Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πλημμύρες


Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας ήρθαν να επιφέρουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους συνεχώς δοκιμαζόμενους εργαζόμενους, μικρούς αυτοαπασχολούμενους και αγροτοκτηνοτρόφους του νομού και να αναδείξουν, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της τοπικής διοίκησης.
Οι καταστροφές και ο θάνατος, που σημειώθηκαν στο νομό μας από τις πλημμύρες, ασφαλώς και δεν ήταν αποτέλεσμα μιας βροχής, όσο δυνατή και αν ήταν.
Δεν ήταν αποτέλεσμα ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου - πότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πότε η κυβέρνηση της ΝΔ, και τώρα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ χρησιμοποιώντας ταυτόσημα επιχειρήματα. Είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που ακολουθούν οι δυνάμεις αυτές και οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση και που υποτάσσει τη ζωή, συνολικά τις λαϊκές ανάγκες στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτοί είναι που προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των κερδοσκόπων γης, και μάλιστα χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτοί είναι που επέτρεψαν και επιτρέπουν την καταπάτηση, την κάλυψη και το χτίσιμο των ρεμάτων ή τη μετατροπή τους σε δρόμους. Αυτοί είναι που διαγκωνίζονται ποιος θα φτιάξει και θα εφαρμόσει την πιο δασοκτόνα νομοθεσία, αντί να προστατέψει τον δασικό πλούτο της χώρας που, εκτός των άλλων, μπορεί να κατακρατήσει την ορμή των νερών. Αυτοί είναι που βοηθούν το μεγάλο κεφάλαιο να τσιμεντώσει τους ελεύθερους χώρους των πόλεων.


Αυτοί είναι που επιτρέπουν να γίνονται μεγάλα έργα (Νοσοκομείο Πύργου) χωρίς πρόβλεψη αντιπλημμυρικής προστασίας ή όταν αυτά γίνονται να είναι «τυφλά» και να προκαλούν πλημμύρες σε άλλες περιοχές. Ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά έργα κατασκευάζουν, είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, αποσπασματικά και με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού, αλλά των κατασκευαστών.
Για άλλη μια φορά, όμως, οι εργαζόμενοι, είδαν να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους το ίδιο σκηνικό εμπαιγμού και υποκρισίας: Οι εκπρόσωποι των πρασινογάλαζων δυνάμεων που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, τους δήμους και την περιφέρεια, να κονταροχτυπιούνται φραστικά, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο τις ευθύνες της τραγωδίας.
Ο μόνος που πραγματικά μπορεί να τους τιμωρήσει - γιατί η πολιτική τους είναι η πραγματική θεομηνία - είναι ο ίδιος ο λαός, που ζει σήμερα σε «ανοχύρωτες» πόλεις, με τον αγώνα του για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής διαμετρικά αντίθετης από αυτήν που εφαρμόζεται. Είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες του νομού μας να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και από αυτά τα γεγονότα. Να ξεμπερδεύουν με τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) και την πλουτοκρατία. Να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους και συνολικότερα και σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.
Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης:
  • Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου του Πύργου, για την διασφάλιση της ασφαλής νοσηλείας των ασθενών που μεταφέρονται από το νοσοκομείο του Πύργου στα άλλα νοσοκομεία του νομού, για την κάλυψη των αναγκών σε κλίνες.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών (σπιτιών, καταστημάτων, οικοσκευών, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και αγροτικών κτισμάτων) όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες καθώς και να προχωρήσει ο άμεσος έλεγχος και η πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές, οδοποιία και εγκαταστάσεις.
  • Να δοθούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. Ηλείας για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, αντιδιαβρωτικών έργων, καθαρισμού της κοίτης των ποταμών, φραγμάτων, αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών ο απαραίτητος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια.