Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος. Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Για να σωθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των δανειστών δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Όλοι στον οργανωμένο αγώνα: για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, για να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για να μην πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας! Καμιά θυσία για την σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Παλλαϊκός ξεσηκωμός!

Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην επιδρομή που δέχεται το εισόδημά μας. Με συνελεύσεις των σωματείων, με συνελεύσεις στα σχολεία, στις γειτονιές, να αρνηθούμε συλλογικά και οργανωμένα την πληρωμή των χαρατσιών, να αντισταθούμε στις απολύσεις, στη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων.
Ατομική λύση δεν υπάρχει.
Η ταξική ενότητα, η κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη, το «ένας για όλους και όλοι για έναν» είναι το πιο δυνατό όπλο στα χέρια των εργαζομένων

Τα χαράτσια έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, τη στιγμή που η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου μειώνεται! Αυτός είναι ο στόχος τους: να στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, για να σώσουν το σύστημα.
Καταργούν και τυπικά τη μονιμότητα. Φέρνουν την «εφεδρεία» και στην εκπαίδευση. Ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις και στο Δημόσιο Τομέα, συμπεριλαμβανομένου και της εκπαίδευσης (εξαγγελίες 18/9/2011), με στόχο να μειώσουν τους Δημόσιους Υπάλληλους στο μισό μέχρι το 2013 και να πιάσουν το στόχο της κυβέρνησης «να δουλεύει ένας σε κάθε οικογένεια»!!! Η ΝΔ πρωτοστατεί, αφού η πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία είναι δική της!
Με το το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων μέχρι σήμερα και το νέο μισθολόγιο κάθε εκπαιδευτικός θα χάσει συνολικά πάνω από πέντε μισθούς! Χιλιάδες αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους!
Διαλύουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία ρίχνοντας τα τελευταία αποθεματικά τους στο «πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων», με αποτέλεσμα να χάνουν άμεσα πάνω από 5 δις ευρώ και με την ρήτρα της τριακονταετίας, να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε παλιόχαρτα! Την ίδια στιγμή, χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν τη σύνταξη και το εφάπαξ. Ετοιμάζεται νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές! Κυβέρνηση και αστικό κράτος ήδη έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Ο λαός είναι ήδη χρεοκοπημένος.
Εμπορευματοποιούν πλήρως την Υγεία με τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ! Πάνω από 1000 φάρμακα και 1000 εξετάσεις έχουν κοπεί. Μένουμε χωρίς γιατρούς γιατί είναι απλήρωτοι για μήνες και διακόπτουν τις συμβάσεις τους. Όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει κυριολεκτικά στη ψάθα.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με εκρηκτικά προβλήματα. Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά τα παιδιά δεν πήραν βιβλία, τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι χιλιάδες, η μετακίνηση των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί. Οι γονείς καλούνται συνεχώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, όταν η ανεργία ξεπερνάει το 17%, η ανέχεια σπάει κόκαλα!
Το "νέο ψηφιακό" σχολείο της αγοράς σε πλήρη εξέλιξη (αυτοαξιολόγηση, 961 ολοήμερα με αναμορφωμένο πρόγραμμα, 180 πιλοτικά με νέο αναλυτικό πρόγραμμα, ερευνητικές εργασίες). Είναι το σχολείο που αφαιρείται ύλη από τη φυσική και τη χημεία, εισάγονται στο Λύκειο η φυσιογνωσία και τα αγγλικά, καθώς και η πληροφορική στην Α’ Δημοτικού! Γρήγορη κατάρτιση σε δεξιότητες, λίγη γνώση, για δουλειά χωρίς δικαιώματα! Σχολείο φτηνό για το κράτος, ακριβό για τη λαϊκή οικογένεια, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους επιτίθενται καθημερινά στο δημόσιο υπάλληλο. Προκαλούν με δηλώσεις σαν του Λοβέρδου («1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ταλαιπωρούν 10 εκατομμύρια Έλληνες»)! Κατηγορούν τους δημόσιους υπάλληλους για τα χρέη, τα ελλείμματα, ακόμα και για την καπιταλιστική κρίση! Θέλουν να σπείρουν την έχθρα και το μίσος ανάμεσα στους εργαζόμενους, το «διαίρει και βασίλευε».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η ίδια η ζωή, οι ίδιες οι εξελίξεις μάς επιβάλλουν το καθήκον να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να αντιπαλέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα. Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας.
Δεν πάει άλλο με το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως είναι μέχρι σήμερα. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με το δικό τους τρόπο, έχουν βάλει πλάτη για όσα ζεις σήμερα. Μιλούν για «κρίση χρέους», αθωώνοντας το καπιταλιστικό σύστημα. Χωρίζουν το χρέος σε «νόμιμο» και «παράνομο» και σε καλούν να πληρώσεις το «νόμιμο», δηλαδή την κρίση. Συμφωνούν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δηλαδή να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Συμφωνούν με το «νέο σχολείο», έχουν αποδεχτεί την ελαστική εργασία.
Είναι στο χέρι σου να παραμερίσεις αυτές τις ηγεσίες. Να χτίσουμε κίνημα που να οργανώνει την πάλη για την παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων, για την ικανοποίηση των αναγκών μας, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, Ε.Ε.-ΔΝΤ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Φιλολαϊκή λύση στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν υπάρχει. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Έχουμε χρέος να απαντήσουμε στην καπιταλιστική κρίση με όρους αντεπίθεσης. Για τη διαγραφή του χρέους, για την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη φιλολαϊκή προοπτική.
Μέχρι εδώ!
Δεν δεχόμαστε καμιά στάση πληρωμών από την εργοδοσία και το κράτος. Δωρεάν βιβλία εδώ και τώρα για όλα τα παιδιά. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις για όλους. Να καταβληθούν τώρα το εφάπαξ και οι συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους.
Αρνούμαστε τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τα τμήματα πάνω από 25 μαθητές, την αύξηση του ωραρίου (εισήγηση ΟΟΣΑ), τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ-Δήμων, την αυτοαξιολόγηση, τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δεν δεχόμαστε καμιά απόλυση. Οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο συνάδελφο. Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Διεκδικούμε:
  • Όχι στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο. 2000 ευρώ μεικτά μισθός στο νεοδιόριστο.
  • Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των κενών, ώστε να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων…) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
  • 15 παιδιά ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο, Α, Β τάξεις δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες.
  • Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία.
  • Καμιά μετακίνηση εκπ/κού από νομό σε νομό, όλοι οι εκπ/κοί με οργανική θέση.
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους με δίχρονη Προσχολική Αγωγή και 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
Πρόγραμμα δράσης:
Προχωράμε σε:
  • 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Οκτώβρη. Γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της 48ωρης για εκτίμηση και κλιμάκωση του αγώνα.
  • Κινητοποιήσεις στις γειτονιές από κοινού με εργατικά σωματεία, γονείς και μαθητές
Απαιτούμε την κήρυξη Γενικής Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ- ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!
Πύργος, 19/9/2011