Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία 21/9


ΟΜΙΛΙΑ 21.09
Η ομιλία έγινε από τον Θανάση Καραμπέτσο μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι,
Το σημερινό συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ στον Πύργο, αλλά και οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία του κράτους των καπιταλιστών είναι μια κρίσιμη ταξική αναμέτρηση. Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία και τα κόμματά της πρέπει να πάρουν ένα ισχυρό μήνυμα: Δεν πληρώνουμε. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Μπλοκάρουμε τα χαράτσια. Δεν θα φτωχύνει ο λαός για να ξεπληρωθούν τα χρέη του κεφαλαίου. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες, με τη συμμετοχή τους να απαντήσουν στους εκβιασμούς, στα τρομοκρατικά διλήμματα, στις απειλές περί χρεοκοπίας. Στην πλημμυρίδα των φόρων να ορθώσουν φράγμα αντίστασης, ανυπακοής, οργανωμένης άρνησης πληρωμών.
Δεν υπάρχει ώρα για χάσιμο. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες χρεοκοπούν κάθε μέρα. Χρεοκοπεί ο εργάτης που χάνει τη δουλειά του, ο δημόσιος υπάλληλος που απολύεται, ο συνταξιούχος που του κόβουν και την ελάχιστη σύνταξη. Χρεοκοπεί ο μικρέμπορος που κλείνει το μαγαζί του, ο αγρότης που εγκαταλείπει το χωράφι του μην μπορώντας να θρέψει την οικογένειά του. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή. Ο λαός μας ρίχνεται στον Καιάδα, οι ελάχιστες και μίζερες δομές Πρόνοιας γκρεμίζονται, η Δημόσια Υγεία μπαίνει στην εντατική, τα σχολεία υπολειτουργούν, οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται. Μας κήρυξαν τον πόλεμο. Και σε αυτόν τον πόλεμο, στην απροκάλυπτη αυτή βία της εξουσίας του κεφαλαίου, ο λαός μας πρέπει να σταθεί ορθός. Να οπλιστεί με κουράγιο και δύναμη. Να σηκωθεί από τον λάκκο που θέλουν να τον ρίξουν. Να οργανωθεί και να παλέψει.
Σε αυτό τον αγώνα, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ, των αγροτών, των σπουδαστών, των γυναικών, αναλαμβάνουν ευθύνες. Στους ώμους τους πέφτει το βάρος της οργάνωσης της πάλης, με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο και κυρίως μέσα στους χώρους δουλειάς. Για να ματαιωθούν τα χαράτσια, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι ώρα, κυβέρνηση και πλουτοκρατία να νιώσουν ότι «δεν έχουν το λαό στο χέρι». Είναι η ώρα που πρέπει να δεχτούν τα πρώτα αποφασιστικά χτυπήματα, να νιώσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά του.
Η οργή και η αγανάκτηση του καθενός να γίνει πράξη αντίστασης, να πάρουν σάρκα και οστά, να μετατραπούν σε απόφαση για προσωπική συμμετοχή, στη συνέλευση του σωματείου, στη συγκέντρωση της γειτονιάς, στο συλλαλητήριο. Να γίνει ζωντανή δύναμη πάλης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή η μαζική συμμετοχή, η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία μπορούν να δώσουν ώθηση στον αγώνα, αντοχή στις δυσκολίες του, να γίνουν το υπόβαθρο της πιο πλατιάς αλληλεγγύης, κάνοντας το σύνθημα «Όλοι για έναν και ένας για όλους» καθημερινή στάση ζωής.
Να ξεσηκωθούμε - Οργανωμένα να αντισταθούμε.
Συλλογικά - μαζικά να αρνηθούμε την πρόκληση να ληστέψουν ξανά το λαϊκό εισόδημα με την ειδική εισφορά "αλληλεγγύης", με το ειδικό τέλος στα σπίτια μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ, με κάθε επόμενο χαράτσι που θα έρθει.
Συλλογικά, μαχητικά να σταθούμε απέναντι σε όλους αυτούς που μας οδηγούν στον γκρεμό. Να απαντήσουμε μαζικά και αγωνιστικά στους φόρους που μας πνίγουν, στα άγρια μέτρα που μας καταδικάζουν οριστικά στη φτώχεια και στην ανασφάλεια.
Δεν έχουμε - δε θέλουμε - αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια τους.
Άμεσα να αντιπαλέψουμε το κυβερνητικό σχέδιο, το «ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας», όπως υποκριτικά το αποκαλούν.
Αυτό το σχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σχέδιο χρεοκοπίας της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Είναι σχέδιο σωτηρίας της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, του μεγαλύτερου μέρους των μονοπωλίων, ενώ καταργεί κάθε κοινωνική κατάκτηση που απέμεινε από τη λαίλαπα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Γι' αυτό επιστρατεύουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κάθε προσπάθεια να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Αναζητώντας κυβερνήσεις συνεργασίας - μετακομίζοντας τη συμπάθεια από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο, ψάχνουν για το σχηματισμό κεντροδεξιών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων, ενώ ετοιμάζονται και σχέδια λαϊκής καταστολής. Αυτό το σχέδιο θα περάσει και μέσω του δημοψηφίσματος που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ.
Η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει συνολικά να απαντήσει στο σχέδιο αυτό.
Άμεση αντίδραση με στάση πληρωμών, αυτή είναι η απάντηση στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα ζήσουμε δύο κολασμένους μήνες. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη ζωή της κυβέρνησης, της τρόικας, κόλαση!
Τώρα ήρθε η ώρα να απαντήσουμε δυναμικά.
Είμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή, μέσα από συνελεύσεις σωματείων, δημιουργία επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς, λαϊκών επιτροπών σε γειτονιές, σε ένα κίνημα που αρνείται να πληρώσει τα χαράτσια, διεκδικεί να πληρώσει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια.
  • Στηρίζουμε και πρωτοστατούμε στο κίνημα της εργατικής, λαϊκής οικογένειας που θα κληθεί να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει στάση πληρωμών στις σχολικές επιτροπές των δήμων.
  • Στηρίζουμε και παλεύουμε να μη στερηθεί ούτε ένας φοιτητής, σπουδαστής δωρεάν στέγη και σίτιση, να μην υπάρξει οικογένεια που δε θα στείλει το παιδί της στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, τα έξοδά του.
  • Στηρίζουμε, είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μην πληρώνουν φάρμακα και εξετάσεις οι λαϊκές οικογένειες, για να ξαναμπούν στη λίστα φάρμακα ευρείας χρήσης. Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πληρώσει η λαϊκή οικογένεια για εξετάσεις ή θεραπεία στα νοσοκομεία.
  • Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη δράση να παρεμποδιστεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, των κατευθύνσεων για να λειτουργούν τα σχολεία ως Ανώνυμες Εταιρείες.
  • Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των ανέργων, ενάντια στη νέα μορφή ανεργίας που αντιπροσωπεύει η εργασιακή εφεδρεία που αφορά στο Δημόσιο.
  • Συμμετέχουμε και πρωτοστατούμε στις κινητοποιήσεις για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και βεβαίως πρόληψη, για ισότιμες δωρεάν παροχές σε όλους ανεξάρτητα που εργάζονται ή δεν εργάζονται, κινητοποιούμαστε για την εξασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Η μάχη που καλείται να δώσει σήμερα η εργατική τάξη είναι κρίσιμης, ιστορικής σημασίας. Το μαύρο μέτωπο των μεγαλοεπιχειρηματιών, και των αστικών κομμάτων, μπροστά στις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης και της σαπίλας του συστήματος τους, συναινούν, συντονίζονται, από κοινού εφορμούν. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, αλληλοχειροκροτιούνται μέσα στη Βουλή, όταν συναποφασίζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Ετοιμάζουν το τοπίο της δήθεν «εθνικής συναίνεσης», για να επιτεθούν από κοινού, ακόμα πιο άγρια.
Ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης, η γυναίκα και ο νέος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει άλλο δρόμο :
Κλίμα μάχης παντού. Με ταξικά συνδικάτα, μαζικά, καλά οργανωμένα και σε συνεχή δράση, για όλα τα θέματα που αφορούν το λαό. Με το ΠΑΜΕ γερό σε κάθε χώρο δουλειάς. 
Καμιά ανοχή στην εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που συνεργάστηκαν με εργοδοσία και κυβερνήσεις για να ανοίξουν το δρόμο για το χτύπημα των δικαιωμάτων μας.  
Κλιμακώνουμε τον αγώνα. Προετοιμάζουμε, οργανώνουμε την  επόμενη γενική απεργία.    
Είμαστε αταλάντευτοι γιατί το ΠΑΜΕ κουβαλά την εμπειρία δεκαετιών αγώνα του ταξικού κινήματος : μπροστά στην  οργάνωση των καπιταλιστών και του κράτους, η εργατική τάξη και τα παιδιά της πρέπει να αντιτάξουν τη δικιά τους ταξική οργάνωση.
Κανένας μόνος του. Όλοι για έναν και ένας για όλους.
Κανένας φόβος. Αρκετά τον πληρώσαμε. Το μόνο που έχει να προσφέρει θα είναι ακόμα μεγαλύτερες θυσίες και εξαθλίωση.
Κοινωνική συμμαχία όσων χτυπιούνται και τα συμφέροντα τους δεν είναι κοινά με αυτών που επιδοτούνται, φοροαπαλλάσσονται, κερδίζουν και αποθηκεύουν 600 δις Ευρώ στις Ελβετικές Τράπεζες. Και κυβερνούν και το τόπο μέσα από τα κόμματα τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Να γυρίσουμε τη πλάτη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ τους συνεταίρους στη βαρβαρότητα. Να τους αναγκάσουμε σε εκλογές, να τους κοντύνουμε τα ποδάρια, να μας φοβηθούν.
Τέρμα οι θυσίες για τη πλουτοκρατία.
Παρεμπόδιση, ανάσχεση της αντιλαϊκής βαρβαρότητας, να ζήσει η εργατική και λαϊκή οικογένεια. Μάχη παντού αλλά με σχέδιο, στόχο και προοπτική. Μη σώσουμε το ένα Ευρώ σήμερα και μας πάρουν αύριο, δύο. Να ασφαλίσουμε κάθε μας μικρή νίκη.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο.
Να ανοίγουμε κάθε μέρα, σε κάθε μάχη, το δρόμο  για την τελική σύγκρουση και ανατροπή του συστήματος που δεν θέλει και δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ανθρώπινες ανάγκες. Να βάλουμε την οικονομία στη δούλεψη των λαϊκών αναγκών. Στον έλεγχο των εργατών. Την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.     
Με σύνθημα την εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις της τάξης μας : Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ