Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ομιλία 28/5

 
Η ομιλία έγινε από τον Νίκο Γκότση μέλος της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Εργαζόμενη, εργαζόμενε, νέα και νέε
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου κυρίαρχος νόμος γίνεται ο θάνατός τους η ζωή μας, είναι μεγάλη η ευθύνη του ταξικού κινήματος.
Είναι η ώρα να μιλήσει και να δράσει οργανωμένα ο λαός.
Είναι η ώρα να δώσουμε, τη μάχη για την προστασία των εργατών και των εργατριών παντού, από την επίθεση που δέχονται σε όλη τους τη ζωή.
Με αυτοθυσία, με τόλμη, οργανωτές και εμπνευστές ενός νέου κύματος αγώνων. Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα συμμετοχής στην ταξική - λαϊκή πάλη και συμπόρευσης με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Για να σωθεί ο λαός, όχι η πλουτοκρατία και ο καπιταλισμός.
Όλοι στη μάχη! Τώρα, να οργανώσουμε την πάλη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις συνοικίες. Να εμποδίσουμε την άγρια περικοπή μισθών, των επιδομάτων ανεργίας, των συντάξεων. Τη νέα αύξηση των φόρων για τα λαϊκά στρώματα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κρέας) στο 23%, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο. Το κλείσιμο νοσοκομείων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και επιχειρήσεων. Για την προστασία των ανέργων και της λαϊκής οικογένειας. Να απαντήσουμε στην κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, συνολικά στη ζωή του λαού και της νεολαίας. Να καταργήσουμε στην πράξη την προσπάθεια επιβολής περισσότερων φόρων από τους εκλεχτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική διοίκηση όπως έγινε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου. Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Να μην επιτρέψουμε να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την ζωή μας.
Κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, Σωματείο το Σωματείο, γειτονιά τη γειτονιά να ξεσηκώσουμε τώρα, χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις κίνημα αντίστασης και ουσιαστικών διεκδικήσεων.
Να αποκρουστούν με συσπείρωση, συμμαχία και αλληλεγγύη οι εκβιασμοί, οι απειλές και η τρομοκρατία της εργοδοσίας.
Με καλή οργάνωση και ουσιαστική συζήτηση, με όλες τις μορφές πάλης, όχι μόνο είναι δυνατόν να αποκρουστεί η επίθεση, αλλά και να μπουν για διεκδίκηση οι σύγχρονες ανάγκες που καλύπτουν και θα προστατεύουν άμεσα και στοιχειωδώς τη ζωή των εργαζομένων.
Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και αποφασιστικότητα έχουμε καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μη σκύψει η εργατική τάξη το κεφάλι και να ορθώσει το ανάστημα της στο οικονομικό και ηθικό τσάκισμα που επιχειρούν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η ΕΕ.
Μέτωπο προστασίας, ιδιαίτερα των ανέργων και της νεολαίας που μέρα με τη μέρα κατρακυλάνε στα σκαλιά της φτώχειας.
Η απειλή της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης, είναι μπροστά και μέσα στο σπίτι της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
Οι άνεργοι, εμείς η νέα γενιά, όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όσοι ζουν με τους κατώτερους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση.
Αύριο η κατάσταση για όλους θα είναι χειρότερη, αν δεν ξεσηκωθεί κύμα αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για αναχαίτιση της άγριας επίθεσης που είναι σε εξέλιξη.
Οι ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να μπουν στην πρώτη γραμμή και όχι οι ανάγκες, τα προβλήματα ή οι δυσκολίες των καπιταλιστών.
Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες και μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με την εργατική τάξη, σε κοινό μέτωπο είναι η μόνη επιλογή που έχουν για να υπερασπιστούν το ψωμί των οικογενειών τους.
Είναι αγώνας που συνδέεται άμεσα με το αίτημα να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Είναι αγώνας για διέξοδο από την κρίση, προς όφελος του λαού. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο. `Η θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία, ή ο λαός.
Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο πρέπει τώρα να πάρουν την ευθύνη τους. Να μπουν πιο οργανωμένα στον αγώνα, όχι μόνο για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, αλλά για να απαλλαγούν μια για πάντα από τα βάσανα που τους φορτώνει κάθε μέρα το σάπιο, παρασιτικό, βάρβαρο και βαθιά αντιδραστικό καπιταλιστικό σύστημα.
Το ΠΑΜΕ στέκεται ο ακούραστος οργανωτής της πάλης της εργατικής τάξης. Βρέθηκε μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο του αγώνα για κάθε πρόβλημα, των εργατών και των εργατριών, των νέων εργαζόμενων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των μεταναστών.
Για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, που επηρεάζουν την ζωή της. Έδειξε με τις θέσεις και την δράση του ότι η εργατική τάξη είναι παντοδύναμη όταν είναι οργανωμένη και πεισμένη για την αναγκαιότητα της ασυμβίβαστης πάλης με την εργοδοσία και τα κόμματα της.
Με απεργίες, συλλαλητήρια, καταλήψεις, παραστάσεις με όλες τις μορφές πάλης. Οργανωμένα, μαζικά, δυναμικά σε ανυποχώρητο αγώνα με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις δυνάμεις καταστολής και την εργοδοτική τρομοκρατία.
Μπροστά στον αγώνα κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για την κατάργησή της. Εκφράζει ανυποχώρητα, μαχητικά τα εργατικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των «ταπεινών και καταφρονεμένων».
Δίνουμε τη μάχη μέσα από την αντιπαράθεση, αυτή τη περίοδο της κρίσης με την κυβέρνηση, τις άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την αστική τάξη, την πλειοψηφία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που είναι η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση στο εργατικό κίνημα. Να τους γυρίσουμε την πλάτη.
  • Στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ που με την τακτική τους προσφέρουν «γη και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Και σήμερα που η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα κλιμακώνεται καλλιεργούν στάση αναμονής.
  • Στις ξεπουλημένες ηγεσίες των εργατικών κέντρων του νομού μας που ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργατών με τα συμφέροντα των εργοδοτών και του κεφαλαίου.
Το ΠΑΜΕ με την γραμμή της ανυπακοής της απειθαρχίας στους νόμους τους και στις επιλογές τους με κύρια κατεύθυνση την ρήξη και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτής της μορφής οργάνωσης της οικονομίας και της τάξης που είναι στην εξουσία, καλεί την εργατική τάξη σε απεργίες και κινητοποιήσεις, ξεπερνώντας τα εμπόδια των νόμων τους. Γνωρίζουμε ότι η αστική νομιμότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την κατοχύρωση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.
Καμία συναίνεση, καμία ανοχή! Τέλος στις αυταπάτες.
Το σύνθημα που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις μας είναι ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αυτό για μας σημαίνει ότι η εργατική τάξη πρέπει να βρίσκει τρόπους να ανατρέπει τους νόμους που κατοχυρώνουν τα δεσμά της, να μην πειθαρχεί στα όργανα του κεφαλαίου και στα λεγόμενα νόμιμα θεσμικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος που ενισχύουν την απεργοσπασία, την ταξική συνεργασία, την χειραγώγηση της εργατικής τάξης. Το ταξικό κίνημα να δώσει απάντηση στην θεωρία της σοσιαλδημοκρατίας και στην αστική τάξη και τον οπορτουνισμό ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να διατυπώνει ριζοσπαστικά αιτήματα αλλά να δέχεται την ταξική συνεργασία, την συναίνεση για να ξεπεράσει τη κρίση το καπιταλιστικό σύστημα.
Οι επιθέσεις, ο αντικομουνισμός, οι απειλές επειδή δεν υποτασσόμαστε στην αστική νομιμότητα, δείχνουν και τις δυσκολίες που έχει το σύστημα και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.
Με πόλεμο απαντάμε στον πόλεμο της αστικής τάξης. Μπορούμε να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Κανείς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.
Φρένο στην πτώχευση του λαού δεν μπορεί να βάλει η αγανάκτηση ή τα εκτονωτικά ξεσπάσματα. Αυτό που μπορεί να ορθώσει εμπόδια είναι η ριζοσπαστικοποίηση, η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στους τόπους δουλειάς και σ' όλο το λαό σε βάρος των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ, υπέρ της συμμαχίας των εργατών με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Για μια κοινωνία άλλη, πιο ανθρώπινη. Μια κοινωνία που ο εργάτης θα ορίζει το βιός του.
Μια άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, και εργατικό έλεγχο, με την εργατική τάξη στην εξουσία είναι η απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα.
  • Στόχος μας το ταξικό κίνημα να γίνει στην πράξη ο μοναδικός εκπρόσωπος της εργατικής τάξης και οργανωτής της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά.
  • Επιδιώκουμε να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Αγωνιζόμαστε για την συγκρότηση νέων συνδικάτων όπου δεν υπάρχουν γιατί έτσι ενισχύεται η ταξική ενότητα η προσέλκυση στην ταξική πάλη νέων μαζών.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, νέοι κ νέες, να απορρίψουμε και να καταδικάσουμε στην πράξη τα νέα αντεργατικά μέτρα. Ορθώνουμε τείχος αντίστασης, δυναμώνουμε, οργανώνουμε τον αγώνα μας, κλιμακώνουμε την πάλη μας μέχρι την τελική νίκη.