Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απαρέγκλιτα το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ για το νέο μοντέλο σχολείου: το αποκεντρωμένο, ανταποδοτικό, τοπικά και ταξικά διαφοροποιημένο, ανοιχτό στην αγορά και τις ανάγκες της, σχολείο της δια βίου κατάρτισης.
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για την «Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος», έρχεται να ολοκληρώσει τις ανατροπές που έφερε πέρσι με το πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο», να εναρμονίσει την λειτουργία της εκπαίδευσης με την νέα διοικητική δομή του Κράτους, την «Καλλικρατική» τοπική διοίκηση. Ουσιαστικά φορτώνει στην τοπική διοίκηση την ευθύνη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πόρους που θα εξασφαλίζονται από την τσέπη των γονιών και την τοπική αγορά, με περιεχόμενο εκπαίδευσης που θα καθορίζεται επίσης τοπικά, από τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς και τα όργανά τους!
Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προχωράει στην κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, με σκοπό να στοιβάξουν τα παιδιά, σε πολυδύναμα σχολεία. Στα οποία πιο εύκολα θα εφαρμόζουν σε συγκεντρωμένη μαθητική μάζα τα προγράμματα της δια βίου μάθησης. Δηλαδή θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, καταρτίσιμους εργαζόμενους. Θα μπορούν πιο εύκολα να προσελκύουν χορηγούς λόγω των κερδών που θα αποκομίζουν, θα είναι βιώσιμα με όρους αγοράς, θα έχουν ακόμα πιο αποτελεσματική ανταποδοτική λειτουργία, με αποτέλεσμα την αύξηση των ταξικών φραγμών στην μόρφωση.
Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25αρια-30αρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας.
Το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο οξυμένο στα σχολεία της επαρχίας, στα οποία οι μαθητές θα πρέπει να μεταφερθούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις (πάνω από μία ώρα μακριά), την στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι από του χρόνου σταματάει τη χρηματοδότηση της μετακίνησης των μαθητών! Οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αποτελούν επίθεση τόσο στη τσέπη των εργαζόμενων-γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών, ανοίγουν το δρόμο για να εφαρμοστούν μαζικά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς ακόμα και απολύσεις.

 Απορρίπτουμε:
  • Τη νέα διοικητική δομή και το μοντέλο του «καλλικρατικού» αποκεντρωμένου σχολείου
  • Τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας του σχολείου
  • Την εμπορευματοποιημένη και ανταποδοτική λειτουργία του «Νέου Σχολείου».
  • Τη λογική της δια βίου κατάρτισης.

Ζητάμε:
  • Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο για όλους, με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση κάθε ανταποδοτικής λειτουργίας και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Στήριξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας (σίτιση – στέγαση – μετακίνηση κ.α.) με ευθύνη του κράτους.