Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Εμπαιγμός της αγωνίας των αγροτών, των εργαζομένων και των άνεργων οι ανακοινώσεις για μαζική τάση επιστροφής στην ύπαιθρο.

Να χρυσώσει τις ολέθριες επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής και του μνημονίου επιχείρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης παρουσιάζοντας «έρευνα» η οποία δείχνει τάση μαζικής επιστροφής στην ύπαιθρο. Η όλη παρουσίαση του υπουργού ήταν μία σκέτη κοροϊδία που έχει σαφώς προεκλογικές σκοπιμότητες. Η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι ελπιδοφόρα για τους μικρομεσαίους αγρότες πόσο μάλλον για αυτούς που σχεδιάζουν να ασχοληθούν τώρα.
Το 2000 ο αριθμός των αγροτοκτηνοτρόφων ήταν 720.000 και το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν 504.000. Τα «επισφαλή» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2010 για επιστροφή 60.000 ατόμων δεν αλλάζει την ζοφερή εικόνα στην αγροτική οικονομία.
Ταυτόχρονα, το αγροτικό εισόδημα το 2011 μειώθηκε κατά 5,3% ενώ στην πενταετία 2006-2011 η επίσημη μείωση έφτασε το 22,6%.
Πρέπει να καταλάβουν οι κάθε είδους σωτήρες ότι δεν φτάνουν μερικές δεκάδες αγροτεμάχια με φτηνό ενοίκιο σε κάποιους νέους ή άνεργους για να αλλάξει η εικόνα όταν: Όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν δεν θα έχουν δικαίωμα επιδοτήσεων, αφού η Κ.Α.Π. βάζει φραγμούς και οι επιδοτήσεις μετά το 2013 δε γνωρίζουμε ποιες ακριβώς θα είναι. Δεν θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να κάνουν σχέδια βελτίωσης αφού στην τελευταία αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προτείνεται στο σχετικό μέτρο 121 να κοπούν 260,3 εκ. ευρώ(198,1 εκ. ευρώ από την εθνική και 52,2 εκ. από την κοινοτική συμμετοχή). Από τον δε βιολογικό κλάδο της γεωργίας προτείνεται να κοπούν 77,4 εκ. ευρώ (46,6 εκ εθνική και 30,8 εκ από κοινοτική συμμετοχή ).
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής, την πτώση των τιμών παραγωγού, τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγει η χώρα μας από την Ε.Ε. ή τρίτες χώρες με τις οποίες «συνεργάζονται» οι ισχυροί της καπιταλιστικής ένωσης. Η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική αυτή δεν οδηγεί στην επιστροφή στην γεωργία και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής προς όφελος του λαού και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μεταφέρει την ανεργία και την ανέχεια από την πόλη στο χωριό.
Για να αλλάξουν τα πράγματα μία είναι η λύση: Κοινό μέτωπο του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δώσουμε μια πρώτη απάντηση με την ψήφο μας στις βουλευτικές εκλογές καταδικάζοντας τα Κόμματα του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που με την πολιτική τους μας ετοίμασαν όλα τα σημερινά δεινά αλλά και αυτούς που ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται την ΕΕ και τις ΚΑΠ που μας οδήγησε στο ξεκλήρισμα.
Αυτή τη φορά ας το κάνουμε πράξη. Να βγεί από την κάλπη όσο πιο ενισχυμένο γίνεται το ΚΚΕ για να μπορέσουμε από την επόμενη μέρα με καλύτερους όρους να διεκδικήσουμε ΖΩΗ που μας ΑΡΜΟΖΕΙ.

*  Χρήστος Γιαννόπουλος, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Πρόεδρος της ΟΑΣΗ