Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου για την επίσκεψη στην πόλη της Ανδρίτσαινας


Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010 το Ν.Σ. Ηλείας της ΚΝΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη της Ανδρίτσαινας στα πλαίσια της ανάδειξης ιστορικών γεγονότων που επιβεβαιώνουν ότι η λαϊκή παιδεία και η γνώση είναι αναπόσπαστα δεμένες με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Αρχικά επισκεφθήκαμε το χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, ένα πραγματικό μουσείο γνώσης και πολιτισμού για την περιοχή μας και για ολόκληρη την χώρα η οποία πρέπει να μείνει κληρονομιά στις μετέπειτα γενιές. Σε αυτήν υπάρχουν βιβλία σπάνια, πρωτότυπες εκδόσεις , χειρόγραφα, σημειώσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά έργα όπως του Αριστοτέλη, Όμηρου, χειρόγραφη επιστολή του Ρουσώ και άλλα. Δυστυχώς όμως και αυτός ο χώρος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος ο οποίος έκανε και την περιήγηση στην βιβλιοθήκη, αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν στηρίζουν την λειτουργία της και χρόνο με το χρόνο περικόβουν τα κονδύλια λειτουργία της. Τα χρήματα που δίνονται σήμερα δεν φθάνουν ούτε για τον κλιματισμό της αίθουσας.
Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρίτσαινας. Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος πρόσφερε ένα βιβλίο με χειρόγραφα από το ιστορικό αρχείο της βιβλιοθήκης και αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου, τον Επικούρειο Απόλλωνα, στον γραμματέα της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ Χρήστο Γιάνναρο.  όπου π
Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον γραμματέα του Ν.Σ. Ηλείας της ΚΝΕ Γιάννη Τεφάνη. Μέλη της ΚΝΕ απήγγειλαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από άρθρο από το περιοδικό Νέα Γενιά του έτους 1947 που αναφέρετε στην λειτουργία του εξατάξιου γυμνασίου στην περιοχή της ελεύθερης Ανδρίτσαινας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και μέλος του τμήματος παιδείας της Κ.Ε. Η εκδήλωση είχε θέμα τα ζητήματα της παιδείας τότε και τώρα. Στις μέρες μας  αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η Ε.Ε., το κεφάλαιο με το πολιτικό του προσωπικό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) προχωράει σε σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο της μόρφωσης, γενικότερα σε ότι έχει απομένει από το Δημόσιο Τομέα Παιδείας.
  Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος, το μέλος του Γραφείου περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος  


Ν.Σ. ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ν.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αίθουσα της βιβλιοθήκης

  
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος
Το προεδρίο της εκδήλωσης