Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει. Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου-Ε.Ε.-ΔΝΤ-Πλουτοκρατία κλιμακώνουν την επίθεση. Φορτώνουν την χασούρα από την καπιταλιστική κρίση στο λαό και την ίδια ώρα, προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο κερδοφορίας, μετά την κρίση.
Αφού τσάκισαν μισθούς και συντάξεις με το νέο μισθολόγιο και το νέο μνημόνιο, αφού με την εργασιακή εφεδρεία δεν κατάφεραν να απολύσουν όσους υπολόγιζαν, προωθούν τώρα, μέσω της «αξιολόγησης», 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015. Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι.
Είναι γνωστός ο στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τρόικας και πλουτοκρατίας για ένα κράτος «πιο ευέλικτο, πιο επιτελικό», όπως λένε, που θα υπηρετεί πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματίες.
Οι 15 χιλιάδες απολύσεις, σύμφωνα με το Μνημόνιο 2, πρέπει να γίνουν μέσα στο 2012.
Να μην τους φοβηθούμε άλλο! Μπορούμε να τους εμποδίσουμε! Τα θύματα να γίνουν θύτες. Με την αυτοαξιολόγηση έφαγαν τα μούτρα τους. Το ίδιο και με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Έχουμε τη δύναμη, με συλλογικές αποφάσεις, όλοι σαν μια γροθιά, να κάνουμε του νόμους τους κουρελόχαρτα!
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών είναι το βασικό εργαλείο:
  • για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, πλουτοκρατία. Δηλαδή, ως «καλό» σχολείο θα αξιολογηθεί αυτό στο οποίο οι γονείς θα πληρώνουν για τις λειτουργίες του, αυτό που θα ψάχνει χορηγούς και θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την ταξική τους καταγωγή (άλλα θα μαθαίνουν τα παιδιά του λαού και άλλα της πλουτοκρατίας).
  • για την υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση (ν. 4024/2011-νέο μισθολόγιο),
  • για να πιαστεί ο στόχος των απολύσεων
Δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία, καμιά αυταπάτη. Αρκεί να δει κανείς τι έφερε η αξιολόγηση στους φορείς του Δημοσίου που καταργήθηκαν, όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κλπ…Απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις, λουκέτα! Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των Ρέππα και Διαμαντοπούλου.
Για την προώθηση της αξιολόγησης, υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία από το 2012-2013, βασικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι και διευθυντές, δηλαδή τα νέα στελέχη εκπαίδευσης. Ήδη, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι επιμορφώσεις σχολικών συμβούλων και διευθυντών για το πώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Και για να περάσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους θα καλέσουν στα σεμινάρια της σφαγής και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!
Η αξιολόγηση ήδη προχωράει από φέτος στα 185 πιλοτικά σχολεία. Ήδη ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στα πιλοτικά σχολεία «Συμβούλων Προώθησης» και «Εμπειρογνωμόνων» του νέου σχολείου, συμπλήρωση ερωτηματολογίων από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, συνεντεύξεις, σύνταξη εκθέσεων.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Να μην περάσει η αξιολόγηση.
Πρέπει να τους εμποδίσουμε! Με αποφάσεις των Γ.Σ. των Συλλόγων, σχολείο το σχολείο οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση. Όπως κάναμε με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση».
Να ματαιώσουμε τις «επιμορφώσεις» των απολύσεων και της εξαθλίωσης.
Να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!
Επιβεβαιώνεται περίτρανα η προειδοποίηση του ΠΑΜΕ για τον αντιδραστικό ρόλο που επιβάλλει το νέο πλαίσιο (ν. 3848/2010, νέα δομή της εκπαίδευσης) στα στελέχη εκπαίδευσης, για την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού κ.α.
Επιβεβαιώνεται επίσης η θέση του ΠΑΜΕ, όταν επιλέγονταν τα στελέχη εκπαίδευσης (Μάιος 2011), όπου καλούσε τους εκπαιδευτικούς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που συμπορεύονται με αυτό να μην κάνουν αιτήσεις για τη θέση του διευθυντή και του σχολικού συμβούλου. Πλειοψηφίες σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ έκαναν κυριολεκτικά «την πάπια» στο ζήτημα των νέων στελεχών εκπαίδευσης.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάσσονται εδώ και χρόνια αναφανδόν υπέρ της αξιολόγησης τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε όλο το Δημόσιο, τάσσονται υπέρ της σύνδεσης του μισθού με την αποδοτικότητα, προωθούν από κοινού το «νέο σχολείο» της αγοράς και των χορηγών, συμφωνούν με τον στόχο της μείωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια "άλλη", δήθεν "καλή αξιολόγηση" μέσα στα πλαίσια του συστήματος, παρέχοντας έτσι άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στηρίζει ανοιχτά την αξιολόγηση (Δ.Σ. 28/2/2012)! Στην εισήγηση προς τις Γ.Σ. και δεν λέει κουβέντα για το θέμα. Επιβεβαιώνετε ότι δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα! Είναι ανοιχτά απέναντι!
Τα μέτρα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων. Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Με τέτοιου είδους μέτρα στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές. Τα σχολεία ωθούνται στην αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν πόρους! Διαμορφώνουν ακόμα και διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα από περιοχή σε περιοχή. Τα μορφωτικών δικαιώματα των παιδιών του λαού θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα! Σε αυτή τη βάση, εκπαιδευτικοί-γονείς-μαθητές-εργαζόμενοι να απαντήσουμε σαν μια γροθιά:
Στα τσακίδια η αξιολόγησή σας, στα τσακίδια η προσπάθειά σας να διαλύσετε ό, τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Συναδέλισσες, Συνάδελφοι
Τίποτα δεν τελείωσε! Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε! Το δείχνουν οι τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις, η 48ωρη απεργία και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 12 Φλεβάρη. Το μήνυμα ελπιδοφόρο. Ταυτόχρονα η πείρα μάς δείχνει ότι χρειαζόμαστε κίνημα μαζικό, οργανωμένο, περιφρουρημένο, στη γραμμή της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και το αστικό κράτος.
Συγκυβέρνηση μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τρόικα-Ε.Ε. με το μνημόνιο 2 και τους εφαρμοστικούς νόμους διαλύουν τη ζωή μας. Τσάκισαν μισθούς (μείωση από 22 ως 32%, βασικός κοντά στα 400 €!), συντάξεις και εφάπαξ. Πάγωσαν τις ωριμάνσεις (τριετίες, βαθμοί, κλιμάκια). Εμπορευματοποιούν παραπέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ΕΟΠΥΥ: όποιος έχει να πληρώσει θα έχει γιατρούς και φάρμακα.
Χτυπούν τη δημόσια παιδεία με νέες περικοπές 80 δις. Χτυπούν εκ νέου τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Η επίσημη ανεργία άγγιξε το 1 εκ. Ταυτόχρονα στρώνουν το έδαφος για νέα επέλαση τον Ιούνη σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα.
Στους εργοδότες όμως δίνουν τα πάντα: μειώνουν τις εισφορές, ελαστικοποιούν παραπέρα τις μορφές εργασίας, ώστε να κερδοσκοπούν ασύστολα, να καταπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Στην εκπαίδευση υπάρχουν ήδη 6 μορφές ελαστικής εργασίας, ενώ σχεδιάζονται και νέες (μέσω ΜΚΟ).
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Όποιος Δ.Υ. δεν πειθαρχεί στο Σύνταγμα και τους νόμους του αστικού κράτους είναι ένοχος. Θέλουν να τρομοκρατήσουν, να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, για να αποδεχτούν το νέο εργασιακό μεσαίωνα.
Να μην τους φοβηθούμε άλλο! Μπορούμε να τους εμποδίσουμε! Τα θύματα να γίνουν θύτες. Με την αυτοαξιολόγηση έφαγαν τα μούτρα τους. Το ίδιο και με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Έχουμε τη δύναμη, με συλλογικές αποφάσεις, όλοι σαν μια γροθιά, να κάνουμε του νόμους τους κουρελόχαρτα!
Η ίδια η κατάσταση επιβάλλει οι εργαζόμενοι να οργανωθούμε και να παλέψουμε. Οι τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις έδειξαν τις δυνατότητες του κινήματος να τους δημιουργήσει ρήγματα, να τους δυσκολέψει. Γι' αυτό και κίνησαν τον κατασταλτικό τους μηχανισμό, με οργανωμένο σχέδιο, ματ και κουκουλοφόροι δε δίστασαν να κάψουν την Αθήνα, για να τρομοκρατήσουν το λαό. Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι χρειαζόμαστε κίνημα γερό και μαζικό, οργανωμένο και περιφρουρημένο. Κίνημα πολιτικοποιημένο, που θα βάζει εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα, θα παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, θα ανοίγει το δρόμο για τη φιλολαϊκή προοπτική, για αποδέσμευση από την Ε.Ε, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας. Μόνο με αυτή τη γραμμή πάλης μπορούμε να συγκρουστούμε αποφασιστικά, να τους δυσκολέψουμε. Αυτό αποδεικνύει καθημερινά ο αγώνας στη Χαλυβουργία!
Δεν πάει άλλο με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά βάζει πλάτη στη σφαγή των εργαζομένων, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο. Πιάστηκαν στα πράσα ότι παζαρεύουν την κατάργηση όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Πλειοψηφίες ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στηρίζουν την Ε.Ε., ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ΟΝΕ και του ευρώ (βλ. εισήγηση ΟΛΜΕ)! Τώρα που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και σε χώρες με μικρότερο χρέος από το ελληνικό, οι ηγεσίες αυτές εξακολουθούν να μιλούν για «κρίση χρέους». Σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκή διέξοδο στα πλαίσια του συστήματος. Αυτή την «ενότητα» υπηρετούν, μόνο που η ενότητα αυτή είναι κόλαση για τους εργαζόμενους!
Πρόγραμμα Δράσης
  • Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση.
  • Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
  • Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
1. Ακυρώνουμε στην πράξη τα σφαγεία των «επιμορφώσεων» σχολικών συμβούλων-διευθυντών.
2. Κανένας εκπαιδευτικός στις επιμορφώσεις της σφαγής. Με το που θα καλέσουν τους εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση, την ίδια μέρα, κατά τόπους πραγματοποιούμε 24ωρη Απεργία με ευθύνη των Συλλόγων (με απόφαση Γενικής Συνέλευσης). Απαιτούμε από τη ΔΟΕ κήρυξη απεργίας στο νομό που ξεκινάνε τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.
3. Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι διευθυντές πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων.
Ταυτόχρονα, αποφασίζουμε και προετοιμαζόμαστε για νέα γενική Απεργία, όλοι οι εργαζόμενοι μια γροθιά για να εμποδίσουμε την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ-ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ