Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Να μη συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης στα πιλοτικά σχολεία!

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Το ΥΠΔΒΜ βάζει έναν ακόμη κρίκο στην αντιδραστική αλυσίδα των βίαιων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Εφαρμόζει την αξιολόγηση για να προωθήσει γοργά το νέο σχολείο της αγοράς, να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να απολύσει χιλιάδες. Ξεκινά σε 25 περίπου από τα 185 πιλοτικά σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά καλούνται να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια αποτίμησης των νέων προγραμμάτων σπουδών δήθεν για να εκφέρουν γνώμη. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία!
Το ΥΠΔΒΜ μας θέλει συνενόχους στο έγκλημα. Βάζει τους συναδέλφους μπροστά σε ένα παιχνίδι στημένο αφού ακόμα και η ίδια η φύση των ερωτήσεων προκαθορίζει ότι τα «νέα» προγράμματα σπουδών είναι καλά και στην χειρότερη περίπτωση θέλουν λίγο βελτίωση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις υπάρχει μόνο ο βαθμός συμφωνίας ή τουλάχιστον ουδετερότητας του εκπαιδευτικού! Πουθενά δεν υπάρχει ερώτηση για το αν διαφωνεί κάποιος.
Ειδικότερα, οι ερωτήσεις Β.7.3. και Β.8.3 αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των «νέων» προγραμμάτων: διαφοροποιημένη διδασκαλία και δεξιότητες. Δηλαδή, αλλά πράγματα θα μαθαίνει το παιδί στο Κερατσίνι και το Πέραμα και αλλά πράγματα το παιδί στην Εκάλη και το Διόνυσο, άλλα στο ένα σχολείο κι άλλα στο διπλανό του! Έτσι τα παιδιά της εργατικής τάξης θα περιορίζονται σε μερικές δεξιότητες και όχι γνώσεις, ώστε να μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας σαν σκλάβοι.  
Η μεγάλη παγίδα βρίσκεται στην ερώτηση Β.19.1 και Β.19.2 οι οποίες ρωτούν αν έπρεπε να γίνουν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών. Χωρίς κανένα ενδοιασμό το ΥΠΔΒΜ ζητά από τους εκπαιδευτικούς να επαινέσουν τις αλλαγές αφήνοντας στο απυρόβλητο τι αλλαγές είναι αυτές, τι περιεχόμενο έχουν και αν αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ρημάζουν τη ζωή μας, απειλούν με απολύσεις, κόβουν μισθούς, αφήνουν τα παιδιά χωρίς βιβλία, θεριεύει η πείνα και ο υποσιτισμός.
Στα τσακίδια λοιπόν η αξιολόγησή τους, στα τσακίδια η προσπάθειά τους να διαλύσουν ό, τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία!

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το ρόλο που θα παίξει η αξιολόγηση για να περάσει η αντιεκπαιδευτική θύελλα. Και τώρα μπαίνει μπροστά για να αποτρέψει την εφαρμογή της.
•    Καλούμε άμεσα τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ -όχι στα λόγια αλλά με έργα- να πάρουν αποφάσεις στήριξης στην άρνηση συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων στα πιλοτικά σχολεία.
•    Οι Σύλλογοι Δασκάλων και οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν άμεσα την πάλη ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης.
•    Σε κάθε πιλοτικό σχολείο με συλλογικές αποφάσεις να αρνηθούν οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης.
Τα ερωτηματολόγια είναι η αρχή του σφαγείου της αξιολόγησης! Να επιστραφούν στους συντάκτες τους!
Η αξιολόγηση να μην περάσει. Να μείνει στα χαρτιά!