Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ «ΠΡΟΘΥΜΩΝ»


Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ «ΠΡΟΘΥΜΩΝ»

Πρόθυμοι να βάλουν πλάτη για να υλοποιηθεί το νέο σχολείο της αγοράς εμφανίστηκαν οι Δήμαρχοι των Δήμων της Ηλείας στη σύσκεψη στις 18 Φλεβάρη με θέμα τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολείων.
Είναι ένα ακόμα δείγμα ότι οι Τοπικές Διοικήσεις θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, και στην παιδεία, αφού οι συγχωνεύσεις δε γίνονται για να κλείσουν δήθεν κάποια σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών όπως ισχυρίζονται. Γίνονται σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, και στην Αττική που δεν υπάρχουν μονοθέσια, και γίνονται για να εδραιωθεί το σχολείο της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, της επέλασης των χορηγών, της ολοένα και μεγαλύτερης σχολικής διαρροής και εγκατάλειψης του σχολείου από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το σχολείο σημαντικό ρόλο θα παίζει η Τοπική Διοίκηση και έτσι οι «πρόθυμοι» Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έπιασαν δουλεία. Δεν ψελλίζουν κουβέντα για το πνεύμα των αναδιαρθρώσεων και οι δήθεν τους αντιρρήσεις είναι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής. Προσπαθούν τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Παιδείας (Ελλείψεις εκπαιδευτικών, Ολιγοθέσια Σχολεία κ.α.) να τα εκμεταλλευτούν έτσι ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για το νέο μοντέλο σχολείου: το αποκεντρωμένο, ανταποδοτικό, τοπικά και ταξικά διαφοροποιημένο, ανοιχτό στην αγορά και τις ανάγκες της, σχολείο της δια βίου κατάρτισης.
Οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις μαζί με τα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα που ήδη θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ο δραματικός περιορισμός των διορισμών εκπαιδευτικών, τα 25αρια και 30αρια τμήματα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η διείσδυση των επιχειρήσεων στο σχολείο που θα καθορίζει ακόμα και το περιεχόμενο μαθημάτων οικοδομούν το σχολείο που έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο σχολείο. Έχουν ανάγκη από ένα 12χρονο ενιαίο, βασικό, υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο.
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα σε άμεση αντίσταση σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Να απορρίψουν τη νέα διοικητική δομή, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολείων.
Να παλέψουμε σήμερα για:
  • Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο για όλους, με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση κάθε ανταποδοτικής λειτουργίας και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Στήριξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας (σίτιση – στέγαση – μετακίνηση κ.α.) με ευθύνη του κράτους.
Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα σχέδια των εκμεταλλευτών τους και του πολιτικού προσωπικού τους. Το λαϊκό κίνημα να πάρει μέτρα να μην κλείσει κανένα σχολείο στο νομό μας και να βάλει συνολικά εμπόδια στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, της Τρόικας και της κυβέρνησης και στην Παιδεία. Με αγωνιστική αισιοδοξία και επαγρύπνηση, εμπρός για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φεβρουαρίου και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 10:00 π.μ. στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο.