Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Όπως κάθε φορά, έτσι και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύργου παρακολουθήσαμε την δημοτική αρχή(ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Αριστερά) να δίνει διαπιστευτήρια στην κεντρική εξουσία για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι αντιδράσεις από το λαϊκό παράγοντα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Είδαμε τον δήμαρχο να αποφεύγει να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στον δήμο μας, όπως είναι τα προβλήματα στα σχολεία (με τους μαθητές να βρίσκονται καθημερινά σε αναταραχή), τα σκουπίδια (όπου πολύ συχνά τα βλέπουμε να συγκεντρώνονται στους κάδους) και μια σειρά άλλα προβλήματα που την διαχείριση τους η κεντρική εξουσία την έχει αναθέσει στους δήμους με στόχο την αποποίηση των ευθυνών της, την μετακύλιση του κόστους τους στην τσέπη των δημοτών. Δεν έγινε καν ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του δεματοποιητή και για όλες αυτές τις φήμες που κυκλοφορούν χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι αλήθεια και ποιες ψέματα, χάνοντας την ουσία του προβλήματος, καλλιεργώντας με σχέδιο την επίλυση με κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την εξοικονόμηση κέρδους, την αφαίμαξη των δημοτών.
Για το θέμα της αξιοποίησης του λιμένα Κατακόλου, που απασχόλησε κυρίως την συνεδρίαση του συμβουλίου διαβάσαμε στις εφημερίδες όλες αυτές τις μέρες, αλλά ακούσαμε και από τον δήμαρχο για τα «μεγάλα έργα» που έχουν γίνει, για άλλα τόσα που θα γίνουν, αλλά και για την περίπτωση παραχώρησης του λιμένα σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία ενδιαφερθεί, επιχειρηματολογώντας πόσο «καλό» θα ήταν αυτό για την περιοχή μας. Την ίδια στιγμή ακούσαμε τη μείζονα αντιπολίτευση να συμφωνεί με τις βασικές θέσεις για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του λιμένα του Κατακόλου.
Φυσικά και οι προτάσεις που ακούστηκαν είναι τελείως αντίθετες και έχει να κάνει με το πώς βλέπει την ανάπτυξη η κάθε παράταξη. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι εκλεχτοί τους βλέπουν την ανάπτυξη της περιοχής σαν ένα επιπλέον πεδίο εκμετάλλευσης των εργαζομένων και πλουτισμού των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Θέλουν τα λαϊκά στρώματα να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας με 500 € το μήνα, τους αγρότες να ξεπουλάνε το «χρυσάφι» που παράγουν παίρνοντας καθρεφτάκια όπως γινόταν με τους ιθαγενείς στην Αμερική το 15ο αιώνα, τους μικροεμπόρους να κλείνουν και στην θέση τους να δημιουργούνται μεγαλοκαταστήματα. Τέτοια ανάπτυξη ευαγγελίζονται.
Εμείς λέμε ότι για να έχει πραγματική ανάπτυξη μια περιοχή πρέπει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του συνόλου των κατοίκων. Και πρέπει να γίνονται έργα και παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι για να μπορέσει το λιμάνι να είναι ωφέλιμο για όλους τους κατοίκους του δήμου μας και κατεπέκτασιν του νομού μας πρέπει να συνδεθεί με την γεωργία και την ντόπια αγροτική παραγωγή. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος της δημιουργίας του σχεδόν 150 χρόνια πριν. Ο τουρισμός είναι ένα ευμετάβλητο προϊόν και είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο να είναι η αποκλειστική λειτουργία ενός λιμανιού. Φυσικά αυτό για να γίνει θα πρέπει να πάμε σε κόντρα με τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων που θέλουν το ξεκλήρισμα του αγρότη, την εγκατάλειψη της γης και την δημιουργία στρατού από ανέργους που θα είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμοι. Σε μια τέτοια προοπτική θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι.
Όπως θα μας βρίσκουν απέναντι και σε οποιαδήποτε προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της παιδείας ακολουθώντας κατά γράμμα την κατεύθυνση του υπουργείου το κάθε σχολείο να λειτουργεί σαν επιχείρηση και να προσπαθεί να βρίσκει ιδίους πόρους. Αυτή την πολιτική εξυπηρετεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω από τα κεφάλια μικρών παιδιών.
Για αυτό το λόγο όσο και να «απορείτε» Κ. Δήμαρχε που ψηφίζουμε κατά στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, εμείς θα καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες να βγάλουν γρήγορα συμπεράσματα και να μην περιμένουν τίποτα από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και από τους εκλεκτούς τους. Άλλωστε μαζί εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Σήμερα, άμεση είναι η ανάγκη να εκφραστεί πιο αποφασιστικά και οργανωμένα η λαϊκή αγωνιστική αντεπίθεση, απειθαρχία, ανυπακοή απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα. Να ματαιώσει την πληρωμή των χαρατσιών και των επόμενων χαρατσιών που μας ετοιμάζουν.
Να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την οργάνωση του αγώνα, την συγκρότηση του πλατιού λαϊκού μετώπου που θα απαιτεί την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με τη συμμετοχή όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική στις κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, της Υγείας, της Παιδείας, των Συλλογικών Συμβάσεων, της ασφάλισης και συνολικότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή.