Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Να μην εφαρμοστεί!


Να μην εφαρμοστεί!

Δεν εκπλήσσει η συναίνεση, που τόσο διαφημίστηκε και χαρακτηρίστηκε έως και ιστορική, που έδειξαν με την ψήφο τους στην Ολομέλεια της Βουλής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., «Δημοκρατική Συμμαχία» σχετικά με το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η συναίνεσή τους, η σύμπνοια αυτών των κομμάτων, τόσο στη στρατηγική τους, όσο και σε επιμέρους πολιτικές επιλογές, εκφράζεται χρόνια τώρα, διαρκώς, καθημερινά, μέσα στη ζωή. Αυτήν τη φορά το εξέφρασαν και με την ψήφο τους στη Βουλή, αφήνοντας στην άκρη τυχόν επιμέρους διαφωνίες τους σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα του νομοσχεδίου που δε θίγουν την ουσία του.
Έτσι κι αλλιώς, συμφωνούν στη στρατηγική επιλογή υποβάθμισης των σπουδών και αντικατάστασής τους από ληξιπρόθεσμες δεξιότητες για τη μεγάλη μάζα των φοιτητών, που θα μετατρέπεται, έτσι, πιο εύκολα σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Συμφωνούν στην όλο και εντονότερη πρόσδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις και στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αδιαφορώντας για τη μεγάλη αύξηση του κόστους σπουδών που αυτή θα επιφέρει για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Συμφωνούν στην ανάπτυξη της έρευνας με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Όλα αυτά, που βρίσκονται στον πυρήνα του νόμου, είναι κομμάτι της πολιτικής τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Ο νόμος - πλαίσιο που έφερε τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι αντιγραφή και συνέχεια του αντίστοιχου νόμου που είχε φέρει η ΝΔ. Εξάλλου και το παζάρι που στήθηκε εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να «σερβιριστεί» αυτή η, τάχα, ιστορική συναίνεση, είναι αποκαλυπτικό: Οι περίφημοι τρεις όροι που έθεσε η ΝΔ προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο είτε προβλέπονταν εξ αρχής στο νομοσχέδιο (π.χ., η κατάργηση του ασύλου υπήρχε από την πρώτη στιγμή), είτε δεν αγγίζουν στο ελάχιστο την ουσία του (π.χ., εκλογή του πρύτανη).
Μετά από τους πανηγυρισμούς στη Βουλή ήρθαν και οι παχυλοί τίτλοι στα ΜΜΕ, που υμνούν τη συναίνεση για να υπογραμμίσουν το εξής: Την αποφασιστικότητα των κομμάτων του κεφαλαίου να σαρώσουν ό,τι θετικό είχε μείνει μέχρι σήμερα στις αξίες και στις λειτουργίες των δημόσιων ΑΕΙ. Αυτό το μήνυμα θέλουν να δώσουν. Γι' αυτό και δε σταματούν τα κανάλια να «παίζουν» επί τρεις μέρες την επίθεση της υπουργού Παιδείας προς το ΚΚΕ ότι: Ο νόμος θα εφαρμοστεί είτε σας αρέσει είτε όχι! Γι' αυτό την επιδίωξαν τόσο έντονα τη συναίνεση και στην ψηφοφορία: Για να μπορούν πιο εύκολα να χτυπήσουν κάθε αντίδραση στην εφαρμογή του νόμου και, γενικότερα, κάθε διαφορετική φωνή εντός κι εκτός των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ψήφιση του νόμου δε σημαίνει και εφαρμογή του. Γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις μέσα κι έξω από τα Ιδρύματα και επιδιώκουν να φτιάξουν κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής. Όμως, γνώση, πείρα και εμπειρία έχει και το κίνημα στα ΑΕΙ, και, φυσικά, το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Έχει αφήσει στα χαρτιά ένα σωρό αντιλαϊκούς νόμους, έχει εμποδίσει την πλήρη εφαρμογή πολλών άλλων. Έτσι και τώρα, ο στόχος για το κίνημα μπροστά στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο πρέπει να είναι: Να μην εφαρμοστεί, να εμποδιστεί.


*Γιάνναρος Χρήστος Γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας του Κ.Κ.Ε.