Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 28 09

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ – ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Το μεγάλα λαϊκά συλλαλητήρια της περασμένης Τετάρτης αλλά και οι δεκάδες κινητοποιήσεις συνδικάτων και φορέων σε όλη τη χώρα, οι καθημερινές παρεμβάσεις επιτροπών αγώνα σε πόλεις και συνοικίες, το σημερινό μπλοκάρισμα των εφορειών ,οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και κυρίως η μαζική συμμετοχή σε όλα αυτά, δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα χτίζεται ένα πλατύ κίνημα άρνησης και ανυπακοής στα χαράτσια. Δημιουργείται μια δυναμική, που τραβάει στη συμμετοχή και στη δράση πλατιά τμήματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων ΕΒΕ, ανέργων, συνταξιούχων, που βογγάνε κάτω από το αβάσταχτο βάρος της απροκάλυπτης φοροληστείας.
Αυτή η δυναμική και η δράση πρέπει να φτάσει μέχρι την ακύρωση στην πράξη του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς, αλλά και του χαρατσιού για τα ακίνητα.

Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας αμπαλάρει τα νέα πακέτα-κόλαση, που αποτελούν ακόμα μία δόση της σφοδρής κλιμάκωσης που ξεδιπλώνουν απέναντι στο λαό, στα πλαίσια της πολιτικής για τη χρεοκοπία του λαού, που θα επιτρέψει τη λεγόμενη «ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας». Με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, στην τελική ευθεία για τη συντεταγμένη πτώχευση, βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα για την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση, για την ολοκλήρωση του εγκλήματος με το αποφασιστικό σύρσιμο των λαϊκών κατακτήσεων πολλές δεκαετίες πίσω, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, μαζικής εξαθλίωσης.
Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέρος από την ομοβροντία των νέων μέτρων που ετοιμάζουν και που θα συζητήσουν με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν:
Συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, νέο μισθολόγιο που θα επιφέρει την πρωτοφανή μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων σε ποσοστά που θα φτάνουν και το 50%, τσεκούρωμα των συντάξεων, η εκδίωξη από το Δημόσιο 30.000 εργαζομένων με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, τα μαζικά λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς, αλλά και νέα χαράτσια, κατάργηση ή συρρίκνωση των «φοροελαφρύνσεων» για τα λαϊκά στρώματα και άλλα και άλλα…. και η επίθεση δεν έχει τέλος. Όλα μαζί, μέχρι και την τελευταία δεκάρα που μαζεύουν την προορίζουν για τα μονοπώλια.

Στην απελπιστική κατάσταση που δημιουργούν για τα λαϊκά νοικοκυριά, η αχτίδα του φωτός ξεπροβάλλει στο ταξικό κίνημα, στην οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στις ορέξεις των καπιταλιστών, για το μόνο που τους πρέπει να εισπράξουν: Τη μαζική άρνηση να τους πληρώσουμε τα χαράτσια, αυτά που ήδη στέλνουν, αυτά που ανακοίνωσαν μόλις την περασμένη βδομάδα, αυτά που ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν στις επόμενες μέρες και ώρες. Εδώ που έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι, ένα μόνο δίλημμα στέκει μπροστά τους και είναι "ή θα σωθεί ο λαός ή η πλουτοκρατία". Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Στα πρόσφατα θα προστεθούν και νέα ακόμη πιο βάρβαρα. Αν σκύψει το κεφάλι, οι εκβιασμοί και οι απειλές δε θα έχουν τέλος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Οργανωμένη ανυπακοή, άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Να γνωρίσει ο λαός τη δύναμή του. Συντεταγμένη αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για να σωθεί ο λαός και όχι η πλουτοκρατία. Η κάθε αυταπάτη, ακόμη και η παραμικρή στρέβλωση της λαϊκής αντίληψης, ισοδυναμεί με την παράδοση πολύτιμων θέσεων μάχης στο αντίπαλο μαύρο μέτωπο. Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση, η επάνοδος των μονοπωλίων σε φάση εντατικής κερδοφορίας, σημαίνει ποταμούς λαϊκού αίματος, τσάκισμα κάθε δικαιώματος, κάθε κατάκτησης. Ότι σήμερα χάνει ο λαός το κερδίζουν τα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας. Ότι σήμερα χάνεται και για όσο θα κυριαρχεί το καπιταλιστικό σύστημα, θα είναι οριστικά χαμένο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, από τα ίδια τα πράγματα και τη δυναμική τους, βάζει στην ημερήσια διάταξη και λαϊκή δράση το αντικειμενικό ζήτημα: 'Η θα σωθεί ο λαός ή ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια. Άλλη διέξοδος, λύση διαφορετική, δεν υπάρχει. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Το ταξικό κίνημα, με σχέδιο και πρόγραμμα, με αποφασιστικότητα και επιμονή, είναι σε θέση, μπορεί να προστατεύσει τον εργατόκοσμο, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, από το βραχνά της φορομπηχτικής πολιτικής που στεγνώνει τους μισθούς και τις συντάξεις. Μπορεί να γίνει τώρα ασπίδα προστασίας της ζωής και της επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που έχουν φτάσει σε οριακές καταστάσεις. Σήμερα έχουμε μόνο μία επιλογή: να τρομοκρατήσουμε την κυβέρνηση, την ελληνική πλουτοκρατία, αλλά και την ΕΕ. Να μην υποκύψουμε στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό και να προετοιμάσουμε οργανωμένα απάντηση σε κάθε επίθεση που εξαπολύεται σε βάρος μας. Ο αγώνας αυτός είναι για την ίδια τη ζωή, το σήμερα και το αύριο των οικογενειών μας. Τα άγρια αυτά μέτρα δεν είναι προσωρινά, ήρθαν για να μείνουν.

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 5 Οκτώβρη στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 19 Οκτώβρη είναι δυο κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις. Απεργίες που μπορούν να χτυπήσουν το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου, να προκαλέσουν ρήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην πορεία να την γκρεμίσουν. Με ένα τέτοιο μαχητικό πνεύμα οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Να τις κάνουν υπόθεση κάθε εργαζόμενου, κάθε σωματείου, κάθε επιτροπής αγώνα. Να «αλωνίσουν» γιαπιά, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και λαϊκές γειτονιές. Κυβέρνηση και βιομήχανοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές πρέπει να νιώσουν τη δύναμη της εργατικής τάξης. Ήρθε η ώρα, ο λαός μας να δείξει το μπόι του. Να μη γονατίσει στους εκφοβισμούς του κεφαλαίου. Να μην τους φοβηθεί. Με τον αγώνα του να συνταράξει το οικοδόμημα της άρχουσας τάξης, να τραβήξει μπροστά και να νικήσει.
Το λαϊκό μαζικό ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ μπορεί να ξεκινήσει από το "όχι" στα χαράτσια, και πρέπει να αγκαλιάσει τις οικογένειες των ανέργων απαιτώντας μέτρα προστασίας τους. Τα σχολεία της αμάθειας και της ταλαιπωρίας για τα παιδιά μας. Τα νοσοκομεία που η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη λόγω ελλείψεων. Το κόψιμο βασικών φαρμάκων. Τους παιδικούς σταθμούς με τα τροφεία και την έλλειψη φαγητού για τα παιδιά όπως γίνεται και στο νομό μας.
Είναι ώρα ο λαός να γνωρίσει τη δύναμή του και να την χρησιμοποιήσει. Να σωθεί ο λαός, όχι ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια που οδηγούν στη φτώχεια, στην καταστροφή και τους πολέμους που ετοιμάζουν. Να γίνουν αφετηρία λαϊκού ξεσηκωμού.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ – Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ