Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Για τους παιδικούς σταθμούς

Η προτεινόμενη συγχώνευση, που προβλέπει ο Καλλικράτης των παιδικών σταθμών με τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, αθλητισμού ή άλλων νομικών προσώπων των δήμων θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι παιδικοί σταθμοί. Ήδη στον νομό μας λειτουργούν 18 παιδικοί σταθμοί, με αρκετούς από αυτούς χωρίς τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, χωρίς το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, χωρίς χρηματοδότηση. Αποκλειστικά υπεύθυνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μια πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα της ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της και στηρίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Με τις ευλογίες της ΕΕ και με μπροστάρηδες τους δημάρχους - υποστηρικτές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. - υλοποιούν μια σειρά από πολιτικές που συμβαδίζουν με τη λογική του μνημονίου. Από τη μια, θέλουν μηδαμινές κοινωνικές παροχές, φτηνούς εργαζόμενους, φορολόγηση και ανταποδοτικότητα για τα λαϊκά στρώματα, και, από την άλλη, επιδιώκουν στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία κ.α.

Για να αναβαθμιστεί η προσχολική αγωγή, που παρέχεται στους παιδικούς σταθμούς, δεν αρκεί ο αγώνας των εργαζομένων σε αυτούς. Απαιτείται αγώνας όλων των εργαζομένων, των νέων ζευγαριών, των λαϊκών οικογενειών, όλων όσων   αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα λειτουργίας δωρεάν παιδικών σταθμών.
Να διεκδικήσουμε:
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κατάλληλο για την αγωγή μικρών παιδιών, όπως βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών, καθώς και βοηθητικού προσωπικού, όπως τραπεζοκόμοι, μάγειροι, καθαρίστριες, φύλακες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
  • Την ένταξη των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας των Δήμων.
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.

Με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική- πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.00 στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο,
να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που χτυπά τον ενιαίο χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής και την εμπορευματοποιεί. Να μαζικοποιήσουμε και να πολιτικοποιήσουμε τους αγώνες μας για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αντίστοιχους των αναγκών των παιδιών μας.