Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ 20 ΜΑΡΤΗ



Η ομίλία έγινε από τον Νίκο Γκότση, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες,
Η επίθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και στο κρίσιμο της διαφύλαξης της υγείας εντείνεται και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου. Ήδη, χιλιάδες οικογένειες ανέργων είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη, αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο Ταμείο τους, συνταξιούχοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Με τον ΕΟΠΥΥ οι παροχές Υγείας περιορίζονται σε ένα στοιχειώδες "βασικό πακέτο" και από εκεί και πέρα πληρώνει ο ασθενής αυξημένα ποσά προκειμένου να αγοράσει τις αναγκαίες υπηρεσίες. Αυξάνεται η συμμετοχή για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις. Στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας οι πληρωμές των ασθενών αυξάνονται διαρκώς, η αναμονή και η ταλαιπωρία επίσης. Τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ υποβαθμίζονται λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά και κινδυνεύουν με κλείσιμο. Χιλιάδες υγειονομικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών και την απλήρωτη δουλειά. Αυξάνονται οι ελλείψεις προσωπικού και μεγαλώνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε υλικά - φάρμακα, οι απολύσεις στα ιδιωτικά συνεργεία. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο άθλια. Με τον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία - Πρόνοια:
  • Αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι περικοπές για τις δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές παροχές. Δηλαδή, θα πληρώνουμε περισσότερα για υπηρεσίες Υγείας, που θα έπρεπε να μας τις παρέχει δωρεάν το κράτος.
  • Καταργούνται νοσοκομεία που χαρακτηρίζονται ως παραρτήματα. Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις υγειονομικών με τις συγχωνεύεις και την αξιολόγηση. Δηλαδή, θα υπάρχουν λιγότερα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομειακά κρεβάτια, λιγότεροι υγειονομικοί για την περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών. Θα αυξηθεί η ταλαιπωρία. Θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Χιλιάδες υγειονομικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά.
  • Προωθείται η κατάργηση πολλών προνοιακών ιδρυμάτων. Χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες θα βρεθούν στο δρόμο. Εργαζόμενοι στα ιδρύματα θα απολυθούν. Οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες θα πληρώνουν για τη συντήρηση όσων ιδρυμάτων επιβιώσουν.
Όλα αυτά προωθούνται στο όνομα του "εξορθολογισμού", της αντιμετώπισης της σπατάλης και των συμφερόντων στην Υγεία. Στην ουσία, στόχος είναι να γίνουμε οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στην Υγεία και συνολικά τα μονοπώλια. Μοναδικό κριτήριο για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή είναι το κόστος και τα κέρδη και όχι οι ανάγκες των ασθενών και τα επιστημονικά κριτήρια.
Τα μέτρα αυτά παίρνονται σε συνθήκες που η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η αντιλαϊκή πολιτική, προς όφελος των μονοπωλίων, καταδικάζουν μαζικά τις λαϊκές οικογένειες στην ανεργία, στη φτώχεια, σε δουλειά ως τα 70 με ταυτόχρονη υπερεντατικοποίηση. Δηλαδή, σε συνθήκες που επιδρούν άμεσα στην επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των λαϊκών οικογενειών.
Στην άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια προστέθηκαν και οι πλημμύρες που έπληξαν τον Δήμο Πύργου και οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου, δίνοντας τη χαριστική βολή στην κάλυψη των υγειονομιών αναγκών του Πύργου και του νομού συνολικά.
Σήμερα - έναμιση μήνα μετά τις πλημμύρες το νοσοκομείο παραμένει με μισή λειτουργία, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει και να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Επειδή οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, των τοπικών εκφραστών τους σε δήμο και περιφέρεια, αλλά και των διοικήσεων του νοσοκομείου είναι μεγάλες τόσο για την ίδια την πλημμύρα στο νοσοκομείο, όσο και για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη επαναλειτουργία του πρέπει εμείς να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους να συμπαραταχθούμε για να οργανώσουμε τον κοινό μας αγώνα. Να μην επιτρέψουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.
Να κάνουμε δικιά μας υπόθεση την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου.
Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
Να γίνει το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες.
Κοιτάμε μπροστά με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε:
  • Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.
  • Την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων (αντιπλημμυρικών κλπ), με ευθύνη του κράτους, ώστε να αποφευχθεί μια νέα ανάλογη καταστροφή του νοσοκομείου.
Να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με ουσιαστικά δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να χρηματοδοτείται αποκλειστικά και με επάρκεια από το κράτος και την εργοδοσία. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία και στη πρόνοια.
Δεν υπερασπιζόμαστε το χθες, δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Απορρίπτουμε τη σημερινή άθλια κατάσταση στην υγεία. Ένα σύστημα που μας θέλει να είμαστε διαρκώς με το χέρι στην τσέπη, απ’ τη στιγμή που θα ανοίξουμε την πόρτα στα νοσοκομεία για να μπούμε, μέχρι να βγούμε ή να μας βγάλουνε. Να μας λένε, το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία, έλα τ’ απόγευμα να πληρώσεις, αν πονάς και βιάζεσαι να δεις γιατρό!
Δεν θέλουμε να σακατευόμαστε κάτω από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Να αποκτάμε επαγγελματικές ασθένειες, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στο σπίτι μας ή όχι! Γεροί ή ανάπηροι!
Δε θέλουμε νοσοκομεία, που να κλείνουν τη πόρτα στους ανασφάλιστους και στους μετανάστες, ή να προσφέρουν υπηρεσίες φτωχοκομείου.
Να σε διώχνουν όπως κι όπως απ’ το νοσοκομείο, γιατί δεν έχεις να πληρώσεις.
Μας λέει η κυβέρνηση πως η υγεία «κοστίζει». Χρηματοδότησε όμως με δεκάδες δις ευρώ τους επιχειρηματίες, τα τελευταία 5 χρόνια και σήμερα με τη κρίση. Και τους δίνει ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για εκμετάλλευση.
Μας λέει πως τα κρεβάτια δεν είναι πάντα γεμάτα με ασθενείς. Δεν έχουν την πληρότητα που πρέπει. Καλά. Και τι είναι τα νοσοκομεία; Ξενοδοχεία σε τουριστικά θέρετρα για διακοπές; Δεν πρέπει να έχουν κενά κρεβάτια σε κλινικές και ΜΕΘ και προσωπικό επαρκές και σε ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτο περιστατικό;
Σε τι ωφελείται ο λαός, η εργατική τάξη από το νέο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που ήδη λειτουργεί σαν μηχανισμός που επεκτείνει τις περικοπές και τα χαράτσια σε φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες; Και θα περιορίσει την παροχή υγείας σ’ ένα βασικό πακέτο, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ;
Σε τι θα ωφεληθούμε από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αφού ένα μεγάλο μέρος το πληρώνουμε από την τσέπη μας;
Σε τι θα ωφεληθούμε αν η κυβέρνηση κλείσει 10.000 κρεβάτια, που είναι ο διακηρυγμένος στόχος της;
Και οι λίστες αναμονής θα μεγαλώσουν, για να γίνει κάποια εισαγωγή στα νοσοκομεία και κρεβάτια δε θα υπάρχουν για έκτακτα περιστατικά, για χειρουργεία και ΜΕΘ.
Και θα μετατραπούν ακόμα περισσότερο οι ασθενείς και οι ανάπηροι σε πελάτες των επιχειρηματικών ομίλων.
Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,
Ενισχύουμε τους λαϊκούς αγώνες από το να μην κλείσει ούτε ένα κρεβάτι στο δημόσιο μέχρι να κοινωνικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις υγείας και να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Από το να μην πληρώνουμε τα 5 € στα Εξωτερικά Ιατρεία, μέχρι να καταργηθεί κάθε πληρωμή, κάθε εισφορά στον κλάδο υγείας.
Τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία είναι γεννήματα της ίδιας πολιτικής που γεννά και τ’ άλλα βάσανα στις λαϊκές οικογένειες.
Ο δρόμος της ανάπτυξης ,που έχει σκοπό το κέρδος, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο βάσανα, είναι σε βαθιά κρίση.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες! Δε μπορούν οι εργαζόμενοι να πατάνε σε δυο βάρκες. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!
Δέστε. Παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεν παίρνονται για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία, αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών.
Εργάτριες και εργάτες, Εργαζόμενοι στην υγεία,
ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ:
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!
ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ.
Καμία συναίνεση, καμία υποταγή, καμία μοιρολατρία στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την υγεία και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.
Τώρα στη μάχη για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.