Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ & ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τώρα πριν να είναι πολύ αργά πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, ενόψει και των εκλογών, στο τι πρέπει να γίνει με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ και με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, στους υγειονομικούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και στους φαρμακοποιούς. Στην ουσία δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος Υγείας όπως λέγεται.
Ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων του ελληνικού λαού, περίπου 10 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί για τους διπλάσιους αυτούς ασφαλισμένους τουλάχιστον τρεισήμισι φορές. Πιθανόν και παραπάνω, αν πάρουμε υπόψη τους τελευταίους μήνες της ύφεσης.
Η κρατική επιχορήγηση αρχικά είχε προσδιοριστεί στο 0,6% του ΑΕΠ και με τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο που ακολούθησε βεβαίως το μνημόνιο, μειώθηκε στο 0,4 του ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό ότι πριν τον ΕΟΠΥΥ και μόνο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που ανέρχονταν σε 5,5 εκατομμύρια, διατίθενταν το 1,4% του ΑΕΠ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σήμερα φτάνουν στα 4,16 δις και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 5 εκατομμύρια. Επομένως ο όρος χρεοκοπία αιτιολογείται αμέσως.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει από τώρα να δηλώσουν τα κόμματα μπροστά στις εκλογές -δεν μπορεί βεβαίως να το κάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση- ότι θα διεκδικηθεί η άμεση επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που κουρεύτηκαν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλύψει υγειονομικά όσους έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης.
Για τα φάρμακα: Το κράτος να αναλάβει το ίδιο να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Να κάνει η ίδια η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρη και επαρκής τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα. Και επιπλέον υπογραμμίζουμε: Το αναγκαίο υγειονομικό υλικό λείπει, με αποτέλεσμα σήμερα τα νοσοκομεία, ανάμεσα σε αυτά και το ΑΧΕΠΑ που ήδη το έχει ανακοινώσει, να κλείνουν τα χειρουργεία γιατί δεν έχουν τα υλικά για τα χειρουργεία. Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων, για τους καρκινοπαθείς και για τους χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους απ’ τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψους του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ. Να δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να συμψηφίζουν τα χρέη τους ανάμεσα στο δημόσιο και την εφορία. Να υπάρχει μηδενική συμμετοχή, δηλαδή δωρεάν, σε όλα τα φάρμακα των χρονίων παθήσεων και για τις συνοδούς νόσους και για όλα τα συμπληρώματα διατροφής.
Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει και επιπλέον περιλαμβάνουμε και τα ΑμεΑ και τους χρονίους πάσχοντες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Μιλάμε για την αρχή μιας χρεοκοπίας και μάλιστα στο πιο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της Υγείας και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που πάσχουν από πολύ βαριά νοσήματα ή έχουν ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης».



ΑΘΗΝΑ 4/6/2012 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ