Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

Η ομιλία έγινε από τον Μπάμπη Καλαντζή μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Ν. Ηλειάς, Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς Ν. Ηλειάς
Εργάτες, εργάτριες,
Νέοι και νέες,
Γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες,
Άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου,

Μέχρι εδώ! Μέχρι εδώ!
Να σταματήσουμε τώρα το νέο έγκλημα! Έχουμε τη δύναμη! Έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω. Αυτό δείχνει η σημερινή άνευ προηγουμένου συγκέντρωσή μας, η οποία δεν είναι μια ακόμα απεργία και συγκέντρωση για να ακούσουμε ομιλίες και να κάνουμε μια καθιερωμένη πορεία.
Στον κατάλληλο χρόνο και την κατάλληλη στιγμή στέλνουμε μηνύματα και παίρνουμε αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ξεκινήσαμε με την απεργία στις 17 Δεκέμβρη 2009, μια απεργία ορόσημο, σύμβολο στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική της χειραφέτηση.
Από τότε, σταθερά και με σχέδιο, κλιμακώσαμε την πάλη σε όλα τα επίπεδα.
Σήμερα το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές του, πρωτοστάτησαν για τη 48ωρη γενική απεργία, όχι μόνο ως κορύφωση του αγώνα, αλλά ως αφετηρία νέων, πιο μαζικών, καλύτερα συντονισμένων και πιο στοχευμένων αγώνων.
Με τη σημερινή μας συγκέντρωση σηματοδοτούμε μια παραπέρα εξέλιξη στην ταξική πάλη, δίνουμε το σύνθημα της μαζικής αντεπίθεσης. Δεν αρκούν πλέον οι αμυντικοί αγώνες! Περνάμε στην αντεπίθεση! Αντεπίθεση και στις μορφές και στο περιεχόμενο της πάλης.
Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση!
  • Απορρίπτουμε τις θυσίες για την καπιταλιστική κρίση, τα κέρδη και τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των δανειστών. Αγώνας για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.
  • Ριζική ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπέρ του ΠΑΜΕ. Κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, με τη φτωχή αγροτιά.
  • Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Μονομερής διαγραφή του χρέους με αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό στην εξουσία.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της κλιμάκωσης σήμερα και αυτό είναι το περιεχόμενο της αντεπίθεσης που σηματοδοτεί η σημερινή μας συγκέντρωση. Εδώ θα κριθεί ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος, η ενότητα της εργατικής τάξης, η κοινή δράση, η κοινωνική συμμαχία. Εδώ θα κριθεί και η κάθε δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε αυτό το περιεχόμενο της πάλης, σε αυτό το στόχο υπάρχει πλατιά συμφωνία μέσα στο λαό, ανεξάρτητα που βρίσκονταν πολιτικά μέχρι χθες. Προχωράμε δυναμικά. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Πρέπει να κάνουμε όμως καθαρούς λογαριασμούς:
  • Δεν παλεύουμε για να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να χύσουμε το αίμα μας για να έρθει στην κυβερνητική εξουσία, μια παραλλαγή της σημερινής κυβέρνησης, που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.
  • Δε θέλουμε μια κυβέρνηση για να διαπραγματεύεται τάχατες καλύτερα με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τους ιμπεριαλιστές, για να συνεχίζει να σφαγιάζει τα δικαιώματά μας.
Το συμφέρον της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων είναι ένα και μόνο: αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους. Η λυκοσυμμαχία δεν αλλάζει, δε μετασχηματίζεται, είναι η πηγή όλων των αντεργατικών πολιτικών, είναι εργαλείο και στήριγμα της πλουτοκρατίας.
  • Δε θέλουμε μια κυβέρνηση που θα μας πιπιλίζει το μυαλό, ότι το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού είναι το ίδιο με αυτό των μονοπωλίων, ότι όλοι μαζί έχουμε κοινό συμφέρον για να βγούμε από την κρίση.
Μέσα στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ και των μονοπωλίων δεν υπάρχει μέλλον και φιλολαϊκή προοπτική.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, ένα κίνημα που θα υπηρετεί τη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Ένα κίνημα που θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, θα δίνει προοπτική, θα συνδέει την καθημερινή πάλη με την αναγκαιότητα της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, για μια ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Σε έναν τέτοιο αγώνα, σε μια τέτοια προοπτική σας καλούμε.
Μην εμπιστεύεστε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Παραμερίστε τους. Δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες. Όλα αυτά τα χρόνια «σήκωναν τα μανίκια» για να περάσει η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Συμφώνησαν και στήριξαν όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και συνεχίζουν να στηρίζουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, της ανταγωνιστικότητας, του ευρωμονόδρομου.
Τελευταία ελίσσονται, μιλούν για ένα «νέο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», για μια κεντροαριστερή διακυβέρνηση, και άλλα τέτοια. Σπέρνουν αυταπάτες, στήνουν παγίδες και κρύβουν την αλήθεια από το λαό.
Δεν υπάρχει φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή λέγεται, «κεντροαριστερή», «αριστερή», αν δε συγκρούεται με τα μονοπώλια, αν δεν έχει στο πρόγραμμά της την ανατροπή των μονοπωλίων ή αλλιώς την κοινωνικοποίησή τους.
Με το λαό ή με τα μονοπώλια.
Εργατική – λαϊκή εξουσία ή εξουσία των μονοπωλίων.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Ούτε λεπτό, ούτε ώρα χαμένη!
Όλοι μαζί στην αντεπίθεση!
Όλοι και αύριο στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.
Αύριο θα κριθούν πολλά!
Απαιτείται πολιτική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
Αν αύριο κατακλυσθεί η Αθήνα, η Βουλή από μυριάδες και μυριάδες λαού, δύο τινά μπορούν να συμβούν:
Ή η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω το βάρβαρο νομοσχέδιο.
Ή ο λαός θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Άλλος δρόμος, άλλη επιλογή δεν υπάρχει!

Εργάτες, εργάτριες,
Είπαμε ότι αυτή η συγκέντρωση είναι διαφορετική από τις άλλες, και αυτό γιατί, πέραν των άλλων, έχει και αποφασιστικό χαρακτήρα.
Καλούμαστε λοιπόν να αποφασίσουμε εδώ αν αύριο είμαστε αποφασισμένοι να βουλιάξει το Σύνταγμα, να περικυκλωθεί η Βουλή από άκρη σε άκρη, να γίνει ταξικός, παλλαϊκός σεισμός!
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι πρέπει να είμαστε πολλαπλάσιοι!!!
Αυτό απαιτεί αύριο ο καθένας από μας να φέρει νέες δυνάμεις.
Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει με φανερό και καθαρό το πρόσωπο. Οι αγωνιστές δε φορούν κουκούλες και δεν κρύβονται στην ανωνυμία. Ανεξάρτητα από προθέσεις, οι κουκούλα στο κίνημα αντικειμενικά τροφοδοτεί ή καλύπτει τα σχέδια των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος του εργατικού κινήματος.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, συναγωνιστές στις δύσκολες μάχες.
Και τώρα ακούστε μας προσεκτικά: Τώρα, μόλις τελειώσει η ομιλία θα προταθούν τρία ψηφίσματα για έγκριση και απόφαση. Πρέπει να τα ακούσετε προσεκτικά, να βάλουμε όλοι το χέρι στην καρδιά και να τα αποφασίσουμε συλλογικά. Με βάση αυτά να ξεκινήσουμε άμεσα συζήτηση, να παίρνουμε αποφάσεις σε όλα τα Σωματεία, σε όλους τους τόπους δουλειάς, στις συνελεύσεις, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να μπει στο επίκεντρο η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, να αρνηθούμε συλλογικά κι οργανωμένα να πληρώσουμε όλα τα χαράτσια, γιατί αρνούμαστε να υποστούμε θυσίες για να φουσκώνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Τα ψηφίσματα αυτά θα προταθούν για να εγκριθούν από όλες τις συγκεντρώσεις που γίνονται την ώρα αυτή σε όλη τη χώρα.

Εμπρός λοιπόν!
Όλοι αύριο στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.