Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

22/4/2013


Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στη εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του, μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων. Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που στη συγκεκριμένη επίθεση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Η επίθεση αυτή δείχνει το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργάτες και τα λαικά στρώματα οι κυβερνήσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ένα μέλλον με εργασιακές συνθήκες γαλέρας και στυγνής εκμετάλλευσης. Όσο οι εργαζόμενοι ντόπιοι και μετανάστες θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Η επίθεση στη Μανωλάδα έδειξε μέχρι που μπορεί να φτάσει η προστασία του κέρδους. Αυτή ήταν που «όπλισε» το χέρι αυτών που πυροβόλησαν. Ήταν μέρος της επίθεσης που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη, ολοζώντανη απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως φραγμός για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατών ως «κόστος» που πρέπει να μειώνεται με κάθε τρόπο.


Το ΔΣ ΗΛΙΔΑΣ απαιτεί:


  • Nα σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο των εργατών γης, των μεταναστών στην περιοχή Μανωλάδας και να εξασφαλισθούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
  • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους με βάση την ΣΣΕ.
  • Να τιμωρηθούν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης, να εξασφαλισθεί η πλήρης αποκατάσταση της υγείας των τραυματισμένων, να μην απελαθεί κανείς και να εξασφαλισθεί η νόμιμη παραμονή και εργασία τους.