Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ομιλία 18-6 στον Πύργο


Η ομιλία έγινε από τον Κώστα Γιάνναρο μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηλείας.
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η προχτεσινή απεργία όπλισε εμάς τους εργάτες με νέα δύναμη.
Ενάντια στην επιδείνωση της ζωής τους οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα και εδώ στο νομό μας μπορούν να αξιοποιήσουν και να μεγαλώσουν τη δύναμη που απέδειξαν ότι έχουν, μέσα από την πετυχημένη προχτεσινή σκληρή απεργιακή αναμέτρηση. Κόντρα στους πολύμορφους εκβιαστικούς μηχανισμούς και τα διλήμματα που βάζει η εργοδοσία για να τους «ακινητοποιήσει», χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες «νέκρωσαν» μεγάλους τόπους δουλειάς. Διαδήλωσαν ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων απαιτεί ολόπλευρη σύγκρουση με το κεφάλαιο. Ανέδειξαν και συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση μέσα στους τόπους δουλειάς, εκεί όπου καθημερινά κρίνεται η ταξική πάλη.
Η ίδια η καθημερινή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και οι συνεχείς ελιγμοί στους οποίους εξαναγκάζεται η πλουτοκρατία μαζί με τα επιτελεία της για να πετύχει τα σχέδιά της μαρτυρούν την πίεση που ασκεί το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.
Χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι είναι στο δρόμο του αγώνα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ. Απορρίπτουν μνημόνια, αντιλαϊκές πολιτικές. Καταγγέλλουν και καταδικάζουν την ιδεολογική τρομοκρατία και τη βία της εργοδοσίας. Διεκδικούν αξιοπρεπείς ΣΣΕ, αρνούνται τις προσωπικές συμβάσεις, κοντράρουν τις τρομοκρατικές και τις άλλες απολύσεις, αρνούνται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή.
Πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις που αρνούνται να υποταχθούν, να σκύψουν το κεφάλι, να αποδεχτούν το δρόμο που τους δείχνει η τρόικα, η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της και τα άλλα στηρίγματα του κεφαλαίου.
Φουσκώνει το λαϊκό ποτάμι γιατί η αδιαμφισβήτητη βαρβαρότητα των νέων μέτρων θα προκαλέσει όξυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων.
Δεν υποτιμούμε τη δύναμή των αντιπάλων, τις εφεδρείες τους, τα μέσα που χρησιμοποιούν, τη μαύρη προπαγάνδα, το ρόλο των ΜΜΕ, του μεγάλου κεφαλαίου. Νοιώθουμε στο πετσί μας την εργοδοτική τρομοκρατία - τον εκβιασμό ότι αν δεν πιαστεί ο οικονομικός στόχος του μήνα - έρχεται η απόλυση. Το κρύψιμο των εργαζομένων για να μην έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους του ΠΑΜΕ. Τις προσπάθειες τρομοκράτησης σωματείων που κινούνται σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση και κινητοποιούν τους εργαζόμενους.
Δεν είναι όμως ανίκητοι. Η δύναμή μας θα μεγαλώνει όσο η εργατική τάξη θα παίρνει διαζύγιο από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, όσο θα αφαιρεί τη δύναμη του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, όσο θα δυναμώνει το μέτωπο της ρήξης και της ανατροπής, όσο θα γινόμαστε ικανότεροι στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.
Ο δρόμος ανάπτυξης που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι δεμένος και εξαρτάται από αυτή τη δουλειά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μπορεί η συναινετική λύση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να ναυάγησε προσωρινά, αλλά θα την ξαναεπιχειρήσουν, αφού άλλωστε υπάρχει η βάση, η συμφωνία στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας και η διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού. Τη διαδικασία συναίνεσης στηρίζουν και μικρότερα κόμματα, που είναι πρόθυμα να συμπράξουν, καθώς ιδεολογικά δεν τα χωρίζει χάσμα ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη ΝΔ. Στη διαδικασία συναίνεσης, με το δικό του τρόπο, συμβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση του για «αριστερή» διαπραγμάτευση του χρέους εντός των κανόνων της ΕΕ και πληρωμή του λεγόμενου «νόμιμου», που θα πληρώσει ο λαός, την πρότασή του για «αριστερό» τραπεζικό σύστημα στο έδαφος του καπιταλισμού, λες και οι τράπεζες θα λειτουργούν φιλολαϊκά και όχι για το κεφάλαιο.
Ο λαός να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις απειλές ότι αν δεν συμμορφωθεί με το Μνημόνιο και τα άλλα Μνημόνια που έρχονται, με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα χρεοκοπήσει, θα βρεθεί δίχως συντάξεις και μισθούς. Τα δικά τους διλήμματα προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε λαϊκά διλήμματα. Τον πανικό και το φόβο τους μπροστά στο ξεγύμνωμα του καπιταλισμού και της ΕΕ από την κρίση και τους κινδύνους για το κεφάλαιο προσπαθούν να τον μεταστρέψουν σε λαϊκό πανικό και φόβο. Τώρα ο λαός ορμητικά, με τους αγώνες και τις εκλογές, να τους κάνει ακόμη πιο ανίσχυρους για να τους νικήσει οριστικά.
Αυτό που τρέμουν και προσπαθούν να αποτρέψουν είναι η προοπτική, η λαϊκή δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη, με ταξικό προσανατολισμό και στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ζουν τη φτώχεια που αφήνουν πίσω τα προηγούμενα και τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα . Δεν έχει καμία σχέση με το χρέος, είναι απαίτηση και ανάγκη του κεφαλαίου. Ούτε από την πρώτη, ούτε από την Πέμπτη, ούτε από τη δέκατη δόση θα πάρει ο λαός. Αυτά τα λεφτά δεν περνούν ούτε τα σύνορα, πάνε κατευθείαν στους λογαριασμούς των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των άλλων αρπακτικών του κεφαλαίου για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.
Και με αυτά τα μέτρα, όπως και με τα προηγούμενα, στόχο έχουν να γίνει ο λαός, οι εργάτες φθηνότεροι, οι εργασιακές σχέσεις να γυρίσουν σε μεσαιωνικές εποχές.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Αυτή είναι η βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική τσακίζει τη νέα γενιά, τσακίζει τα δικαιώματά της, την καταδικάζει σε ζωή χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα. Η δυσκολία των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια θα διογκωθεί. Καταργείται και το τελευταία σημείο κρατικής φροντίδας. Οι παιδικοί σταθμοί στοιχίζουν ένα μισθό για κάθε παιδί. Τα ιδιωτικά μαιευτήρια απαιτούν τους μισθούς ενός χρόνου για μια γέννα. Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας των γιατρών του ΙΚΑ, οι συγχωνεύσεις κλπ. ξεπαραδιάζουν τα νέα ζευγάρια στα ιδιωτικά παιδικά ιατρεία. Η παιδεία γίνεται όλο και ακριβότερη. Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, όσα σπούδασαν, είναι στην ανεργία και την ανασφάλεια.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το κίνημά μας το ΠΑΜΕ είναι κοντά στη νέα γενιά. Το ΜΑΣ προσπαθεί να οργανώσει τους αγώνες των σπουδαστών, φοιτητών. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα.
Καλούμε τους νέους, τις νέες, τα νέα ζευγάρια να συμπορευτούν μαζί μας στο εργατικό κίνημα, να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες που θέλουν σιγή νεκροταφείου στο εργατικό κίνημα, που θέλουν άοσμό και άχρωμο κίνημα, χωρίς ταξικές αναφορές. Κίνημα που θα κλείνει το μάτι στη διαχείριση, τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και θα αφορίζει την ταξική πάλη.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με ηγέτιδα δύναμη την ΠΑΣΚΕ, προσέφερε για άλλη μια φορά χέρι βοηθείας στην αντεργατική – αντιλαϊκή, πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΔΝΤ, ΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ με το σύνθημα «αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτήν την στιγμή είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές» επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους ότι με ένα άλλο διαχειριστικό μείγμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι μπορούν να ωφεληθούν και να ευημερήσουν, συνεχίζοντας έτσι συνειδητά να καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες.
Η ΔΑΚΕ στην ίδια γραμμή πλεύσης διατύπωσε την αντίθεση της στις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο όμως τη κερδοφορία των πρώην ΔΕΚΟ και την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επαναδιατύπωσε τη θέση της περί αποτυχημένου μνημονίου συγκαλύπτοντας ότι ως στρατηγικό εργαλείο της άρχουσας τάξης πέτυχε τους στόχους του που είναι η λεηλασία των μισθών, των συντάξεων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξυμνώντας το κίνημα των λεγόμενων αγανακτισμένων με τη φράση « το κίνημα της πλατείας νίκησε τα συνδικάτα», εξέφρασε την απέχθεια της στην οργανωμένη ταξική πάλη και προσπάθησε να διαγράψει από την λαϊκή πείρα την τεράστια συνεισφορά του ΠΑΜΕ στους αγώνες τις κατακτήσεις των εργαζομένων την σημερινή συνειδητή αλλά και αυθόρμητη δράση των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ επανάφερε με αποφασιστικότητα την πρόταση του για προκήρυξη 48ωρης Πανεργατικής Απεργίας με την κατάθεση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ ΚΑΙ Η ΑΠ αναγκάστηκαν κάτω από το γενικότερο κλίμα και την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων να συμφωνήσουν.
Για το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θεωρούμε ότι είναι ιερή υποχρέωση η οργάνωση των εργαζομένων, η οργάνωση του αγώνα κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, σχολειό το σχολειό, γειτονιά τη γειτονιά, με σύνθημα «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Να απαντήσουμε δυναμικά με την οργάνωση της 48ωρης πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης με την κατάθεση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις νέες, τους νέους, να δώσουμε τη μάχη της 48 ωρης απεργίας οργώνοντας στην κυριολεξία κάθε χώρο δουλειάς, μικρό ή μεγάλο. Να περιφρουρήσουμε την απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς. Να σπάσουμε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν τώρα τις αποφάσεις τους.
Λύση υπάρχει και βρίσκεται στην οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση που θα φτάνει μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μονοπωλίων.