Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Απεργία στον Επισιτισμό-Τουρισμό


Απεργία στον Επισιτισμό-Τουρισμό

Αιχμή της απεργιακής μάχης που δίνουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, την Τρίτη 23 Αυγούστου, αποτελεί το ζήτημα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), από τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να εξαιρέσει μια σειρά επαγγέλματα. Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων του δικού μας αλλά και άλλων κλάδων που σήμερα εντάσσονται στα ΒΑΕ θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες ακόμα και στην υγεία των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη βλέπουν κάθε μέρα που περνά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η υπόθεση του μεροκάματου, της επιβίωσης.
Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα λίστα για τα ΒΑΕ, που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση. Από αυτή αποκλείονται δεκάδες κλάδοι, ειδικότητες και επαγγέλματα στους οποίους σήμερα απασχολούνται περίπου 120.000 έως 140.000 εργαζόμενοι. Ο αποχαρακτηρισμός τους θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια, τουλάχιστον, για όσους μέχρι το 2015 δεν έχουν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συνέπειες όμως θα έχουν και αυτοί που μέχρι το 2015 θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Στην πράξη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους «νέους» εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα εντάσσονται στα ΒΑΕ, επομένως θα «κοστίζουν» λιγότερο και οι εργοδότες θα τους προτιμούν από τους «παλιούς» που θα έχουν ακόμα δικαιώματα...
Παράλληλα, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία. Θα αναγκάζονται να δουλεύουν για χρόνια σε άσχημες συνθήκες εργασίας. Σε συνεχή επαφή με χημικά, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες για ώρες, σε συνεχή ορθοστασία, εκτελώντας πολλές φορές βαριές εργασίες. Τέτοιοι εργαζόμενοι είναι και οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι, οι ψήστες και λαντζέρηδες που δουλεύουν σε τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς φαγητού, τους οποίους η κυβέρνηση εξαιρεί από τη λίστα. Και όλα αυτά συνοδεύονται από το φόβο της απόλυσης, τη σύμβαση μιας μέρας που δεν προστατεύει κανένα δικαίωμα, τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Αποτελούν μια προσφορά στο τουριστικό κεφαλαίο, θυσία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο βωμό συνολικά των κεφαλαιοκρατών.
Η μάχη της Τρίτης είναι κομμάτι της ταξικής πάλης κεφαλαίου και εργατικής τάξης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής θα είναι τόσο αποτελεσματικός όσο αυτός γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να ξεπεραστούν οι απειλές από την εργοδοσία αλλά και των δυνάμεων που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της πάλης, και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα η κινητοποίηση να γίνει βήμα για την επόμενη. Να μπουν οι βάσεις για τη συντονισμένη ταξική δράση όλων των κλάδων, που θα παλεύουν για τη διεύρυνση των ΒΑΕ, για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες - 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ, στα 60 - 55, αντίστοιχα, για όλους τους εργαζόμενους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας. Είναι ένας αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη, σε κάθε χώρο δουλειάς.


*Ζωή Τσάση Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης