Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ
Τα προβλήματα των αναπήρων και γονιών και κηδεμόνων σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι εκρηκτικά:
Η ανεργία στους νέους ανάπηρους και στις οικογένειές τους, ξεπερνά - με επίσημα στοιχεία που υποεκτιμούν το πρόβλημα - το 85% στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους.
Οι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (χώροι που κατεξοχήν απορροφούσαν ανάπηρους), η ανύπαρκτη ειδική αγωγή και εκπαίδευση, οδηγούν ουσιαστικά στο να μένουν οι ανάπηροι εκτός παραγωγικής διαδικασίας.
Υπολογίζονται σε 4.500 πανελλαδικά οι εργαζόμενοι σε Πρόνοια και Ειδική Αγωγή που είναι για έξι και εφτά μήνες απλήρωτοι.
Οι γονείς αναπήρων και παιδιών με ειδικές ανάγκες πληρώνουν από 150 έως και 1.000-1.500 ευρώ ακόμα και στα λεγόμενα «φιλανθρωπικά ιδρύματα».
Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία και Κέντρα Ειδικής Αγωγής είναι τεράστιες και είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν και πότε και κυρίως το πώς θα λειτουργήσουν.
Πληθαίνουν οι απολύσεις στα ιδρύματα Ειδικής Αγωγής και την Πρόνοια, αλλά και οι απολύσεις αναπήρων.
Μια σειρά κέντρα αποθεραπείας, αποκατάστασης και εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά ή είναι σε κατάσταση διάλυσης, ενώ στη χώρα υπάρχει τεράστια ανεπάρκεια σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
Με πρόσχημα τους ελάχιστους ανάπηρους-μαϊμού που δημιούργησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη βιομηχανία περικοπών σε επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις, ενώ προωθείται και η Κάρτα Αναπηρίας, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο για παραπέρα περικοπές των πενιχρών παροχών προς τα ΑμΕΑ.
Όλα αυτά τα προβλήματα οξύνθηκαν από την οικονομική κρίση και την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της στα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα όλα τα μέτρα στοχεύουν να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω μη κυβερνητικών ή εθελοντικών – «φιλανθρωπικών» οργανώσεων.
Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη θα αποτελέσουν «βαρόμετρο» για αυτή την πολιτική. Ο λαός μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την ψήφο του για να αποτρέψει τέτοια μέτρα, που θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.
Τώρα, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να σταλεί λαϊκό μήνυμα αποδοκιμασίας αυτής της πολιτικής, καθώς διαφορετικά ανοίγει δρόμος για ακόμα χειρότερα μέτρα από την επομένη κιόλας των εκλογών.
Οι ανάπηροι, τα ΑμΕΑ και οι γονείς τους έχουν κάθε συμφέρον να υπερψηφίσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δήμους και σε περιφέρεια και παράλληλα με την ανάπτυξη αγώνων σε κάθε μετερίζι, να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, να δημιουργήσουν όρους ανάτασης για τα λαϊκά νοικοκυριά.

*Θανάσης Μπούκης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και ΑμΕΑ Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ», Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου με την Λαϊκή Συσπείρωση