Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Έγκλημα εκ προμελέτης


Έγκλημα εκ προμελέτης
Με την πρόσφατη κλοπή αρχαιοτήτων από το παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την εφαρμογή της πολιτικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης των κρατικών δομών προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων .
Και στην υπόθεση της κλοπής συγκρούονται και πάλι δύο πολιτικές: Η μία που θεωρεί τον πολιτισμό χρυσοφόρο κέρας για το τουριστικό κεφάλαιο και τη βιομηχανία του θεάματος κλεισμένο σε αστραφτερά κέντρα με πανάκριβες υπηρεσίες για λίγους. Η άλλη που επιδιώκει ο πολιτισμός να γίνει κτήμα των πολλών, που τον διαφύλαξαν, τον ανέπτυξαν και εξακολουθούν με το μόχθο τους να τον δημιουργούν.
Αποτέλεσμα της πρώτης πολιτικής είναι οι "εφεδρείες", οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η πολιτική απειλεί με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού ακόμα περισσότερο όταν η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των όρων εργασίας «συνοδεύονται» από την αντίληψη ότι στο όνομα της κρίσης όλα πρέπει να υποταχθούν στη λογική της εκποίησης, που θεωρεί την πολιτιστική κληρονομιά εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος του ιδιώτη.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί λαϊκή περιουσία, που δεν απαλλοτριώνεται δεν υποτάσσεται σε κανένα ιδιωτικοοικονομικό ή άλλο αγοραίο κριτήριο, αλλά διατίθεται στο όνομα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών και των αναγκών του λαού, με σκοπό να γνωρίσει την ιστορία του χωρίς αποκλεισμούς και ιδεολογική χειραγώγηση.
Είναι υποκριτικό το όψιμο ενδιαφέρον των πολιτικών εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και των τοπικών εκπροσώπων τους σε δήμο και περιφέρεια γιατί χρόνια τώρα στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική που εμπορευματοποιεί και τον πολιτισμό.
Ο λαός του νομού μας πρέπει να βγάλει τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να διεκδικήσουν με την πάλη τους πολιτισμό που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και όχι έδαφος για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Να αποδυναμώσει πολιτικά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, να οξύνει την ταξική πάλη, τους αγώνες του, για να βάλει φρένο στα μέτρα, απαιτώντας ταυτόχρονα να φύγει τώρα η κυβέρνηση, για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Και η μόνη εγγύηση γι' αυτό είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Να απαιτήσουν άμεσα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (αρχαιολόγων, φυλάκων, κλπ) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να αγωνιστούν για έναν πολιτισμό που θα υπηρετεί και θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, γιατί η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελούσε και αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού και όλων των λαών.