Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Νέα χαράτσια στις πλάτες του Πατραϊκού λαού

Η τρικομματική Κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», στον Δήμο, φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων των φτωχών λαϊκών στρωμμάτων, την λειτουργία και συντήρηση, όλων των κατασκευών του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, μέσω του οποίου θα γίνει η υδροδότηση της Πάτρας και της βορειοδυτικής Αχαΐας. Ένα νέο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στα ήδη υψηλά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ.
Με ιδεολογήματα και ψευτοδιλήμματα οι παρατάξεις της Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τους Δήμους, με τα λεφτά των Δημοτών, να αναλάβουν την λειτουργία και συντήρηση έργων που πρέπει να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους και να χρηματοδοτούνται από αυτό.
Φορτώνουν τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, γιατί αντιμάχονται ως λένε την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η Κυβέρνηση, δηλαδή τα κόμματά τους, και χρησιμοποιούν τους Δήμους, οι οποίοι ότι αποσπούν από την ευθύνη του κράτους, δήθεν το προστατεύουν από την ιδιωτικοποίηση! (ψέμα).
Συνειδητά βοηθούν με τις επιλογές τους, την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου που κινείται στην κατεύθυνση,
1ον να μην δίνει δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ικανοποίηση λαϊκών, κοινωνικών αναγκών, όπως της ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρηση απορριμμάτων, υγεία, πρόνοια κ.λ.π. Τις δαπάνες για τις παραπάνω υπηρεσίες τις φορτώνουν στις πλάτες του λαού με την μορφή ανταποδοτικών τελών ή παραχώρησης αρμοδιοτήτων χωρίς χρηματοδότηση.
Τα λεφτά που συγκεντρώνονται, από τον παραγόμενο πλούτο του λαού μας, από την άγρια φορολόγηση με άμεσο και έμμεσο τρόπο, τα προορίζουν για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.
2ον όπου δημιουργούνται συνθήκες κερδοφόρων επενδύσεων, προχωρούν στην κατάργηση των υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίησή τους, όπως συμβαίνει και σε
υπηρεσίες και επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης π.χ ύδρευση-αποχέτευση(Αθήνα-Θεσσαλονίκη),διαχείρηση στερεών απορριμμάτων.(Πάτρα)
Το κεφάλαιο με τα πολιτικά του στηρίγματα έχουν το «μαχαίρι και το πεπόνι». Όσο ο συσχετισμός σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα αλωνίζουν σ’όλα τα επίπεδα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται συνολικά και οι αλλαγές που υλοποιούνται με τον «Καλλικράτη».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατράπηκε σε τοπική Διοίκηση. Της ανέθεσαν ειδικό ρόλο, σαν κατώτερο κρίκο του κρατικού μηχανισμού. Λόγω της άμεσης επαφής με το λαό, μπορούν ευκολότερα να περάσουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, να εγκαταστήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις, τις έννοιες της «ανταποδοτικότητας», της «αντιληπτικότητας», να ξαναπληρώνει τις δημοτικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Να μην ξεχνούμε ότι το 70% του προϋπολογισμού του Δήμου προέρχεται από τους δημότες και το 30% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με νόμους θωράκισαν τον απόλυτο έλεγχο των Δήμων.
Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν ή πάρα πολύ φτηνά.
Ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και η διαχείρηση του έργου Πείρου-Παραπείρου, πρέπει να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό υδάτινων πόρων, ο οποίος θα διαθέτει περιφερειακά παραρτήματα και θα έχει εργαζόμενους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ο ενιαίος κρατικός αυτός φορέας θα σχεδιάζει και θα παρακολουθεί έργα και παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείρηση των υδάτινων πόρων, θα εξασφαλίζει νερό σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλες τις περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά φαινόμενα όπως τα πλημμυρικά. Έχουμε καλύτερη διαχείρηση του χειμαρρικού προβλήματος, της εκτέλεσης ειδικών δασοτεχνικών-φυτοτεχνικών έργων, της αντιμετώπισης των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Επίσης θα επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος και τεχνική άρδευσης κατά είδος καλλιέργειας δηλ. θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για το υδάτινο δυναμικό της χώρας μας και της περιοχής μας.
Πάγια θέση μας είναι, μέσω αυτού του έργου, εκτός από την ύδρευση να γίνεται και η άρδευση των αγροτικών περιοχών με ανατροπή των επιλογών της Ε.Ε, των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών της περιοχής.
Η θέση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων του ΚΚΕ, κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν προς πώληση, το οποίο μάλιστα ουδείς δικαιούται να το στερεί από φτωχές οικογένειες κόβοντας το. Διασφαλίζει τα συμφέροντα του λαού της περιοχής μας. Αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης για να υπάρχει σωστή περιβαλλοντική διαχείρηση των υδάτινων πόρων.
Έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές της Ε.Ε και της Κυβέρνησης και των τοπικών δυνάμεων που θέλουν να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού μας.
Ο Πατραϊκός λαός δεν πρέπει να ζει με ψευδαισθήσεις, δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Λύση υπάρχει. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης και της ανατροπής. Χρειάζεται ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Οργάνωση. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι σε κοινή συμπόρευση, μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους.
Νάχουμε μια κοινωνία που δεν θα λειτουργεί με σκοπό το κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυμένων λαϊκών κοινωνικών αναγκών.



Κώστας Πελετίδης
«Λαϊκή Συσπείρωση»