Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μία επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ!

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής οι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν μπροστά τους μία επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό! Αυτή είναι η επιλογή - στήριγμα για το λαό την επομένη των εκλογών. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει κυβέρνηση. Όποια κι αν είναι όμως αυτή η κυβέρνηση, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερή, αυτό που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση. Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΚΚΕ, δεσμεύονται από τους όρους, τους κανόνες και τις συμφωνίες της ΕΕ και όλοι τους είναι με τους επιχειρηματίες και τον καπιταλισμό. Άρα, η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να διαχειριστεί την κρίση εντός του καπιταλισμού. Όμως διαχείριση της κρίσης εντός του καπιταλισμού σημαίνει να βγει το κεφάλαιο από την κρίση με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Σημαίνει ότι και πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.
Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει δεν μπορεί να ανακουφίσει πραγματικά το λαό. Εξάλλου, όλοι οι άλλοι στα προγράμματά τους δε μιλούν για μέτρα που θα επιστρέψουν στο λαό τις απώλειες που είχε μέχρι σήμερα στα εισοδήματα και τα δικαιώματά του, αλλά υπόσχονται απλώς πως δεν θα πάρουν μέτρα που θα συνεπάγονται νέες μειώσεις μισθών. Ακόμα και σ' αυτή τους τη δέσμευση όμως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Γιατί τα ενδεχόμενα που θα 'χει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση φέρνουν νέα βάρη για το λαό, είτε με την περίπτωση της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είτε με την περίπτωση νέου κουρέματος άρα και νέου μνημονίου. Άρα, απέναντι σ' αυτή την προοπτική, η επιλογή του λαού πρέπει να είναι η ενίσχυση της δικής του αντεπίθεσης.
Ο λαός έχει ανάγκη από ένα ισχυρό ΚΚΕ μέσα στη Βουλή. Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, με οποιονδήποτε συνδυασμό κομμάτων, το σίγουρο είναι ότι τα κόμματα που θα μείνουν στην αντιπολίτευση θα κινούνται επίσης στην ίδια ρότα της υπεράσπισης της ΕΕ και της διαχείρισης της κρίσης. Μόνο το ΚΚΕ λοιπόν, θα είναι μέσα στη Βουλή πραγματική αντιπολίτευση υπέρ του λαού, μόνο το ΚΚΕ θα μπορεί να αντιπαλεύει μέσα στη Βουλή τα μέτρα που θα προκύπτουν από τις «δεσμεύσεις προς την ΕΕ», γιατί ακριβώς το ΚΚΕ δε δεσμεύεται από αυτές, δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.
Πολύ περισσότερο, μπροστά στο ενδεχόμενο της νέας άτακτης χρεοκοπίας ο λαός θα βρεθεί στην ανάγκη να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει το ψωμί του και τη ζωή του. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα τα δώσει όλα για να αναπτυχθεί η λαϊκή δράση και πρωτοβουλία, να φουντώσουν οι λαϊκοί αγώνες, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων και της ζωής του. Η όποια κυβέρνηση δε θα μπορέσει να δώσει τίποτε απολύτως στο λαό σ' αυτή την περίπτωση. Να λοιπόν, γιατί ο λαός πρέπει μέσα και από τις εκλογές να ενισχύσει το ΚΚΕ και στη Βουλή και στο κίνημα, να ενισχύσει τη δική του δύναμη, να ενισχύσει το δρόμο που θα τον φέρει στο προσκήνιο, θα τον κάνει πρωταγωνιστή και κυρίαρχο.

*Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας του Κ.Κ.Ε., Υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας.