Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ


Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Η «κυβερνώσα αριστερά» διαβεβαιώνει ότι θα κάνει το παν για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και την ευρωζώνη.
Πριν λίγο καιρό έκαναν προτάσεις περί «κοινωνικοποίησης των τραπεζών», προτάσεις που ούτε και αυτές έθιγαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όσο περνάνε οι μέρες και αναγκάζονται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι τόσο αποκαλύπτονται.
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» (15/5) διαβεβαιώνει την πλουτοκρατία ότι τα περί «κοινωνικοποίησης των τραπεζών» που έλεγαν δεν θα είναι για αυτήν την τετραετία αλλά για το απώτερο μέλλον, ίσως και μετά από 20 χρόνια!!!
Υποστηρίζει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθεί ζεστό χρήμα στις τράπεζες και ένας θολός δημόσιος έλεγχος που αφήνει ανοικτό το τι σημαίνει. Ο Γιάννης Δραγασάκης υπόσχεται ότι το ζεστό χρήμα στις τράπεζες θα συνεχίσει να το παρέχει το κράτος. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αφού δεν έχει το κράτος χρήματα θα καταφύγει σε νέα δάνεια ή θα αποδεχτεί τα ήδη υπάρχοντα. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν νέες αιματηρές θυσίες από τον λαό για το συμφέρον των τραπεζών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων.
Να τι λέει χαρακτηριστικά :
Δημοσιογράφος :
«Εσείς μιλάτε για ενός είδους κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Σας κατηγορούν ότι θέλετε να τις κάνετε ΔΕΚΟ της δεκαετίας του 80; Τι εννοείτε ακριβώς;
Γιάννης Δραγασάκης :
«…οι τράπεζες έχουν χάσει κεφάλαια …έχουν απαξιωθεί οι διάφορες αξίες που είχαν οι μετοχές… άρα στις τράπεζες πρέπει να μπει χρήμα.. το χρήμα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το βάλουν οι ιδιώτες, άρα θα το βάλει το δημόσιο το κράτος, το οποίο και αυτό δεν έχει τα χρήματα, θα τα δανειστούμε, θα συνάψουμε το έχουμε συνάψει ήδη ένα δάνειο 50 δισεκατομύρια ευρώ.. θα χρεωθούμε λοιπόν ένα δάνειο 50 δισεκατομύρια ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες. Εμείς λέμε τα εξής : δημόσιο χρήμα για εμάς σημαίνει δημόσιος έλεγχος, δεν μπορούμε να δώσουμε χρήμα και να μην υπάρχει δημόσιος έλεγχος… αφήνουμε ανοικτό το πώς θα ασκηθεί αυτός ο δημόσιος έλεγχος»
«…τι κάνουμε μετά; ….Μετά από 10 χρόνια, 15.. 20 χρόνια, όποτε βγούμε από την κρίση…εκεί λοιπόν έχουμε θέση, εκεί μιλάμε για ένα σύστημα τραπεζών κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωνικοποιημένο, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον…θέλουμε τράπεζες ειδικού σκοπού θέλουμε και συνεταιριστικές τράπεζες..
Υπάρχει μια συζήτηση σε όλη την αριστερά.. εκεί είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο.. δεν έχουμε πρόβλημα να ακούσουμε και άλλες απόψεις… μιλάμε πάντως για το μέλλον και ίσως να είναι το απώτερο μέλλον… θέματα που δεν είναι του αύριο το πρωί αλλά είναι της επόμενης δεκαετίας, γιατί να μην ανοίξουμε ένα διάλογο να τα συζητήσουμε….»
Φανταστείτε τι θα λένε και κυρίως τι θα κάνουν αν βγουν και κυβέρνηση.