Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών από τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Νομού της Αχαΐας.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών από τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Νομού της Αχαΐας.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και τις δημόσιες μονάδες Υγείας, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, ως επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα στο Νομό Αχαΐας:
  • Στο Νοσοκομείο του Αιγίου, υπάρχει μόνο ένας ορθοπεδικός γιατρός. Για να καλυφθούν οι εφημεριακές ανάγκες, αποσπώνται γενικοί ιατροί από το Κ.Υ. Ακράτας – χωρίς ειδικότητα στην ορθοπεδική - ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η χειρουργική κλινική .
  • Στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όπου άνοιξε 2,5 χρόνια μετά το σεισμό, είναι αδύνατη η κάλυψη των γενικών εφημεριών και λειτουργεί με σχεδόν 100 λιγότερες κλίνες από ότι είχε πριν. Για την κάλυψη των εφημεριών καλούνται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του Νομού να πραγματοποιούν 6 εφημερίες το μήνα, με συνέπεια να υποβαθμίζεται ταυτόχρονα και η λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Η Καρδιολογική κλινική στεγάζεται στο κτίριο του 409, 2 χιλιόμετρα από την νέα πτέρυγα του Αγ. Ανδρέα, με αποτέλεσμα τα καρδιολογικά περιστατικά να προσέρχονται στα επείγοντα του Αγ. Ανδρέα και να μεταφέρονται στην συνέχεια στην καρδιολογική κλινική στο 409. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευόμενους ασθενείς του νοσοκομείου όταν χρειαστούν καρδιολογική αντιμετώπιση.
  • Αντίστοιχα σοβαρά, είναι τα προβλήματα στο Νοσοκομείο του Ρίο, που είναι Πανεπιστημιακό και περιφερειακό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και αυτό το διάστημα με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, βρίσκονται σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του.
Εκτός από τα παραπάνω, λόγω της υποχρηματότησης παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου δεν υπάρχουν τα ανάλογα κυτταροστατικά φάρμακα για να γίνουν τα χημειοθεραπευτικά σχήματα για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, αφού η προμηθεύτρια εταιρεία σταμάτησε να τα χορηγεί γιατί δεν έχει πληρωθεί από το ίδρυμα.
Η παραπάνω κατάσταση βάζει σε κίνδυνο ζωές ασθενών, με βάση και αντίστοιχες καταγγελίες που κάνουν οι επιστημονικοί φορείς των γιατρών.
Σήμερα με αφορμή την κρίση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταφέρει κονδύλια από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες στην στήριξη των κερδών του κεφαλαίου και παράλληλα συρρικνώνοντας τον δημόσιο τομέα σπρώχνει τους ασθενείς-πελάτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας όπου γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται για την παραπάνω κατάσταση και τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα για την αντιμετώπισή της. 
Ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος