Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Να αποζημιωθούν οι αγρότες στην περιοχή του Δ.Δ. Σαλμώνης Νομού Ηλείας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από παγετό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Να αποζημιωθούν οι αγρότες στην περιοχή του Δ.Δ. Σαλμώνης Νομού Ηλείας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από παγετό.


Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σαλμώνης Νομού Ηλείας, διαθέτει καλλιεργήσιμη έκταση εντός αναδασμού 2.200 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.700 είναι εσπεριδοειδή. Ο παγετός του Μαρτίου προξένησε ολοσχερή καταστροφή στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Σαλμώνης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι παρ’ όλες τις εκκλήσεις του προς τον υπουργό κ. Σκανδαλίδη, τον υφυπουργό κ. Κουτσούκο, τον αντιδήμαρχο κ. Καράμπελα, τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, δε δόθηκε απάντηση. Ακόμα δεν έχουν πάει οι αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν εκτίμηση της ζημιάς. Την ίδια ώρα οι αγρότες που έχουν πληγεί, έχουν πληρώσει ασφάλιστρα 21,60 ευρώ το στρέμμα στα εσπεριδοειδή με ισχύ της ασφάλειας από 1/1/2011 και δεν καλύπτεται η ζημιά του Μαρτίου.
Επιβεβαιώνεται κι απ’ αυτό το παράδειγμα ο προσανατολισμός της κυβέρνησης που σε απόλυτη συμφωνία με ΕΕ-ΚΑΠ σε κοινή πλεύση και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ οδηγούν στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Δεν εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη, την ίδια στιγμή που επιβάλλουν χαράτσι για τον ΕΛΓΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:
  1. Να αποζημιώσει την παραγωγή, συνυπολογίζοντας ότι ούτε και η επαναβλάστηση θα δώσει καρπό.
  2. Να δοθεί αποζημίωση για αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης