Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση για τα κολυμβητήρια


ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΘΛΗΣΗΣ……ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Αν και οι εποχές λιτότητας στους χώρους του ερασιτεχνικού αθλητισμού έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει αντιληπτές εδώ και καιρό η κρατική απαξίωση και η υποβάθμιση του δεν έχουν τελειωμό. Βλέπουμε καθημερινά και στο νομό μας αλλά και σε όλη την χώρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε την  κατάσταση με τα αθλητικά γυμνάσια και το μπαλάκι με την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, το υπουργείο Παιδείας να το πετά τώρα στους γονείς των μαθητών, σε μια ακόμα επίδειξη της κατάντιας της Παιδείας του «μνημονίου». Αυτή την βδομάδα έχουμε το κλείσιμο του κολυμβητηρίου στον Πύργου αλλά και πολλά άλλα κολυμβητήρια σε όλη την χώρα καθώς έχει σταματήσει εδώ και καιρό η χρηματοδότησή τους από το κράτος για τις βασικές τους λειτουργικές ανάγκες, με συνέπεια τα πιο πολλά κολυμβητήρια να έχουν ξεμείνει από πετρέλαιο. Τα χρέη του κολυμβητηρίου του Πύργου στους προμηθευτές πετρελαίου έχουν φθάσει σε τεράστια ποσά αφού  όλο αυτόν τον καιρό ο ανεφοδιασμός γινόταν με πίστωση που ποτέ βεβαίως δεν εξοφλούνταν.
 Έτσι, ζητάει σήμερα η δημοτική αρχή χαράτσι από τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο και όπως καταβαίνουμε το βάρος θα μετατεθεί στις πλάτες των οικογενειών των αθλητών. Αυτή είναι η πολιτική της κυβερνήσεις η οποία την ίδια στιγμή που απαξιώνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την διάθεση απλών ανθρώπων να ασχοληθούν και να αθληθούν παραχωρεί γη και ύδωρ στις μεγάλες  καπιταλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού. Φυσικά τα προβλήματα στους χώρους αυτούς δεν είναι μόνο τα οικονομικά αλλά είναι γενικότερα με πρώτο και σημαντικότερο την έλλειψη του απαιτούμενου επιστημονικού προσωπικού.
Δεν πρέπει κανένας  να αναρωτιέται για το πού οδεύει η κατάσταση στον αθλητισμό. Η πολιτική λοιπόν της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι σαφέστατη: Δε θα λειτουργεί αθλητικός χώρος χωρίς ανταποδοτικότητα. Οδηγούμαστε σε μια πολιτική που λέει ή συντήρησε μόνος σου, δηλαδή να πληρώσει ο λαός και άμα κάτσει και κανένας χορηγός να μειώσουμε λίγο τις τιμές ακόμα καλύτερα ή το κλείνουμε. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο ρόλος της τοπικής διοίκησης που αυτό που ζήτησε είναι η λειτουργία του κολυμβητηρίου με όρους ανταποδοτικότητας προκειμένου, όπως λένε, να μην μπει λουκέτο αδιαφορώντας για τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οι οικογένειες των παιδιών που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο.
Γι' αυτό λοιπόν είναι σημαντικό σήμερα άνθρωποι ριζοσπάστες, προοδευτικοί της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, αλλά και γενικότερα το ταξικό εργατικό κίνημα να προβάλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες της. Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός σήμερα αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία του κάθε ανθρώπου. Η άσκηση και ο αθλητισμός αποτελούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που παίρνουν σημαντικές διαστάσεις, η ικανοποίηση των οποίων αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη λόγω του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής (υποκινητικότητα, καθιστική ζωή, αποξένωση, ατομισμός).
Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:
Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.
Ενιαίος Δημόσιος Κρατικός Φορέας Φυσικής Αγωγής που θα έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής.
Διασύνδεση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο με τα αθλητικά σωματεία και τη λειτουργία των ΑΟΔ (αθλητικών οργανισμών δήμων) κάτω από ένα ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες άθλησης των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

*Γιάνναρος Χρήστος, Γραμματέας Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου με την Λαϊκή Συσπείρωση