Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: Για τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα.


Δολοφονική επίθεση, με καταιγισμό πυροβολισμών, δέχτηκαν την Τετάρτη 17 Απρίλη διακόσιοι περίπου μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας. Διεκδίκησαν με μαζική κινητοποίηση, το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων 6 μηνών. Η κινητοποίηση χτυπήθηκε εν ψυχρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογα γεγονότα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί γνωρίζουν και στηρίζουν το σύγχρονο δουλεμπόριο, καθώς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής των μεταναστών εργατών. Εκθειάζουν δημόσια και ανά τακτά διαστήματα το συγκεκριμένο τρόπο καπιταλιστικής-αγροτικής ανάπτυξης (καλλιέργεια φράουλας) σαν πρότυπο κερδοφορίας.
Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες, επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να σταματήσει το σύγχρονο «δουλεμπόριο» των εργατών γης, των μεταναστών στην περιοχή της Μανωλάδας και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης
  • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με βάση την Σ.Σ.Ε.
  • Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης, να εξασφαλισθεί η πλήρης αποκατάσταση της υγείας των τραυματισμένων, να μην απελαθεί κανείς και να εξασφαλισθεί η νόμιμη παραμονή και εργασία τους.

Ο βουλευτής
Νίκος Καραθανασόπουλος