Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση για το θέμα του ψωμιού

«Ρεαλισμός» τους είναι το χρήμα

Οι αλευροβιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο που εμπλέκεται στο κύκλωμα "στάρι - αλεύρι - ψωμί" και ληστεύει τους εργαζόμενους και τους αγρότες, με πρόσχημα τις καταστροφές στη Ρωσία, κάνουν λόγο για "επιβεβλημένες αυξήσεις" στα άλευρα και στα προϊόντα που παράγονται απ' αυτά. Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζουν και προωθούν μια νέα ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Πριν από τρία χρόνια η τιμή στο στάρι είχε φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό και, τότε, οι αλευροβιομήχανοι είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των αλεύρων, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, η τιμή των σιτηρών κατρακύλησε στα 10 - 12 λεπτά το κιλό, πλήττοντας άγρια το εισόδημα των αγροτών. Δεν είδαμε, όμως, όλο αυτό το διάστημα τους αλευροβιομήχανους να προχωρούν σε μείωση της τιμής των αλεύρων.
Τώρα, μόλις "κάτι ακούστηκε" για μια μικρή αύξηση στην τιμή του σταριού, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων σπεύδει, τάχιστα, να εξαγγείλει αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων.
Τι δείχνει αυτό; Οτι το μόνο που ενδιαφέρει τους αλευροβιομήχανους είναι πώς θα αυγατίσουν τα κέρδη τους, ληστεύοντας ξεδιάντροπα τον κόπο των παραγωγών και κερδοσκοπώντας άγρια σε βάρος των καταναλωτών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτή η επίθεση ξεζουμίσματος του λαού γίνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα λένε, στην κυριολεξία, "το ψωμί, ψωμάκι".
Βεβαίως, η κερδοσκοπική ασυδοσία των αλευροβιομηχάνων στηρίζεται στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που λειτουργούν σαν αβανταδόροι του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας τις "κατάλληλες συνθήκες" και το "ιδανικό περιβάλλον" για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτείται η κοινή αγωνιστική δράση, το ενιαίο μέτωπο αγώνα των εργαζομένων με τη φτωχή αγροτιά, που είναι τα "κοινά θύματα" των αλευροβιομηχάνων και της πολιτικής που τους στηρίζει και τους πριμοδοτεί.
Οι ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν στο λαό την ευκαιρία να δώσει απάντηση στη σφοδρή επίθεση που δέχεται, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τάσσονται στο πλευρό των αλευροβιομηχάνων και των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, και υπερψηφίζοντας τους υποψηφίους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που βρίσκονται και θα βρίσκονται, πάντα και παντού, μαζί με το λαό στα μετερίζια των αγώνων.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν:
  • Άμεσα να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα.
  • Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στα σιτηρά, με εγγυημένο και αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς. 
  • Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε ΕΕ, μονοπώλια και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν το αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και το χονδρεμπόριο. Να στηριχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς και ο πλούτος που παράγεται, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, να υπηρετήσει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες