Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου για την κακοκαιρία 4/12/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Άγγελο Μπούζη εκλεγμένο σύμβουλο με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πηνειού επισκέφτηκε την περιοχή της Βόρειας Ηλείας μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο το Σάββατο 4-12-2010. Για άλλη μια φορά, είδαμε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή είναι απροστάτευτοι μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε κατοικίες στην περιοχή του Τραγανού και σε καλλιέργειες στην περιοχή του Στρούσι Ανδραβίδας.
Φάνηκε για ακόμα μια φορά όπως συνέβη και με τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές ότι οι επιπτώσεις όλων αυτών των συμβάντων δεν είναι ίδιες και για το μεγάλο κεφάλαιο και για τους εργαζόμενους. Τα πλήγματα δέχθηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι ζουν κύρια σε κατοικίες οι οποίες έπρεπε το ίδιο το κράτος να έχει φροντίσει να ανακατασκευαστούν πριν από τις καταστροφές.
Οι καταστροφές αυτές φέρνουν στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεκαετίες τώρα. Επίσης των εκλεκτών τους στην τοπική διοίκηση που τα έργα υποδομής που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες , όπως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης δεν είναι στις προτεραιότητές τους .
Το ΚΚΕ έχοντας γνώση όλων αυτών έχει προτείνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προστασία και θωράκιση του νομού μας και της χώρας μας γενικότερα από τα φυσικά φαινόμενα, που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης.
Θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες, θερμοκήπια, αγροτικές εγκαταστάσεις και να αποζημιωθούν πλήρως οι καλλιέργειες που καταστράφηκαν. Άμεσα να βρεθούν χώροι διαμονής σε όσους καταστράφηκαν οι κατοικίες τους.
Θεωρούμε ότι για την ασφάλεια του λαού της περιοχής είναι απαραίτητη η εκπόνηση τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, η κατασκευή των  απαιτούμενων  έργων με ευθύνη του κράτους και του κρατικού προϋπολογισμού. Έργα απόλυτα απαραίτητα που εκτός των άλλων θα έδιναν δουλειά στους άνεργους στον κλάδο των κατασκευών.