Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Για τις κινητοποιήσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης.


Είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης. Στην εξέλιξη αυτών των κινητοποιήσεων έχει σημασία οι εργαζόμενοι να πάρουν υπόψη τους ορισμένα ζητήματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση αυτών των κινητοποιήσεων. Πριν από όλα είναι ανάγκη να γνωρίζουν καλά και να είναι πεισμένοι γιατί παίρνονται αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση (ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, εφεδρεία, νέο μισθολόγιο με μείωση μισθών, Ασφαλιστικό, Φορολογικό κλπ.) και πού εντάσσονται. Και αυτά τα μέτρα είναι σαφές ότι δεν παίρνονται για να αντιμετωπιστεί το χρέος, να μειωθούν τα ελλείμματα, πολύ περισσότερο για να μαζέψουν χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις (αυτά τα κατακρεουργούν).
Τα μέτρα αυτά παίρνονται και είναι ενταγμένα σε μια ενιαία στρατηγική που προϋπήρχε της κρίσης, που αφορά στη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων θα είναι ένα φτηνό, αναλώσιμο γρανάζι. Όλες οι κοινωνικές παροχές και τομείς όπως καθαριότητα, Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός κ.ά. θα είναι τομείς επενδύσεων και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, με ένα δημόσιο τομέα ακόμα πιο πιστό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου. Τη στρατηγική αυτή την προώθησαν ενιαία και με αλληλοσυμπλήρωση τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Τη στρατηγική αυτή, που οδήγησε σε αυτά τα μέτρα, δηλαδή της «ανάπτυξης», της «ανταγωνιστικότητας», των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ, του κοινωνικού εταιρισμού, την υπηρέτησαν πιστά η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΕ και οι - πλην της ΔΑΣ - παρατάξεις στην ΠΟΕ - ΟΤΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου. Τα παραδείγματα δεκάδες, από τον «Καλλικράτη», το ενιαίο μισθολόγιο, την επιδοματική λογική, έως το διαχωρισμό των εργαζομένων σε συμβασιούχους και μη, το κράτημά τους εκτός Συνδικάτων, έως το κάλεσμα αυτών των ηγεσιών προεκλογικά να ψηφίσει ο κλάδος το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου, και μάλιστα με μεγαλύτερη συμμετοχή από προηγούμενες κινητοποιήσεις, συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, έστω κι αν από τη μεριά της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας το πλαίσιο πάλης είναι αποσπασματικό και επιμέρους λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, δεν ξεφεύγει από τη στρατηγική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και δε δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης των εργαζομένων.
Η δράση αυτή των εργαζομένων του κλάδου μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική, να αποκτήσει προοπτική.
Να εξασφαλιστεί στις μορφές πάλης ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου και να υπάρξει κοινή δράση με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων και τα λαϊκά στρώματα της γειτονιάς.
Να ανοίξει πλατιά συζήτηση και να δοθεί σαφές μήνυμα από τους εργαζόμενους του κλάδου ότι αλλάζουν (εφόσον δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν τα κόμματα του κεφαλαίου) πολιτική συμπεριφορά. Ότι αποδοκιμάζουν και εγκαταλείπουν μαζικά τους φορείς αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καταγγέλλουν την ΕΕ και τη στρατηγική της.
Ότι γυρίζουν την πλάτη στην υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, η οποία ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση και δε διστάζει να ζητά έως και την ανατροπή της, παραμένει στη γραμμή «δυνατό ΠΑΣΟΚ», γιατί αυτή η κυβέρνηση δήθεν δεν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για πιο δίκαιες θυσίες σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση και ανταγωνιστική οικονομία. Για ένα πιο φιλολαϊκό Μάαστριχ και μια πιο φιλολαϊκή ευρωπαϊκή ένωση. 'Η όπως η ΔΑΚΕ που κάνει γαργάρα την επίθεση του αρχηγού της ΝΔ στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, και οι εργαζόμενοι που δρουν με το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις του ΠΑΜΕ καλούν και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δυναμώσουν την πάλη τους και ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα άλλα ταξικά σωματεία του νομού στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 19 και 20 Οκτώβρη, με πρώτο ραντεβού την απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο στις 19 Οκτώβρη, στις 10.00.

Καραμπέτσος Θανάσης – μέλος της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ