Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη τύπου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες
στο εργοστάσιο, στο γραφείο.
Στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες.
Στους μισθωτούς επιστήμονες, τους εργάτες της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Η ψήφος έχει πολιτικό χαρακτήρα και πολιτικό αποτέλεσμα. Μην το ξεχνάς. Ψηφίζεις με κριτήριο τα βάσανά σου, τις στερήσεις, την ανασφάλεια που νιώθεις για το αύριο και μεθαύριο, το δικό σου και πάνω απ' όλα των παιδιών και των εγγονών σου.
Και αν ακόμα μέχρι προχτές δεν είχες αποφασίσει τι θα κάνεις,
και αν ακόμα μέχρι προχτές ένιωθες ότι δεν έχεις τη δύναμη να καταδικάσεις το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, πάρε υπόψη σου ένα πράγμα: Οτι στην κάλπη θέλουν να φτάσει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος γονατισμένος, ηττημένος, φοβισμένος μέχρι θανάτου. Τρίβουν τα χέρια τους με τα πακετάκια με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αφού ο εκβιασμός των πρόωρων εκλογών δε φαίνεται να πιάνει, ελπίζουν να πιάσει ο εκφοβισμός για αποσταθεροποίηση.
Με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δίνεις καθαρή απάντηση και σ' αυτούς που δε διστάζουν να χρησιμοποιούν ή να αξιοποιούν το οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να αλλοιώσουν τη λαϊκή συνείδηση.
Αυτοί πρέπει να είναι φοβισμένοι την επόμενη Δευτέρα το πρωί και όχι ο λαός, που ως πλειοψηφία μπορεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, να φέρει τα πάνω κάτω, αν πιστέψει στη δύναμή του.
Το κουράγιο και το σθένος του λαού αναμετράται σ' αυτές τις εκλογές και πρέπει να νικήσει, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα εμπρός με το ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Οι εκλογές της 7ης του Νοέμβρη διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις. Η ψήφος θα δείξει αν ο λαός θεωρεί σωτηρία το Μνημόνιο ή το θεωρεί βαρβαρότητα. Αν ο λαός θέλει συνέχιση της ίδιας πολιτικής που έχουμε γνωρίσει για 20 ολόκληρα χρόνια, ή θέλει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης φιλεργατικό, φιλολαϊκό.
Το κυριότερο: Κρίνεται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα βάλει φρένο στα χειρότερα, θα δημιουργήσει δυναμική ή θα πάμε ακόμα πιο πίσω, νομιμοποιώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Στην πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ ομολόγησαν ότι περιμένουν νέο κύμα κρίσης. Τσακώνονται τα κράτη - μέλη μεταξύ τους ποιος θα φορτώσει την κρίση στον άλλο, πώς θα μοιράσουν οι αστικές τάξεις μεταξύ τους τα κέρδη και τις ζημίες. Για τη ζωή των λαών δεν υπήρχε καμία διαμάχη. Συμφωνούν όλοι μαζί, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), στις ατελείωτες, χωρίς ημερομηνία λήξης θυσίες των λαών. H Πράσινη Βίβλος της ΕΕ, οδηγεί το όριο συνταξιοδότησης στα 68 ακόμα και ως τα 70.



Στις 15 του Νοέμβρη, μέρα που έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα για να ανακοινώσει νέα μαντάτα, η ΚΕ καλεί σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, για να ακουστεί βροντερά το «κάτω το Μνημόνιο», δεν έχουμε υποχρέωση να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός θέλει πάσει θυσία να υποκλέψει την ψήφο του λαού με εκβιασμό, με τρομοκρατία περί χρεοκοπίας. Θέλει το λαό παθητικό, μοιρολάτρη, υποταγμένο, για να μπορεί να περηφανεύεται στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι έχει το λαό στο τσεπάκι του.
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τα εργατικά, λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν, νιώθουν την πιο ισχυρή απογοήτευση, που αισθάνονται ως και έκπληκτοι για τις εξελίξεις. Δεν μπορούν να φανταστούν πόσο έπεσαν έξω. Ψάχνουν να βρουν αιτία, τι φταίει, αν ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζει το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο ισχύει. Η αρχή δεν είναι το Μνημόνιο. Προ πολλού το ΠΑΣΟΚ, ειδικά από τις αρχές της 10ετίας του '90, έγινε δύναμη στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού.
Εμείς δε σας ζητάμε να δώσετε λογαριασμό τι κάνατε χτες και προχτές, όμως σήμερα το τι αποφασίζετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες εξελίξεις.
Εγκαταλείψτε μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας
Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ! Δε θα βρείτε ούτε μία περίπτωση που πέσαμε έξω ή μιλήσαμε με υπερβολικό τρόπο για την ΕΕ, την ΚΑΠ, το Μάαστριχτ.
Eμείς δεν έχουμε καμιά εξάρτηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν μας κρατάει στο χέρι κανείς. Η δέσμευσή μας είναι εθελοντική, διαχρονική, είμαστε στην άλλη όχθη, με την εργατική τάξη, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες.
Είμαστε με τις γυναίκες που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα και δέχονται τη χειρότερη επίθεση. Κάθε αντεργατικό βήμα, κάθε περικοπή κοινωνικών δαπανών, στις γυναίκες φέρνει μεγαλύτερα βάρη εξαιτίας της ανισοτιμίας τους. Είμαστε με τα παιδιά και τα εγγόνια των εργατών, των μικρών επιχειρηματιών και των φτωχών αγροτών, που ζουν και θα ζήσουν, ως ενήλικοι, ως οικογενειάρχες, πολύ χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες.
Δε χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τα λαϊκά βάσανα, τους φτωχούς και τους ταλαιπωρημένους. Είμαστε ένα μ’αυτούς. Πιστεύουμε στη δύναμη του δίκιου τους έναντι της ταξικής αδικίας.

Κριτήριο ψήφου όλα τα λαϊκά προβλήματα
Δεν υπάρχει πρόβλημα που απασχολεί και δεν πρέπει να μας συνοδεύει στην κάλπη. Από τη δουλειά, το μισθό, το μεροκάματο και τη σύνταξη, από το καλάθι που πρέπει καθημερινά να γεμίζουμε για να ζούμε ανθρώπινα, από την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και του προβλήματος υγείας, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το κόστος του νερού, της ΔΕΗ, των τηλεπικοινωνιών, τους φόρους άμεσους και έμμεσους που πληρώνουμε, από τα προβλήματα πρόνοιας, ως τους άμεσους κινδύνους που μας απειλούν από τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, ως την ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα στο νομό Ηλείας με ορμητήριο το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας η κυβέρνησης οργάνωση ελληνοϊσραηλινά γυμνάσια που μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε και οργάνωσε κινητοποίηση.



Μας ρωτάνε με ποιο ποσοστό θα είσαστε ικανοποιημένοι την πρώτη Κυριακή;
Το θέμα δεν είναι τι θέλουμε εμείς, το θέμα είναι τι θέλει ο λαός να επιτύχει. Εχουμε και εμείς ευθύνη, αλλά τελικά η ευθύνη της πλειοψηφίας του λαού μετράει αν θα κάνει το άλμα ή θα μείνει στο τέλμα.
Είναι δυνατόν εργάτες, φτωχοί επαγγελματίες και φτωχοί αγρότες να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα που ψηφίζει η πλουτοκρατία; Να έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες επιδιώξεις;

Να ορθώσουμε εμπόδια στη νέα λαίλαπα, να αντεπιτεθούμε
Δε σας ζητάμε γενικά και αφηρημένα να δώσετε ένα οποιοδήποτε μήνυμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας με την ψήφο σας στην κάλπη με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο το Μνημόνιο. Δεν είμαστε οι αντιμνημονιακοί από μόδα, ούτε για να ξεγελάσουμε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Εχουμε καταψηφίσει όλα τα μνημόνια που προηγήθηκαν και τα αντιπαλέψαμε, είτε λέγονταν Συνθήκη του Μάαστριχ, είτε της Λισαβόνας. Mην εξανεμίζεις την ψήφο σου στους αφερέγγυους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της «Δημοκρατικής Αριστεράς», τους δήθεν αντάρτες, τους τυχοδιώκτες.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Πύργου είναι οι ζωντανοί προπαγανδιστές του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το ΚΚΕ και θέλει και μπορεί. Εμπιστευθείτε μας. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μετατραπεί σε δυναμική για το κίνημα, δεν πρόκειται να επιστραφεί στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Οσοι και όσες ελπίζουν ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να γίνει φιλολαϊκό, όσοι και όσες πιστεύουν ότι η ΝΔ διδάχτηκε από το παρελθόν της, όπως η ίδια λέει, όσοι πιστεύουν αυτά, τους λέμε κατηγορηματικά εκείνο που είπαμε και σε προηγούμενα χρόνια: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, αλλάξτε εσείς. Μην ελπίζετε άλλο, μην αφήνετε να χαθεί κι άλλος χρόνος.
Ο λαός μπορεί να ορθώσει εμπόδια στη νέα λαίλαπα που έρχεται με την οργάνωσή του σε κάθε τόπο δουλειάς, κατοικίας και μόρφωσης, με την αγωνιστική αλληλεγγύη και με τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι τα συμφέροντά του είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ν.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ