Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΑΓΓΕΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ! ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

Συνάδελφοι

Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι. Γι’ αυτό άκουσε το ΠΑΜΕ, πάρε μέρος στον αγώνα και στις Γενικές Συνελεύσεις.
Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου-Τρόικα-αστικό κράτος σχεδιάζουν 150 χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014.
Επιχείρησαν να υλοποιήσουν αυτό τον στόχο με την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι το μέτρο αυτό απέτυχε, δηλαδή δεν κατάφεραν να διώξουν όσους ήθελαν! Μεγάλο μερίδιο στην «αποτυχία» του μέτρου έχουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, ο ξεσηκωμός σε μια σειρά φορείς που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία.
Αφού η εργασιακή εφεδρεία «απέτυχε», όπως λένε, τώρα επανέρχονται και σχεδιάζουν απολύσεις μέσω της αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο Τομέα, με γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη. (βλ. εξαγγελίες Ρέππα).
Αμέσως μετά ακολούθησε η Υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου που δήλωσε ότι: «Να αξιολογηθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι έχουν τα προσόντα, την πρόθεση και την προσφορά, να παραμείνουν ή να μετακινηθούν σε άλλους χώρους όπου τους χρειάζεται το Δημόσιο. Όσοι δεν τα έχουν αυτά, να απολυθούν όπως και γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα» (23/1/2012). Ανακοίνωσε επίσης, ότι η αξιολόγηση θα ισχύσει και στους εκπαιδευτικούς, μέτρο που:
  • οδηγεί σε απολύσεις
  • συνδέεται με την βαθμολογική εξέλιξη και άρα
  • με το μισθό των εκπαιδευτικών!

Μάλιστα, δήλωσε ότι «φέτος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμιά εξέλιξη» (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 24/12/2012). Την προώθηση της αξιολόγησης είχε ανακοινώσει και σε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (9/1/2012).
Η προώθηση της αξιολόγησης σχεδιάζεται άμεσα, αφού ήδη έχουν καθορίσει και τα κριτήρια! Ένα από αυτά είναι:
Το κριτήρια της επίτευξης των μαθησιακών στόχων και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων! Αλίμονο, αν σου έλαχε να είσαι εκπαιδευτικός στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, εκεί που οι ταξικές ανισότητες σπάνε κόκαλα, αντί στην Εκάλη. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα αξιολογούνται οι επιδόσεις των μαθητών και ανάλογα με το επίπεδο των επιδόσεων θα κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες σε σχολεία Α,Β,Γ,Δ κατηγορίας. Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων (με τέτοιου είδους μέτρα αξιολόγηση στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές). Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πάει χέρι-χέρι με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς και των χορηγών, τελικά με την κατηγοριοποίηση των σχολείων, ανάλογα με την ταξική σύνθεση των μαθητών τους!

Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Να μην περάσει η αξιολόγηση.
Αν τα μέτρα αυτά περάσουν τότε το τοπίο θα είναι πραγματικός εφιάλτης!

Συνάδελφοι

Επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ που προειδοποίησε έγκαιρα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα εξαιρεθούν από τις επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα.
Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εξαγγελίες το ΠΑΜΕ έφερε το θέμα έκτακτα στα Δ.Σ. των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ (Τρίτη 24/1/2012). Πρότεινε την πραγματοποίηση άμεσα 24ωρης απεργίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ την επόμενη βδομάδα (1/2-3/2), για να δοθεί μια πρώτη, αγωνιστική απάντηση του κλάδου στα εφιαλτικά αυτά σενάρια.
Η πρόταση απορρίφθηκε από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-Συνεργασία στην ΟΛΜΕ και από ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έκαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην ΟΛΜΕ να υποβαθμίσουν το θέμα («αν και όποτε έρθει η αξιολόγηση βλέπουμε»), να αποδώσουν τις δηλώσεις στο προσωπικό ύφος της Διαμαντοπούλου, στις βλέψεις της για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα. Μίλησαν για επικοινωνιακά παιχνίδια της Διαμαντοπούλου, ενώ συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ εγκάλεσε το ΠΑΜΕ ότι ζητάει απεργίες με το θυμικό! Επανέλαβαν το επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι η κυβέρνηση είναι δήθεν ειδικού σκοπού και ότι η Διαμαντοπούλου σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι Υπουργός. Έφτασαν να μιλήσουν για παραποίηση των όσων είπε η Διαμαντοπούλου, για προβοκάτσια! (συνδικαλιστής ΠΑΣΚ). Η δε Συνεργασία (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) δεν έβγαλε άχνα!
Στη ΔΟΕ αφού αρχικά δήλωσαν ότι δεν ήταν ενημερωμένοι, στη συνέχεια … ανέβαλαν το θέμα, λέγοντας ότι «ε, δεν θα εφαρμοστεί και αύριο»!
Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός δίνει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, βάζει πλάτη, υπονομεύει την ανάπτυξη των αγώνων. Όπως έκανε και με το νέο μισθολόγιο.

Γιατί τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ τάσσονται εδώ και χρόνια αναφανδόν υπέρ της αξιολόγησης τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε όλο το Δημόσιο, τάσσονται υπέρ της σύνδεσης του μισθού με την αποδοτικότητα, προωθούν από κοινού το «νέο σχολείο» της αγοράς και των χορηγών, συμφωνούν με τον στόχο της μείωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Δεν μας προξενεί εντύπωση ούτε η στάση της Συνεργασίας. Μόλις το 2008, το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ διατύπωνε το «αίτημα»: «Αποτίμηση των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων των σχολείων μέσα από συλλογικές διαδικασίες αυτοαξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Βασική προϋπόθεση, η συστηματική και πλήρης επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών» (Τμήμα Παιδείας ΣΥΝ, Συμβολή στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, 2008). Δίνουν αέρα στην κυβερνητική πολιτική, σπέρνουν αυταπάτες για μια «άλλη», δήθεν «καλή αξιολόγηση» μέσα στα πλαίσια του συστήματος.
Να μην χαθεί λεπτό! Καλούμε τους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να συζητήσουν, να απορρίψουν την «αξιολόγηση» εκπαιδευτικού και σχολικής μονάδας! Καλούμε τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν αποφάσεις καταδίκης των μέτρων, αλλά και καταγγελίας των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, που δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση.

Συνάδελφοι

Η αξιολόγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά.
Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό
Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις και στην Απεργία. Κανένας κοινωνικός διάλογος, κανένα νέο μέτρο, άμεσα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας!
Όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία!
Κάτω η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου!
Έξω η Τρόικα από την Ελλάδα, εκλογές τώρα!
Συνάδελφοι
Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.
  • Καμιά απόλυση-Καμιά «αξιολόγηση»-Καμιά κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων.
  • Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
  • Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς, στις καταργήσεις μαθημάτων.

Αθήνα 25/1/2012