Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Πρόγραμμα δακοκτονίας στο Νομό Ηλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Πρόγραμμα δακοκτονίας στο Νομό Ηλείας

Σε πλήρη αδιέξοδο και καταστροφή οδηγεί η σκληρή αγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηλείας αλλά και άλλων ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, που αντί για μέτρα πρόληψης, και προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας προωθείται λειψό και ανεπαρκές το πρόγραμμα της δακοκτονίας, χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Η μειωμένη παραγωγή κατά την περυσινή χρονιά που άγγιξε στο νομό Ηλείας το 50% και σε αρκετές περιοχές ξεπέρασε το 70% εξαιτίας της ακαρπίας αλλά και των καταστροφών από το δάκο, σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, έχει φέρει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση.
Με τη μεγάλη συρρίκνωση του προγράμματος δακοκτονίας και κατ’ επέκταση του υποστηρικτικού προσωπικού (γεωπόνοι - παγιδοθέτες - αποθηκάριοι και λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό) η ελαιοπαραγωγή, η ποιότητα του ελαιολάδου και το εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών έχουν δεχθεί πλήγμα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός για το Νομό Ηλείας το 2006 ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 έφτασε τις 594,987 ευρώ. Για το 2014 συρρικνώνεται στα 348.873 ευρώ, δαπάνες οι οποίες αντιστοιχούν σε ψεκασμό 2.991.000 δέντρων, την ώρα που στην περιοχή καλλιεργούνται τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Μένει δηλαδή ακάλυπτο το 62% των ελαιοδέντρων. Οι επιπτώσεις αυτών των δραματικών περικοπών θα είναι η μείωση της παραγωγής, της ποιότητας και του αγροτικού εισοδήματος σε αυτές τις δύσκολες εποχές, εξάλλου ο ατομικός τρόπος δασοπροστασίας είναι αφενός αναποτελεσματικός και αφετέρου επιβαρύνει τον παραγωγό ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής. Συνεπώς είναι υποκριτική η θέση της Κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται για την πρωτογενή παραγωγή και ειδικά του ελαιολάδου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
  • Θα προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση του προϋπολογισμού, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας και να προληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό για να μην καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή
  • Τι άλλα μέτρα θα πάρει ώστε τα προγράμματα δακοκτονίας να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση; Μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Να σημειωθεί ότι η πρώτη επέμβαση πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Μάη - αρχές Ιούνη.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης