Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως απαίτηση της τρόικας την κατάργηση του κατώτατου μισθού ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο, την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τη δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, της επικουρικής και της κύριας σύνταξης, δε λένε την αλήθεια.
Τα μέτρα είναι απαίτηση του κεφαλαίου για διέξοδο από την κρίση σε όφελός του, με την οποία συμφωνεί και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Τα αποδίδουν στην τρόικα, για να στρέψουν σ' αυτήν τη λαϊκή αγανάκτηση, να διευκολύνουν την κυβέρνηση που θα τα αποφασίσει ως αναγκαστικά μέτρα, προκειμένου να σωθεί τάχα η χώρα από τη χρεοκοπία.
Μόνο που απ' αυτά τα μέτρα δε μαζεύονται λεφτά για τα χρέη. Γίνονται φτηνότεροι οι εργάτες για το κεφάλαιο και έτσι αντισταθμίζει σ' ένα βαθμό τη μείωση κερδών που έχει λόγω κρίσης, ενώ θα έχει μεγάλα κέρδη όταν έρθει ανάκαμψη. Είναι μέτρα της στρατηγικής «ΕΕ-2020» για την ανταγωνιστικότητα και του Συμφώνου για το Ευρώ.
Πράγματι, κάποιες επιχειρήσεις, αφού μειώνεται δραστικά ο τζίρος τους, θα κλείσουν, θα συνεχίζεται η ύφεση, αλλά τα μονοπώλια που αντέχουν, θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και της οικονομίας, τότε θα κάνουν επενδύσεις, θα δυναμώσουν περισσότερο, θα κερδοφορούν πολλαπλάσια, με δεδομένο ότι θα έχουν γίνει πάμφθηνοι οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην πόλη και την ύπαιθρο, οι γυναίκες, η νεολαία έχουν τον δικό τους δρόμο να ακολουθήσουν. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν και να πορευτούν το δρόμο της μαχητικής αντίστασης, το δρόμο της αμφισβήτησης της δύναμης του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, και που δεν είναι παντοδύναμο - όπως δείχνει η κρίση - και της ανατροπής της εξουσίας του. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο όπου θα έχουν κοινωνικοποιηθεί τα μονοπώλια, η οικονομία θα είναι για το λαό και όχι για το κέρδος, όπου θα είναι για όλους δεδομένο και το δικαίωμα στην εργασία, και η συνεχής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, και η πλήρης και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια συστήματα της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, και της ξεκούρασης, και η ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου και της κοινωνίας. Ένας κόσμος σοσιαλιστικός που θα αρχίσει να φωτίζει, μόλις καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα παράσιτα που σήμερα απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο.

Καραμπέτσος Θανάσης – μέλος Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ