες συνθήκες, την ημέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τα νέα μέτρα – λαιμητόμο.
Η απεργία αυτή να είναι το ξεκίνημα αγώνων που επιβάλλεται να κλιμακωθούν για να παρεμποδιστεί η νέα αντιλαϊκή επέλαση, για να αντεπιτεθεί ο λαός.